Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Tržni pregled in cene

Naš član je kupoval izdelke v živilski trgovini in ugotovil, da na računu niso navedene cene na enoto izdelka, ampak zgolj količina posameznega izdelka in skupni znesek. Ker se mu je zdelo nenavadno, da mora sam posebej računati, kolikšna je cena na enoto, nas je vprašal za mnenje.

Pojasnili smo mu, da Zakon o davku na dodano vrednost loči dve vrsti računov: splošnega in poenostavljenega. Pri prodaji je prodajalec pogosto zavezan izdati potrošniku zgolj poenostavljeni račun, na katerem ni treba navesti cene na enoto, ampak (med drugim) zgolj količino in vrsto izdelka. Na prodajnih policah pa morata biti čitljivo izpisani obe ceni – prodajna in cena na enoto. Velja, da mora prodajalec omogočiti, da lahko potrošnik preveri pravilnost zaračunanega zneska glede kakovosti in količine kupljenega blaga oz. opravljene storitve. To lahko stori tako, da na potrošnikovo zahtevo izda splošni ali razčlenjeni račun. Prodajalci pa se pogosto odločijo za izdajanje splošnih računov, četudi zakonodaja zahteva zgolj poenostavljene, da bi se tako izognili dodatnim zahtevam in potrošnikom že pri plačilu omogočili pregled nad nakupom.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA