Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tržni pregled in cene
Tržni pregled in cene
02. oktober 2020

Objavljamo pismo, ki smo ga poslali na Ministrstvo za gospodarstvo v zvezi z sprostitvijo oblikovanja cen naftnih derivatov.

Spoštovani,
pri Zvezi potrošnikov Slovenije smo bili negativno presenečeni ob novici, da je vlada sprejela odločitev, da sprosti oblikovanje cen vseh naftnih derivatov na vseh bencinskih servisih. Pogrešamo predvsem odprto debato z deležniki, med katerimi so v prvi vrsti slovenski potrošniki. Da bi omejili negativne posledice že sprejete odločitve in na trgu, na katerem v primerjavi z večino evropskih vlada izraziti duopol, na določenih območjih pa celo monopol, vas pozivamo, da vzpostavite konkretna pravila in učinkovit sistem nadzora nad cenami, s katerim bi preprečili nepotrebno zmedo ali celo oškodovanja potrošnikov.

Še posebej izpostavljamo naslednja vprašanja:
1. Kakšni bodo konkretni nadzorni mehanizmi in nadzor trga za preverjanje spornih praks, še zlasti:
  a. izkoriščanje lokalnega monopola na področjih, kjer ni konkurence,
  b. dogovarjanje o cenah naftnih derivatov na področjih, kjer je konkurenca okrnjena.

2. Kakšna pravila oblikovanja cen in njihovega oglaševanja bodo vzpostavljena v Sloveniji?
Pričakujemo, da bodo vzpostavljena natančna pravila, povezana z možnostmi spreminjanja cen skozi dan (kot primer navajamo Avstrijo, kjer po 12. uri trgovci ne smejo zviševati cen), prav tako pa opozarjamo na dejstvo, da številni bencinski servisi ne ponujajo informacije o ceni goriva na stebru ali na podoben način, ki bi bil viden na daleč ob približevanju. Kot primer dobre prakse izpostavljamo tudi obveščanje o ceni goriva za vsaj naslednja dva bencinska servisa ob avtocesti.

3. Pri naših prvih odzivih smo prezrli portal za primerjavo cen naftnih derivatov (goriva.si), za kar se ponovno opravičujemo. V zvezi s tem portalom nas zanima:
  a. Kakšna je bila obiskanost v letu 2019 in letu 2020 (po mesecih)?
  b. Ali bo v povezavi s portalom vzpostavljena tudi mobilna aplikacija z ažurnimi podatki o cenah?
  c. Ali boste vzpostavili klicni center za informacije in pritožbe glede cen naftnih derivatov?
  d. Trenutno veljavna Odredba o podatkih, ki so jih distributerji naftnih derivatov in drugi zavezanci dolžni zagotavljati ministrstvu, se izteče 4. novembra, 6 mesecev po začetku veljavnosti. Ali bodo naslednje Odredbe veljale daljši čas, s čemer bodo zagotovljeni bolj stabilni pogoji za sporočanje cen, ki so potem objavljene na portalu?
  e. Na spletni strani goriva.si nismo opazili nobenih navedb o tem:
     i. kdo upravlja portal,
     ii. kdo odgovarja za točnost podatkov,
     iii. kako pogosto so podatki ažurirani,
     iv. kako je z varstvom osebnih podatkov (GDPR)
     v. kam lahko potrošniki sporočijo svoja opažanja oziroma neskladnosti.

V pričakovanju odgovorov na naša vprašanja vas lepo pozdravljamo.
Breda Kutin, predsednica

Dopis v pdf

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA