Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trg in cene
Trg in cene
22. junij 2015

23. junija 2015 bo na Odboru za finance in monetarno politiko potekala druga obravnava Predloga Zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR). Na ZPS pozdravljamo odločitev nekaterih strank, tako koalicijskih kot opozicijskih, da so v svojih dopolnilih k predlogu zakona upoštevali predloge Zveze potrošnikov Slovenije, ki smo jih poslali predsedniku vlade, poslanskim skupinam oz. vsem poslancem.

Vendar pa opozarjamo odločevalce, da namenijo pozornost tudi dejstvu, da Predlog zakona o davčnem potrjevanju računov plačilo s plačilnimi in kreditnimi karticami šteje kot plačilo z gotovino. Ponovno opozarjamo, da pomeni izenačitev plačila s plačilnimi in kreditnimi karticami s plačilom z gotovino, veliko, a nepotrebno in nesorazmerno finančno obremenitev.

Dodatno še opozarjamo, da je izenačitev plačila s plačilnimi karticami s plačilom v gotovini v neskladju z veljavno ureditvijo plačilnih sredstev, predstavlja opredelitev plačila z gotovino iz 3. oz. 4. odstavka 2. člena. 3. odstavek določa, da so 'računi pri gotovinskem poslovanju' računi, izdani za dobavo blaga ali storitev, ki so delno ali v celoti plačani z gotovino. 4. odstavek istega člena določa, da je 'plačilo z gotovino' plačilo z bankovci in kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo, druge načine plačila, ki niso neposredna nakazila na transakcijski račun, odprt pri ponudniku plačilnih storitev, plačila s plačilno ali kreditno kartico, čekom in druge podobne načine plačila.

Plačilo s plačilnimi in kreditnimi karticami nikakor ne more pomeniti gotovinskega poslovanja, saj je pri tovrstnem poslovanju zagotovljena sledljivost denarnega toka. Plačila s kreditnimi in plačilnimi karticami na ta način interpretira tudi Finančna uprava RS. Predpis, ki ureja le posamezno ožje področje, zato ne more neposredno vplivati in spreminjati širše ureditve opredelitve plačilnih sredstev, ampak mora obstoječi ureditvi slediti.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA