Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trg in cene
Trg in cene
24. november 2015

Zveza potrošnikov Slovenije je zaskrbljeno sprejela informacijo o zadnji spremembi cen telekomunikacijskih storitev pri Telekomu Slovenije. Kot vsakič ob podražitvah, se je namreč tudi tokrat izkazalo, da so številni potrošniki dodatno prizadeti, ker so z operaterjem sklenili pogodbo o vezavi skupaj z nakupom opreme, kar jim bistveno otežuje prekinitev pogodbe in prehod k drugemu operaterju.

Z nekaj izjemami se bodo pri Telekomu Slovenije 1. decembra podražili tako rekoč vsi mobilni paketi. Še posebej izstopa dejstvo, da so med njimi tudi paketi, ki so jih začeli prodajati šele letos, nekatere celo manj kot dva meseca nazaj. S tem so potrošnike postavili pred dejstvo, da morajo le kratek čas po odločitvi za določen paket ponovno presojati, ali je ta paket zanje tisti pravi. Telekomova poteza je vprašljiva tudi s stališča varstva konkurence in zavajajočega oglaševanja, saj bodo 1. decembra med drugim dvignili tudi ceno paketa iz še vedno aktualnega oglasa, kar pomeni, da nekateri potrošniki oglaševane cene ne bodo plačevali niti en cel mesec!

Obvestilo Telekoma Slovenije glede podražitev:
"Za korekcijo nekaterih cen mobilnih naročniških paketov smo se odločili na podlagi analiz tržnih razmer in uporabe mobilnih storitev. Pri tem mesečna naročnina za pakete Džabest Na polno, Enostavni 1000, Gluhi plus, Druga številka v povezavi s paketi Penzion, Enotni paket in SIM 2 Brezskrbni ostaja nespremenjena. Ostalim mobilnim paketom se s 1. 12. 2015 mesečna naročnina spremeni za 1 evro (z DDV), medtem ko se za 2 evra (z DDV) spremeni cena za Drugo številko (Druga številka na Neomejenem C/Poslovnem Neomejenem C, Druga številka – družina na Neomejenem D in Druga številka – Modri na paketu Modri)."

Na Zvezi potrošnikov Slovenije praktično ob vsaki množični podražitvi opozarjamo na neenakost pravic potrošnikov. Že res, da morajo operaterji po določbah 129. člena Zakona o elektronskih komunikacijah, potrošniku omogočiti, da brez odpovednega roka, brez plačila stroškov prekinitve in brez pogodbene kazni odstopi od naročniške pogodbe. A hkrati so številni potrošniki ujeti v past vezave s subvencioniranim telefonom ali drugo opremo in pogodbe ne morejo prekiniti brez plačila odkupa ali uporabnine, ki lahko doseže vrednost nekaj 100 evrov. To pa operaterji očitno s pridom izkoriščajo.

Zato pozivamo pristojne ustanove, predvsem Direktorat za informacijsko družbo pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve, da v zakonodajni postopek čimprej predlagajo spremembo Zakona o elektronskih komunikacijah, s katero bi v primeru spremembe cen in pogojev dodatno zaščitili potrošnike, ki so podpisali takšno ali drugačno pogodbo o vezavi (z ali brez opreme), ki jim je treba omogočiti:

  • da svoje naročniško razmerje do konca veljavnosti vezave nadaljujejo pod pogoji, ki so veljali ob sklenitvi, vključno s ceno storitev ali
  • da prekinejo pogodbo o vezavi in ob tem obdržijo opremo.

Samo na ta način bomo lahko dosegli enakopravnost obeh pogodbenih strank, saj sedanja rešitev daje nesorazmerno manj pravic potrošniku, čeprav spoštuje pogoje vezave oziroma paketa, za katerega se je odločil na podlagi oglaševanih pogojev in cene. Da obstoječa zakonska ureditev ne preprečuje oškodovanja potrošnikov, dokazuje prav primer zadnje podražitve storitev Telekoma Slovenije. Pri tem še dodatno opozarjamo na odločitev Telekoma, da svojim naročnikom, ki kljub podražitvi ne bodo poiskali drugega operaterja, ne omogoči niti brezplačne zamenjave naročniškega paketa za bolj ustrezen paket, pač pa jim cinično ponudi 50-odstotni popust na ceno zamenjave.

Preberite

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA