Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Tržni pregled in cene

1. avgusta bodo pri Simobilu začele veljati nove cene storitev izven zakupljenih količin, hkrati pa bodo spremenili tudi obračunski interval. Cene naročnine oziroma paketov z vključenimi količinami ostajajo enake, so jih pa že v začetku julija prilagodili novemu DDV. Pomembna novost, ki so jo ravno tako uveljavili z začetkom julija, je tudi ustavitev prodaje opreme za 1 evro.

Tako kot ostali operaterji, seveda niti Simobil v resnici ni nikoli prodajal telefonov in naprav za simbolično ceno, saj so jih ponujali zgolj v povezavi z opcijo MegaPlus, ki je pomenila tudi visoko mesečno obveznost v času dvoletne vezave. Kot potrošniške organizacije že nekaj časa opozarjamo, se prodaja opreme za nizko ceno nemalokrat sprevrže v pravo moro, saj potrošniki niso več sposobni plačevati mesečne obveznosti, hkrati pa imajo neustrezna merila za presojanje vrednosti opreme, zato le stežka dojamejo, da rezervni deli (denimo baterija) stanejo nekajkrat več kot so "odšteli" za napravo.

Simobil se je za ukinitev prodaje za 1 evro odločil tudi zaradi zlorab – nekateri so opremo "kupili" za 1 evro in jo takoj nato prodali preko oglasa. Trenutno alternative v obliki klasičnega obročnega odplačevanja (še) ne ponujajo, so pa, po njihovih besedah, znižali ceno telefonov in naprav v povezavi z drugimi paketi.

No, uporabniki bodo manj veseli dejstva, da bodo od 1. avgusta naprej pri Simobilu njihove klice beležili in zaračunavali v minutnem intervalu (60/60). Že dosedanji interval (60/1: zaračunana prva minuta, nato pa vsaka sekunda posebej) ni bil idealen, po novem pa bo zaračunana vsaka začetna minuta, ne glede na to, koliko dlje bodo uporabniki še govorili. Ker imajo praktično vsi uporabniki zdaj že pakete z vključenimi količinami, to preprosto pomeni, da bodo porabili nekaj več minut, kot so jih do zdaj, zagotovo bo kdo tudi prej presegel v paket vključeno količino minut.

A, pozor! Od 1. avgusta bodo pri Simobilu dražji tudi pogovori izven zakupljenih količin. Odvisno od paketa in časa bo za minuto klicev v slovenska omrežja treba odšteti od 10 do 28 centov, v primerjavi s sedanjimi cenami je podražitev večinoma med 8 in 18 odstotki, v posamičnih, specifičnih primerih pa lahko doseže tudi 40 odstotkov. Na vseh paketih Orto so cene ostale nespremenjene.

V času od obvestila o spremembah, ki ga je Simobil objavil 1. julija, do začetka veljave teh sprememb, imate uporabniki možnost, da preverite, ali je Simobil še vedno dovolj konkurenčen ali pa boste zamenjali operaterja, kar lahko brez sankcij storite tudi, če ste s Simobil sklenili pogodbo o vezavi. Žal še vedno velja, da boste morali vsi, ki ste kupili opremo po subvencionirani ceni, zanjo ob zamenjavi doplačati – ne glede na to, ali jo boste vrnili (zaračunali vam bodo uporabnino) ali pa jo zadržali (plačati boste morali preostalo vrednost). Pri Zvezi potrošnikov Slovenije si sicer še vedno prizadevamo, da potrošniki ne bi bili na operaterja vezani tudi z opremo, a zaradi različnih vzrokov naša pobuda do zdaj še ni bila upoštevana.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA