Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Tržni pregled in cene

S 1.3.2013 je podjetje Gen-I povišalo cene električne energije. Enotno tarifo so povišali za dobrih 8 odstotkov, višjo za 4 odstotke, manjšo tarifo pa za dobrih 14 odstotkov. Kljub podražitvam njihove cene še vedno ostajajo najnižje v Sloveniji. 

Približevanje cen višje in nižje tarife je trend, ki ga pri podražitvah električne energije opažamo že dalj časa in pomeni prikrito podražitev ter zmanjševanje prihrankov pri uporabi dvotarifnega merjenja.

Gospodinjstvo z letno porabo okoli 900 kWh bo tako od marca 2013 dalje pri Gen-I plačalo dodatnih 5 evrov letno oziroma 40 centov več pri mesečni položnici. Gospodinjstvo s porabo okoli 3500 kWh letno bo imelo mesečni račun višji za dober evro, na letni ravni pa približno 15 EUR.  Pri večjih gospodinjstvih, ki porabijo nekaj več kot 9000 kWh letno, bo mesečna položnica višja za dobre 3 evre, kar pomeni, da bodo na letni ravni plačevala okrog 40 EUR več .

Največjega deleža pri mesečnih položnicah za elektriko pa ne predstavlja cena za dobavljeno električno energijo, temveč omrežnina ter različni prispevki in davki. Cena za dobavljeno električno energijo pri povprečnem porabniku tako predstavlja le okoli tretjino celotnega mesečnega računa za elektriko.

Zaradi podražitve najugodnejšega ponudnika so se možni prihranki ob zamenjavi dobavitelja električne energije zmanjšali, a še vedno velja, da se primerjava in zamenjava splačata.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA