Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Oglaševanje
Oglaševanje
26. september 2016

Carinski organi v EU so v letu 2015 po ocenah zasegli pet milijonov več ponarejenih izdelkov kot leto prej.

Število prestreženih izdelkov se je v primerjavi z letom 2014 povečalo za 15 %. Zaradi suma kršitve pravic intelektualne lastnine je bilo na zunanjih mejah EU zadržanih več kot 40 milijonov izdelkov v vrednosti skoraj 650 milijonov evrov.

Na prvem mestu med zadržanimi izdelki so cigarete (27 %), izdelki za vsakodnevno uporabo, ki bi bili lahko nevarni za zdravje in varnost potrošnikov, kot so hrana in pijača, izdelki za osebno higieno, zdravila, igrače in gospodinjske električne naprave, pa skupaj predstavljajo 25,8 % vseh zadržanih izdelkov. Kitajska je ponovno glavna država izvora ponarejenega blaga (41 %), sledijo pa Črna gora, Hongkong, Malezija in Benin.

Benin je bil država izvora velike količine živil, Mehika glavni vir ponarejenih alkoholnih pijač, iz Maroka pa je prišlo največ drugih ponarejenih pijač. Malezija je bila vodilna pri izdelkih za osebno higieno, Turčija pri oblačilih, Hongkong pa pri ponarejenih mobilnih telefonih in dodatkih, pomnilniških karticah, računalniški opremi, zgoščenkah in DVD-jih ter vžigalnikih. Iz Črne gore je prišlo največ ponarejenih cigaret, iz Indije pa največ ponarejenih zdravil. Več kot 91 % vsega zadržanega blaga je bilo uničenega ali pa so začeli sodni postopek za ugotavljanje kršitev v sodelovanju z imetnikom znamke, čigar pravice so bile kršene.

Kazni
Če boste s ponaredkom iz dopusta prišli v Slovenijo, se vam ni treba bati, da vas bodo doma sankcionirali. Za ponaredke v osebni prtljagi potnika, ki jo nosi s seboj, ko prihaja iz tretjih držav, se ne izvede carinskih ukrepov, če skupna vrednost ne presega zneska carinske oprostitve (300 evrov oziroma 430 evrov za potnike v zračnem ali pomorskem prometu, oziroma 150 evrov za potnike, mlajše od 15 let), iz narave blaga pa izhaja, da gre res za blago, ki je namenjeno osebni uporabi/rabi potnika in ne kaže na komercialni značaj.

Drugače pa je s poštnimi pošiljkami. Slednje so lahko predmet carinskega nadzora ne glede na vrednost oziroma količino. Če carinik sumi, da gre za ponaredke, lahko blago začasno zadrži in uvede nadaljni postopek za ugotovitev narave blaga.

Če carinski organ sumi, da blago krši pravice intelektualne lastnine, le-to začasno zadrži, o čemer obvesti deklaranta (domnevnega kršitelja) in imetnika pravic. Nadaljnji postopek je odvisen od deklaranta. Če se ta strinja s tem, da gre blago v uničenje (ker gre za ponaredke), se le-to uniči pod carinskim nadzorom na stroške imetnika pravice, sicer pa mora imetnik pravice pred sodiščem dokazati, da so bile njegove pravice kršene.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA