Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Tržni pregled in cene

Mnogi potrošniki menijo, da prihranijo, če kupijo izdelke v večjem pakiranju ali "po več izdelkov skupaj". Cene večje količine izdelka naj bi bile domnevno ugodnejše kot cene manjše količine, seveda če jih preračunamo na isto enoto, na primer na kilogram. Pa je res tako? Se kupcu res bolj "splača" naenkrat kupiti največji zavitek moke, kave, največjo plastenko olja, pa bombonjero XXL, družinsko pakiranje šampona…? Obiskali smo nekaj trgovin in preverili.

Po pregledu izdelkov na policah v nekaterih supermarketih z živili in v drogerijah smo ugotovili, da v večini primerov zares prihranimo kakšen evro, če kupimo večjo količino izdelka, nikakor pa to ni pravilo. Predvsem pri sladkarijah, pijačah in kavi je bilo kar nekaj odstopanj, ki kažejo, da pametni potrošniki vedno primerjajo cene. Pa ne le cene istovrstnih izdelkov, ampak tudi cene enakih izdelkov, ki so naprodaj v različno velikem pakiranju. Za ustrezno primerjavo je treba seveda primerjati cene izdelkov na isto enoto (kilogram, liter…). Z zgolj kratkim pregledom cen lahko mimogrede prihranite!

Ko se "več" ne izplača - primeri

Kava Barcaffe

je_vec_res_bolj_ugodno_barcafe

Če v Mercatorju kupimo 100-gramski zavitek kave Barcaffe, je cena za kilogram 10,90 evra. Pri nakupu večjih zavitkov nas bo stal kilogram kave opazno več (pri polkilogramskem zavitku na primer 12,65 evra in pri kilogramskem 12,54 evra).

Človek bi pričakoval, da so proizvajalčevi stroški z embalažo pri večjem pakiranju nekaj manjši, saj vso količino izdelka spravijo le v en kos embalaže, za primerljivo količino izdelka v majhnih zavitkih pa porabijo več kosov, kar pomeni precej več porabljenega materiala za embaliranje. Očitno pa tak razmislek ne drži, oziroma ni cena izdelka v večjem zavitku nič ugodnejša. Torej ni razloga, da bi kupili večji zavitek kave Barcaffe, saj s tem ne bomo prav nič prihranili. Z nakupom 100-gramskega zavitka kave pa boste poleg prihranka pili tudi bolj svežo kavo, saj boste kavo v manjšem zavitku prej porabili in odprli nov, »svež« zavitek. Morda pa so imeli pri Mercatorju v mislih prav to.

Monster Energy

je_vec_res_bolj_ugodno_monster

Pločevinko energijske pijače Monster lahko v E. Leclercu kupite za 1,17 evra. Tudi te pijače (tako kot pivo) pogosto prodajajo po več izdelkov skupaj. Potrošniki smo že kar navajeni, da sta v takšnih paketih ena ali celo dve pločevinki "za povrh", torej brezplačni. V E. Leclercu pa so se očitno odločili za nasprotno strategijo, saj ne boste prav nič prihranili, če boste kupili paket s štirimi pločevinkami te energijske pijače. Nasprotno, za liter pijače boste odšteli celo več, kot če bi kupili štiri posamezne pločevinke. Razlika sicer ni velika, pa vendar se vprašamo: zakaj?

Toffifee

je_vec_res_bolj_ugodno_toffie

Vse kaže, da se trgovci dobro zavedajo škodljivosti preveč zaužitih sladkarij in z določanjem cen za večja pakiranja ne stimulirajo potrošnikov k nakupu. V E. Leclercu je že tako, saj se cena za kilogram bombonjere Toffifee v večjem zavitku ne znižuje, ampak se nasprotno celo rahlo povečuje. Pri 125-gramski bombonjeri boste za kilogram odšteli 14,56 evra, pri 200-gramski 14,85 evra in pri 400-gramski 14,95 evra za kilogram. Pametni kupijo manj, pa še zdravje vam bo hvaležno!

Bajadera

je_vec_res_bolj_ugodno_bajadera

Le kdo ne pozna Kraševih priljubljenih bombonov Bajadera in jih občasno tudi komu podari. Se vam morda zdi 300-gramska bombonjera preskromno darilo? Dobro si oglejte cene in če nočete, da bi vas obdarjenec imel za preveč varčne, raje kupite dva taka zavitka namesto enega 500-gramskega. Zakaj? Za dve mali bombonjeri (600 g) boste odšteli le 1 evro več kot za večji, 500- gramski zavitek! Vsaj pri Mercatorju je tako. Pri 300-gramski Bajaderi boste plačali bombone po 23,98 evra za kilogram, pri nakupu polkilske pa kar po 26,78 evra za kilogram. Kupiti večje pakiranje je preprosto ne-umno.

Moka Dobro

je_vec_res_bolj_ugodno_moka

V Mercatorju v Supernovi smo našli pet kilogramsko posebno belo moko po 1,334 evra za kilogram. Pri tako veliki količini kupljene moke bi pričakovali zajeten količinski popust, a v resnici bi zanjo plačali kar 1,77 evra več, kot če bi kupili pet zavitkov po en kilogram, ki stanejo le 0,98 evra/kg.
Izdelek Blagovna znamka Količina Cena Cena na kg/l
Kava, mleta pražena Barcaffe 100 g 1,09 € 10,90 €
  Barcaffe 500 g 6,33 € 12,66 €
  Barcaffe 1.000 g 12,54 € 12,54 €
 
Energijska pijača Monster Energy 500 ml 1,17 € 2,34 €
    4x500 ml 4,99 € 2,495 €
 
Bombonjera Toffifee 125 g 1,82 € 14,56 €
  Toffifee 200 g 2,97 € 14,85 €
  Toffifee 400 g 5,98 € 14,95 €
 
Bombonjera Bajadera 300 g 7,19 € 23,96 €
  Bajadera 500 g 13,39 € 26,87 €
 
Moka (posebna bela) Dobro 1.000 g 0,98 € 0,98 €
  Dobro 5.000 g 6,67€ 1,334 €

S primerjavo cen na kg(l) enakih izdelkov v različno velikih pakiranjih lahko mimogrede prihranite!

vip_klicaj_2Ste tudi vi opazili kakšen podoben primer? Sporočite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. in z veseljem ga bomo objavili.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA