Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trg in cene
Trg in cene
30. november 2016

Ribarnica Cerkvenik d.o.o. izvaja preventivni umik živila bakala iz prometa.

Podatki o živilu
Živilo: Bakala
Proizvajalec:  Ribarnica Cerkvenik d.o.o., Kozina
Prodajalec: različna prodajna mesta
Datum uporabe: 30.11.2016
Lot: 16128
Pakiranje: Plastična embalaža, gramature 100g,150g, 200g,1000g

Vzrok odpoklica
Rezultat analize vzorca odvzetega v prometu je dokazal prisotnost bakterije Listeria monocytogenes v številu nižjem od predpisane mejne vrednosti. Zaradi dejstva, da živilu še ni pretekel rok uporabe in se tako še nahaja v prometu ni zagotovil, da zaradi rasti omenjene bakterije mejna vrednost do konca roka uporabe živila ne bo presežena.

ZPS svtuje
V primeru, da imate to živilo doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Listeria monocytogenes
Je patogena bakterija, ki povzroča listeriozo. Obolevajo predvsem ljudje z zmanjšano imunsko odpornostjo. Posebej nevarna je za nosečnice, saj lahko povzroči listeriozo novorojencev, meningoencefalitis (vnetje možganov in možganskih ovojnic) in je lahko vzrok za mrtvorojenost. Bakterija lahko povzroča tudi lokalne okužbe ali pa bakteriemijo in sepso. Okužba s hrano, ki je kontaminirana z Listerio monocytogenes, lahko povzroči akutno vnetje črevesja.

Inkubacija (čas od okužba do pojava zdravstvenih težav) traja od 11 do 70 dni, povprečno 31 dni. Okužimo se s kontaminirano hrano, zlasti nezadostno toplotno obdelanimi mesnimi, ribjimi in mlečnimi izdelki. 

Fotografija je simbolna.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA