Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tržni pregled in cene
Tržni pregled in cene
20. oktober 2020

Katera je (naj)bolj ekološka?

Če res ne gre brez sveč, izberite takšno, ki bo odslužena čim manj obremenjevala okolje. Možnosti je veliko. Preverili smo ponudbo v trgovinah in ugotovili, da je na policah še vedno daleč največ klasičnih nagrobnih sveč za enkratno uporabo, ki gorijo največ dva dni, ko jih zavržemo, pa najbolj obremenjujejo okolje. Bolj trajnostne so sveče klasičnega videza z zamenljivim vložkom, namesto takšne z ohišjem iz plastike je bolje izbrati takšno s steklenim ali keramičnim. Precej je tudi elektronskih sveč, ki jih lahko uporabljamo dalj časa, saj jim je mogoče zamenjati modul z baterijo, ne gre pa zanemariti, da prav zato močno obremenjujejo okolje, saj je baterije in elektronsko vezje težko reciklirati – z elektronske sveče je treba ročno odstraniti ohišje, iz njega modul in iz modula še baterijo. Celoten postopek je bistveno bolj zahteven in tudi dražji kot pri predelavi parafinske sveče.

Razmeroma pestra je tudi ponudba solarnih sveč, ki so nekaj časa veljale za ekološko najbolj sprejemljivo izbiro. Dejstvo je, da sta tako proizvodnja kot odlaganje takšnih sveč za okolje problematična, saj tako kot elektronske vsebujejo baterijo, poleg tega pa še sončne celice, pri proizvodnji katerih se uporabljajo oziroma sproščajo številne nevarne kemikalije. Ekološko bolj sprejemljive so solarne sveče s steklenim ohišjem, saj je steklo dober reciklat. Spodbudno pa je, da smo na policah trgovin našli tudi ekološko sprejemljive sveče, ki so plod slovenskega znanja: Ekovita, Ilkos, Evergreen.

Brezplačen dostop tudi za vse, ki niso člani Zveze potrošnikov Slovenije. Kliknite tukaj.

Vsebina le za člane ZPS

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA