Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Oglaševanje

Konec avgusta smo na ZPS pričeli z akcijo "Za šolo brez oglasov", k čemur ste nas spodbudil tudi številni starši. Ob pregledu učbenikov, revij za otroke, promocijskim materialom, ki so ga številni šolarji prejeli prve šolske dni, pa lahko nedvoumno zaključimo, da številni otroci pred oglasnimi vsebinami niso varni niti v šoli. To pa še ni vse. Starši ste nas opozorili tudi plakat z abecedo in oglasom, ki visi v razredu vašega šolarja, predstavljanje plačljivih interesnih dejavnosti kar celotnim razredom v okviru podaljšanega bivanja…

Nagovarjanje otrok in njihovih staršev se ponudnikom očitno splača, bode v oči pa tudi dejstvo, da niso vrata vseh šol enako odprta. Starši se zato povsem upravičeno sprašujemo, kdo odloča, kateri ponudniki najdejo pot po šolskih kanalih do našega otroka. Nedvomno je sporno tudi oglaševanje otrokom škodljivih vsebin, v prvi vrsti imamo v mislih oglaševanje živil in pijač z neustreznim prehranskim profilom. Debelost otrok namreč postaja vedno večji problem tudi v Sloveniji, kjer je pretežkih že skoraj 30 % fantov in petina deklic.

Ker z vašimi primeri akcija dodatno dobiva konkretno vsebino, vas vabimo, da nam tudi v prihodnje pošiljate po vaše mnenju "sporne" primere nagovarjanja otrok z oglasnimi vsebinami.

Zavedamo se, da je zaradi krize tudi več pritiskov s strani ponudnikov na šole, vendar pa tudi starši postajamo vedno bolj občutljivi, nekateri zaradi socialne stiske, drugi, ker želimo zaščititi svoje otroke. Prepričani smo, da so otroci v boju ponudnikov za svoj tržni delež najbolj ranljivi, zato šola mora poskrbeti, da ostanejo pred njenimi vrati.  Šola mora biti in ostati hram učenosti, izobraževanja.

sola2

sola3

sola1

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA