Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Tržni pregled in cene

Mobitel je zadnji od treh velikih operaterjev (še Simobil in Tušmobil), ki se je odločil, da za svoje naročnike spremeni obračunski interval za klice v 60-sekundnega. To pomeni, da bodo naročniki od 1. oktobra naprej plačevali za vsako začeto minuto pogovora, v praksi pa bo ta sprememba seveda vidna tudi na računu – glede na to, da ima večina uporabnikov pakete z zakupljenimi količinami, bo porabljenih količin več. Sprememba ne velja za predplačne uporabnike in za naročnike paketov Džabest 250, Džabest 2000, Džabest 3000 in Itak Džabest.

Sekundni interval le v enem "pravičnem paketu"
V Sloveniji je po naših podatkih najbolj pravičen, sekundni interval v uporabi le pri Tušmobilovem predplačniškem paketu Free2Go, če se odločite za pravo opcijo. Na splošno pa se je v zadnjem času najbolj uveljavil interval 60/1, kar pomeni, da je bila prva minuta zaračunana v celoti – ne glede na dolžino klica – daljši pogovori pa po porabljenih sekundah. A očitno so operaterji, ki so zadnja leta veliko večino naročnikov prepričali o ugodnostih paketov z zakupljenimi količinami, začeli razmišljati, kako bi uporabnike s (cenejših) paketov z manj zakupljenih količin prestavili v dražje pakete. Že res, da vsi po vrsti zatrjujejo, da večina uporabnikov največkrat opravi krajše klice, a zagotovo se sprememba obračunskega intervala tudi po prvih 60 sekundah marsikomu pozna na računu.

Mobitel odslej s plačljivimi SMS, ki jih pošljemo v tujino
Od 1. septembra Mobitelovi uporabniki za vsako kratko sporočilo (SMS), ki ga pošljejo v tujino, plačajo dodatek v višini 10 centov. To za naročnike, ki imajo določeno število zakupljenih SMS, pomeni, da bodo morali doplačati tudi v primeru, ko še niso dosegli zgornje meje zakupljene količine, za predplačne uporabnike in tiste, ki plačujejo po porabljenih količinah, pa uveljavljena sprememba pomeni za 10 centov dražji SMS, če ga pošljejo v tujino. Kot tujina se v tem primeru razume tuja (mobilna) telefonska številka, medtem ko je strošek poslanih SMS uporabnikom s slovensko telefonsko številko, ki se v času pošiljanja nahajajo v tujini, še naprej ostaja enak.

Poleg Mobitela, Simobila in Tušmobila imajo 60-sekundni interval tudi pri Bobu in T-2. Pri Debitelu je obračunski interval odvisen od omrežja, v katerega kličete, in sicer je za klice na Debitelovo, Mobitelovo in Izimobilovo številko 60/15 (prva minuta se zaračuna v celoti, naslednje v 15-sekundnem intervalu), za klice na ostale številke pa 60/30 (tu se pogovori, daljši od minute zaračunajo v 30-sekundnem intervalu).

Izimobil ponuja različne obračunske intervale. Pri paketih izidoma in izi brez meja, je interval 15-sekundni, ne glede na dolžino klica, pri paketu izi008 je interval 30/15 (prvih 30 sekund je obračunani celoti, nato je interval 15-sekundni), pri paketu iziklepet pa vam z intervalom 180/15 zaračunajo kar prve tri minute skupaj, šele potem preidete na 15-sekundni interval.

Ob tem velja pripomniti, da imajo predplačni uporabniki pri Mobitelu še naprej interval 60/1, medtem ko je pri ostalih operaterjih obračunski interval večinoma enak kot za naročnike.

ZPS svetuje
V času do začetka veljave spremembe obračunskega intervala pri Mobitelu, imate naročniki možnost, da preverite, ali je ta operater še vedno dovolj konkurenčen ali pa ga boste zamenjali, kar lahko brez sankcij storite tudi, če ste z Mobitelom sklenili pogodbo o vezavi. Žal še vedno velja, da boste morali vsi, ki ste kupili opremo po subvencionirani ceni, zanjo ob zamenjavi doplačati – ne glede na to, ali jo boste vrnili (zaračunali vam bodo uporabnino) ali pa jo zadržali (plačati boste morali preostalo vrednost).

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije si sicer še vedno prizadevamo, da potrošniki ne bi bili na operaterja vezani tudi z opremo, a zaradi različnih vzrokov naša pobuda do zdaj še ni bila upoštevana.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA