Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Oglaševanje

Pred tremi leti smo na pobudo staršev pričeli z akcijo "Za šolo brez oglasov", saj torbe šolarjev v prvih šolskih dnevih pogostokrat napolni (pre)velika količina promocijskih materialov. Brošure zavarovalnic in bank, predstavitve plačljivih dejavnosti v okviru obveznega podaljšanega bivanja, tečaji, letaki za počitnice v zdraviliščih, sladkarije, brošure za prehranska dopolnila "da bo šolar bolje razmišljal"....nekateri starši, ki so nam lani pošiljali fotografije, so paket promocijskega materiala celo stehtali!

"...Poleg tega gre pri tem tudi za čisto reklamo, saj bo ta dejavnost potekala v šoli, kar je razvidno iz letaka. Vprašal sem se, ali se sme nad otrokom izvajati direktno trženje, tudi če bi bilo zastonj, če za to starši ne vemo in nismo dali dovoljenja, oz. nas ni bilo poleg otroka, da bi se lahko odločili iti ali ne iti z njim na predstavitev," je sporočil eden izmed staršev, ki je lani podprl našo akcijo.

Podprlo na je tudi Ministrstvo za šolstvo
Veseli smo, da našo akcijo od vsega začetka podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki pa je šlo lani korak dlje. Na podlagi predlogov ZPS so pripravili okrožnico osnovnim šolam z vsebino, ki jo lahko preberete tukaj.

Kaj pa učbeniki in delovni zvezki?
Ne le promocijski letaki in zgibanke, zanima nas  tudi prikrito (ali javno) oglaševanje v delovnih zvezkih in učbenikih. Ste ga opazili? Sporočite nam! Nekaj primerov prikritega oglaševanja si lahko ogledate tukaj.

Pričakujemo in upamo, da bo na podlagi teh priporočil šola res namenjena vzgoji in izobraževanju, saj je in naj bo tudi v prihodnje - po našem in tudi mnenju staršev, ki so se odzvali na naš poziv - šola hram učenosti in ne tržnica.

"Popolnoma nedopustno se mi zdi, da smo starši in otroci v javni šoli izpostavljeni takemu posiljevanju z oglasnimi sporočili," je zapisala mama prvošolke.

Hvala staršem

Zahvaljujemo se staršem - tistim, ki ste nam poslali fotografije letos in seveda vsem, ki ste v naši akciji že sodelovali. Vabimo vas, da nam tudi v tem šolskem letu pošiljate primere nagovarjanja otrok z oglasnimi vsebinami v "vaši šoli" na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Preberite tudi:

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA