Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Tržni pregled in cene

Simobil je danes začel svojim naročnikom ponujati možnost, da vključijo dnevno gostovanje v državah Evropske unije za 2,99 evra na dan. Kot sami pravijo, so v ceno vštete neskončne količine klicev znotraj EU, kratkih (SMS), ne pa tudi večpredstavnih (MMS) sporočil in prenosa podatkov, ki jih bo uporabnik porabil v katerem koli omrežju EU, na Islandiji, Norveškem in v Liechtensteinu. Je s tem, torej, konec visokih stroškov za gostovanje?

Simobilova ponudba absolutno lahko pripomore k temu, da stroške gostovanja vsaj v vključenih državah učinkovito nadzorujete, zato jo s stališča zaščite potrošnikov lahko označimo za pozitiven korak naprej pri preprečevanju nepričakovano visokih računov. Prav tako lahko pohvalimo preprost način vklopa in izklopa storitve – oboje je mogoče izvesti zgolj s poslanim sporočilom, tudi iz tujine, pri čemer se takšno sporočilo ne zaračunava. In, nenazadnje: čeprav gre za pavšalno storitev, boste zanjo plačali šele, ko boste v tujini dejansko opravili dohodni ali odhodni klic, poslali sporočilo ali sprožili prenos podatkov.

Vključeno storitev čim bolj izrabite
Vsaj v začetku bo najbrž težko, a kdor bo storitev vključil, se mu bo splačalo, da jo čim bolje izrabi. Ne samo z neskončno dolgimi pogovori in plejado kratkih sporočil, pač pa tudi in predvsem za storitve, ki zahtevajo prenos podatkov. Vključevanje v družbena omrežja, pregledovanje elektronske pošte in spletnih strani – vse to boste lahko počeli enako kot doma, k temu pa je treba prišteti možnosti dostopa do informacij o turistični ponudbi (iskanje restavracij, hotelov, znamenitosti, ...), uporabo navigacijske naprave tudi s povezavo v omrežje (seznam zastojev, radarskih zasedb ...), pa tudi preprosto vodenje med sprehodom po mestih.

Racionalno: storitev vključujete po potrebi
Če se vam zdi, da boste telefon v tujini še naprej uporabljali redko, predvsem ko vas bo kdo poklical, in za kratek čas, potem vklop tarife EU neskončno skorajda ni smiseln. Za slabe tri evre se lahko v EU pogovarjate približno 10 minut, če kličete vi, oziroma sprejmete za dobre pol ure klicev ali pošljete 30 sporočil – seveda brez prenosa podatkov. Prav zato je morda pametno, da postopate racionalno in tarifo vključujete po potrebi: med celodnevnim potepanjem po mestih naj bo vključena, med tedenskim ležanjem na plaži pač ne. Pazljivi bodite tudi na slovenskih obmejnih področjih, še zlasti, če se boste tam zadrževali kratek čas, saj se lahko zgodi, da boste preskočili v omrežje sosednje države, tako da se bo ob vključeni storitvi pavšal sprožil takoj, ko boste sprejeli ali oddali klic. Je pa res, da vas ta "nerodnost" ne bo stala več kot 2,99 evra oziroma toliko kot osvežilna pijača v tujem lokalu ...

Še to: storitev boste Simobilovi naročniki lahko brezplačno preizkusili, in sicer 1. maja, le vključiti jo boste morali pred tem.

Ne zares neskončno
Beseda neskončno, ki se pojavlja v zvezi s to storitvijo, je spet nekoliko pretirana. Je pa res, da je v dnevno uporabo vštetih veliko količin: 1000 minut telefonskega pogovora, 1000 kratkih sporočil in 500 MB prenosa podatkov s polno hitrostjo – naprej pa s hitrostjo do 64 kbit/s, kar omogoča pregledovanje elektronske pošte in sodelovanje v družbenih omrežjih. Večpredstavna sporočila (MMS) v ceno niso zajeta!

ZPS svetuje
EU neskončno je tarifa, ki Simobilovim naročnikom omogoča brezskrbno uporabo telefona v tujini, ob vključitvi strošek gostovanja zagotovo ne bo presegel 2,99 evra na dan. Če si to lahko privoščite, potem boste v EU, na Norveškem, Islandiji in v Liechtensteinu mobilni telefon uporabljali brez strahu, da vam bo povzročil dodatne stroške – le večpredstavnih sporočil ne boste smeli pošiljati. Ko pa se boste v tujino podali le za kratek čas, ko je malo verjetno, da bi opravili več kot kakšen kratek pogovor ali poslali le nekaj sporočil, hkrati pa ne boste pošiljali podatkov, pa že velja premisliti, ali se ne bi bilo raje prepustiti klasični evrotarifi. Z vključevanjem in izključevanjem storitve po potrebi boste vaše gostovanje naredili najbolj učinkovito.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA