Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trg in cene
Trg in cene
20. maj 2016

Od 1. junija bo Slovenija imela enega operaterja manj, saj bo takrat Telekom Slovenije zaključil s pripojitvijo Debitela, s čemer bo ta blagovna znamka ugasnila. A že od ponedeljka, 23. maja bomo imeli novega operaterja Me2, za katerim stoji velenjski operater Mega M. Seveda ne bo postavil novega omrežja, pač pa bo gostoval v Telekomovem mobilnem omrežju.

Mega M se je doslej ukvarjal s telefonijo za poslovne uporabnike, tako da ni čisto nov v poslu, a zdaj cilja na bistveno večjo množico uporabnikov. Privabiti jih želi predvsem s paketi, v katere je vključena bogatejša količina podatkov. Tako je že v osnovnem Easy za 4,99 evra vključenih 500 MB podatkov, v KulPlus, ki so ga označili kot glavnega, pa 10 GB (za 19,99 evra). V ponudbi bo tudi paket za gostujoče turiste (veljaven 3 mesece) in paket Open, v katerega je vsaj na papirju za 99,99 € vključena neomejena poraba storitev (klicev, kratkih sporočil, prenosa podatkov).

Naročnike bodo sprva iskali na svojih spletnih straneh, kasneje se nameravajo povezati tudi z zunanjimi partnerji. Zaenkrat bo vse potrebno za sklenitev naročniškega razmerja treba opraviti po internetu. Omrežna številka novega operaterja je 065, seveda pa k njemu lahko prenesete tudi svojo sedanjo številko. Na tiskovni konferenci so zatrdili, da prehoda med posameznimi paketi ne bodo zaračunavali.

S kartico novega operaterja boste lahko gostovali v tujini v vseh omrežjih, s katerimi ima pogodbo Telekom Slovenije. Moneta v začetku ne bo delovala, se pa menda že dogovarjajo, da bi jo vključili kasneje.

Pri vseh paketih je obračunski interval 1 minuta za pogovore oziroma 1 kB za prenos podatkov. Izven zakupljenih količin je treba za minuto pogovora plačati 5 centov, enaka je cena tudi za 1 MB podatkov in sporočila.

In tu smo že pri posebnostih novega operaterja. Če smo pri večini sedanjih paketov navajeni, da se razlikujejo praktično samo še po količini vključenih podatkov, je Me2 praktično v vseh paketih konkretno omejil količine klicev in kratkih sporočil. V začetnem paketu Easy je vključenih le 50 minut klicev in 50 kratkih sporočil, v EasyPlus za 9,99 € ob 1 GB podatkov dobite 100 minut klicev in 100 sporočil, paket Kul za 14,99 ob 5 GB podatkov vključuje 250 minut klicev in 250 sporočil, v paketu KulPlus za 19,99 evra pa ob že omenjenih 10 GB podatkov lahko kličete 1000 minut in pošljete 1000 sporočil. V vseh primerih govorimo o količinah v slovenska omrežja.

Kljub temu da za paket Open piše, da je prenos podatkov neomejen, pa so nam povedali, da čisto brez omejitev ne bo šlo. Trenutno razmišljajo, da ne bi pustili več kot 30 GB podatkov, a to se lahko v prihodnje spremeni (upamo, da navzgor). S tem naj bi izničili možnosti zlorabe tega paketa, ki pa je precej drag in s takšno omejitvijo tudi povsem nekonkurenčen – da o zavajajočem nazivu sploh ne govorimo ...

Nasvet ZPS
Če s telefonom predvsem pošiljate podatke, potem je Me2 lahko zanimiva alternativa, saj za `klasičnih´ 20 evrov ponuja 10 GB podatkov. Kdor pa telefon uporablja tudi za druge stvari, naj bo pozoren na svojo sedanjo porabo, saj je v pakete vključena sorazmerno nizka količina klicev in poslanih sporočil – sploh zato, ker smo se pri vseh ostalih operaterjih navadili na neomejene količine. Vsekakor pa je najmanj zanimiv paket Open, pri katerem je omejitev 30 GB absolutno prenizka, da bi lahko temu rekli neomejen prenos podatkov. Še to: pazljivi bodite pri sklepanju pogodbe, saj boste morali vse narediti sami, po internetu. Če vam kaj ne bo povsem jasno, raje pred dokončno sklenitvijo pokličite operaterja.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA