Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Tržni pregled in cene

S prvim februarjem 2013 se je za gospodinjske odjemalce električne energije za več kot 310 odstotkov povišal prispevek po 64.členu Energetskega zakona (prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije).

Na nas se je obrnilo več članov ZPS, ki jih je občutno povišanje prispevka pri marčevskem računu (izdanem za porabo v mesecu februarju) presenetilo. Do februarja so namreč gospodinjski odjemalci za prispevek plačevali 0,22716 EUR* na kilovat obračunske moči, po novem pa kar 0,706128 EUR.

Gospodinjstvu z obračunsko močjo 6kW se je tako prispevek povišal z 1,36296 EUR na mesec na 4,236768 EUR, gospodinjstvo z (višjo) obračunsko močjo 10kW, ki je prej plačevalo 2,2716 EUR, pa zdaj plača 7,06128 EUR mesečno oziroma skoraj 85 EUR letno. Ukinjen je bil sicer prispevek po 15. členu EZ (prispevek za zagotavljanje zanesljive oskrbe z uporabo domačih virov primarne energije), ki pa je bil zanemarljivo majhen – manj kot 3 EUR za povprečno gospodinjstvo na leto.

Tako kot pri računu za zemeljski plin se tudi pri elektriki delež, ki ga plačujemo za samo energijo zmanjšuje, vedno več pa moramo plačati za uporabo omrežja, prispevke in davke. Prihranki, ki jih je na trg električne energije potrošnikom prinesla konkurenca med dobavitelji, se tako zaradi ukrepov države zmanjšujejo.

Ker se omenjeni prispevek obračunava glede na obračunsko moč (moč varovalk), potrošnikom svetujemo, da moč svojih varovalk zmanjšajo, če je to mogoče. O tem naj se pozanimajo pri svojem distributerju. S spremembo z obračunske moči  z 10 kW na npr. 7 kW (kar zadostuje za normalno gospodinjsko uporabo električne energije) lahko pri prispevku prihranijo okoli 25 EUR letno, manj pa bodo plačevali tudi pri postavki omrežnina.

* vse navedene cene že vključujejo DDV

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA