Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Oglaševanje
Oglaševanje
02. oktober 2018

V letu 2017 je bilo na zunanjih mejah EU zaseženo 31 milijonov ponarejenih izdelkov v skupni vrednosti več kot 580 milijonov €.

Kar 43% zaseženih ponarejenih izdelkov se je izkazalo za nevarne, med njimi je največ zdravil in medicinskih pripomočkov ter naprav, ki jih priključimo na elektriko. Skoraj četrtina vseh zaseženih ponarejenih izdelkov spada v skupino živil (24%), sedijo igrače in cigarete (obe skupini po 9%) in oblačila (7%).

65% vseh zaseženih ponarejenih izdelkov je v EU prišlo po morju, 14% po zraku in 11% po cesti ali s pošto. Iz slednje skupine je seveda največ izdelkov naročenih po spletu, največkrat pa gre za čevlje, oblačila, torbe in ure.

Kitajska (in Hong Kong) ostaja največji vir ponarejenih izdelkov, predvsem mobilnikov, tonerjev in kartuš za tiskalnike, CDjev in DVDjev. v Turčiji izdelajo največ ponarejenih oblačil, v Indiji pa ponarejenih zdravil.

Kazni
Če boste s ponaredkom iz dopusta prišli v Slovenijo, se vam ni treba bati, da vas bodo doma sankcionirali. Za ponaredke v osebni prtljagi potnika, ki jo nosi s seboj, ko prihaja iz tretjih držav, se ne izvede carinskih ukrepov, če skupna vrednost ne presega zneska carinske oprostitve (300 evrov oziroma 430 evrov za potnike v zračnem ali pomorskem prometu, oziroma 150 evrov za potnike, mlajše od 15 let), iz narave blaga pa izhaja, da gre res za blago, ki je namenjeno osebni uporabi/rabi potnika in ne kaže na komercialni značaj.

Drugače pa je s poštnimi pošiljkami. Slednje so lahko predmet carinskega nadzora ne glede na vrednost oziroma količino. Če carinik sumi, da gre za ponaredke, lahko blago začasno zadrži in uvede postopek za ugotovitev narave blaga.

Če carinski organ sumi, da blago krši pravice intelektualne lastnine, le-to začasno zadrži, o čemer obvesti deklaranta (domnevnega kršitelja) in imetnika pravic. Nadaljnji postopek je odvisen od deklaranta. Če se ta strinja s tem, da gre blago v uničenje (ker gre za ponaredke), se le-to uniči pod carinskim nadzorom na stroške imetnika pravice, sicer pa mora imetnik pravice pred sodiščem dokazati, da so bile njegove pravice kršene.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA