Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trg in cene
Trg in cene
20. november 2014

Delež pretežkih otrok in mladostnikov narašča, a krivcev za stanje, ki kar kliče po takojšnjem ukrepanju, je več. Vse bolj agresivno trženje živil z nezdravim prehranskim profilom, nezadostno informiranje ter osveščanje potrošnikov, široka dostopnost in kupna moč. Brezalkoholne pijače z veliko vsebnostjo dodanega sladkorja oz. sladil, so cenovno dostopne, saj je liter takšne pijače praviloma cenejši od litra mleka ali navadnega tekočega jogurta.

Le izobražen in dobro ozaveščen potrošnik lahko udejanja svojo pravico do izbire za zdravo prehranjevanje oz. zdrav življenjski slog.

Poudarjamo, da prav nižja kupna moč ter prenizka osveščenost potrošnikov praviloma vodita v manj zdrave izbire živil in pijač. Zato je poleg uvedbe predlaganega zakona, potrebno uvesti permanentno izobraževanje in osveščanje potrošnikov o potencialnih nevarnostih za njihovo zdravje ob uživanju (pre)sladkih pijač in na splošno ob nezdravem prehranjevanju. Te vsebine morajo najti prostor že v vrtcih, slediti pa jim morajo tudi vzorci prehranjevanja v šolah.

navedekPrepričani smo, da sistem ni učinkovit, če niso vsi deležniki usmerjeni v isti cilj, če na primer otroke učimo, da naj jih odžeja voda, ponudimo pa jim navedek1močno sladkan čaj, sadni nektar in podobne sladke napitke, izpostavlja naša prehranska strokovnjakinja Marjana Peterman.

Problem je tu, brez sistemskih ukrepov bo le rastel
Pred problemom čezmerno hranjenih in debelih  otrok oz. mladostnikov si ne smemo zatiskati oči. "Čezmerna hranjenost in debelost mladostnikov vplivata na slabšo kakovost življenja, dvigujete verjetnosti pojava različnih nenalezljivih bolezni (npr. bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni tipa II., nekaterih vrst raka, arterijske hipertenzije, dislipidemije, metabolnega sindroma, ortopedskih problemov)," je opozorila Marjana Peterman in dodala: "Vzgoja mladih v odgovorne in osveščene potrošnike, s pozitivno samopodobo, je naložba v prihodnost, saj nezdrave prehranske navade v mladosti, predstavljajo tveganje za debelost v odrasli dobi z vsemi njenimi posledicami."

Vsaj polovica sredstev za akcije osveščanja, spodbujanja in subvencioniranja zdravega načina življenja je dobro naložen denar  
Predlagamo, da se polovico sredstev, zbranih iz predlagane višje obdavčitve, za katero se zavzemajo že od leta 2009, nameni za akcije osveščanja, spodbujanja in subvencioniranja zdravega načina življenja (politike javnega zdravja). "Prepričani so, da z uvedbo predlaganega davka lahko dosežemo vrsto pozitivnih učinkov, torej ne zajezimo le kratkoročnega zmanjšanja uživanja tovrstnih pijač, kjer so po aktualnih raziskavah naši mladostniki v samem evropskem vrhu, ampak dolgoročno vplivamo na oblikovanje bolj zdravih prehranjevalnih navad oz. širše spodbujanju zdravega, aktivnega življenjskega sloga. To je najbolje naložen denar in najboljša preventiva pred boleznimi sodobnega časa, kot so debelost otrok in posledično sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja. A le pod pogojem, da bodo sredstva namensko porabljena in da se bodo tem ukrepom pridružili še drugi, z istim ciljem."

faviconPreverite: prehranski profil več kot 1000 živil in pijač: www.veskajjes.si

Za potrošniške organizacije tovrstna prizadevanja niso novost
Potrošniške organizacije sveta smo skupaj z našo krovno svetovno organizacijo CI (Consumers International) pripravile odprto pismo generalnemu direktorju WHO in FAO, namenjeno obravnavi na  konferenci:  International Conference on Nutrition (ICN2)  to sredo. "Želimo si, da WHO in njene članice, tudi Slovenija, upoštevajo naša priporočila, Recommendations towards a Global Convention to pretect and promote healthy diets, kot pomemben korak k obvladovanju epidemije debelosti na svetu, ZPS skupaj s številni potrošniškimi organizacijami pri kampanjah za spodbujanje zdravega prehranjevanja sodeluje že od leta 1996."

Veste, kaj jeste in pijete?
ZPS v okviru svojih aktivnosti redno ozavešča in opozarja potrošnike, naj berejo deklaracije, naj jih ne zavede kreativno oglaševanje in zanimiva embalaža. Tako smo v letošnjem letu potrošnikom predstavili mobilno aplikacijo Veš, kaj ješ. Prepričani smo, da se je marsikateremu potrošniku v trgovini že zgodilo, da stojijo pred policami in izbirajo med na videz podobnimi živili. K nakupu jih lahko premami cena, lična embalaža, navedbe in trditve, ki poudarjajo ne/vsebnost nekaterih hranil in še bi lahko naštevali. Tako lahko odločitev, katero živilo kupiti, kar naenkrat postane problem. Mobilna aplikacija pa potrošnikom ponuja možnost, da na hiter in na preprost način preverijo prehranski profil izbranega živila in to tam, kjer informacijo dejansko potrebujejo – v trgovini. Aplikacija jim bo takoj `odgovorila´, ali določeno živilo vsebuje malo, srednje ali veliko vsebnost maščob, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja, soli in prehranskih vlaknin. Na pametne telefone jo je naložilo že 27.000 potrošnikov. Pri promociji in osveščanju o mobilni aplikaciji in zdravem prehranjevanju pa se nam je pridružila tudi mladinska organizacija Brez izgovora Slovenija.

Preberite tudi: ZPS in IVZ: Otroci in mladostniki v primežu trženja nezdravih živil – posledice so lahko dolgoročne

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več