Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Oglaševanje
Oglaševanje
16. junij 2016

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin potrošnike opozarja (UVHVVR), da so določene trditve na spletnih straneh, ki oglašujejo izdelke pod imenom `Malinca´ v neskladju z zakonodajo in so zavajajoče. 

UVHVVR v okviru svojih pristojnosti opravlja nadzor tudi nad nosilci živilske dejavnosti, ki tržijo živila prek spletnih strani. Izveden je bil nadzor nad spletno prodajo živil v spletni trgovini www.malinca.si., kjer trži izdelke podjetje Malinca d.o.o. iz Velenja. V okviru inšpekcijskih postopkov je bilo ugotovljeno, da v spletni trgovini oglašujejo nekatere izdelke z zavajajočimi zdravstvenimi in prehranskimi trditvami.

Za odpravo nepravilnosti sta bili izdani odločbi, ki sta postali dne 25. novembra 2015 in dne 06.januarja 2016 pravnomočni. Kljub temu, da je bil rok za izvršitev odločb februar 2016 spletni prodajalec ni umaknil spornih navedb.

Primeri oglaševanja izdelkov z neskladnimi trditvami s spletnih strani:

  • Malinca MSM Minerali lepote "MSM je oblika naravnega organskega žvepla. Je bistven za zdrave vezi, sklepe, za hormonsko ravnovesje in pravilno delovanje imunskega sistema."
  • Kurkuma iz ekološke pridelave "Kurkuma iz ekološke pridelave je naravno sredstvo za čiščenje in razstrupljanje telesa."
  • Alga Chlorella "Pomaga pri razstrupljanju".
  • Malinca Šišandra v prahu "Šisandra - Korist njenega uživanja najbolj pripisujejo ledvicam, pljučam in jetrom. Uporablja se za izostritev koncentracije in izboljšanje spomina."
  • Kokosov sladkor "Kokosov sladkor - olajša nadzor nad težo."

Zakonodaja uporabo zavajajočih informacij za potrošnika, zlasti kar zadeva značilnosti, učinke ali lastnosti živil, ki bi živilom pripisovale zdravilne lastnosti, prepoveduje.

Spletna stran UVHVVR in odločba.

Dopolnitev informacije, 17. 6. 2016
Na spletni strani malinca.si so navedbe za katere je UVHVVR ugotovila, da so sporne, že popravili. 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA