Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trg in cene
Trg in cene
19. avgust 2014

V poletnih mesecih so pri Simobilu pripravili dve novosti, a le ena je pozitivna za uporabnike oziroma naročnike njihovih storitev. Po Telekomu Slovenije je namreč Simobil postal drugi operater mobilne telefonije, ki je začel izdajati grobi razčlenjeni račun. Druga novost je začetek zaračunavanja mesečne naročnine na Moneto, kar smo pri Zvezi potrošnikov Slovenije že označili za nesprejemljivo spomladi, ko je to naročnino začel kot prvi zaračunavati Telekom.

Naročniki na Simobilove storitve ste ta mesec že začeli prejemati nov, grobo razčlenjen račun, iz katerega lahko bolj preprosto in na prvi pogled razberete dejansko porabo oziroma količino porabljenih storitev. Na računu so bolj pregledno kot doslej ločene tudi posamezne postavke, denimo posamezne naročnine, storitve v slovenskih oziroma tujih omrežjih, storitve z dodano vrednostjo in podobno.

V primerjavi s Telekomovim razčlenjenim računom pri Simobilovem pogrešamo razdelitev na dejansko opravljene in zaračunane storitve – razlika nastane predvsem zaradi obračunskega intervala, prav tako pa je tudi manj podrobna delitev po omrežjih, v katere kličemo, saj so odhodni klici razdeljeni zgolj na klice v domače (Simobilovo) omrežje ter vsa ostala slovenska omrežja (ne glede na to, ali so mobilna ali fiksna).

Preverite, ali ste izbrali za vas najugodnejši paket
V času, ko ima vse več uporabnikov v naročnino vključene minute pogovorov, je to morda manj pomemben podatek, ki pa bi lahko prišel prav ob morebitni menjavi paketa za ugodnejšega. Prav to je namreč smisel grobo razčlenjenega računa, potrošniške organizacije ga podpiramo predvsem zaradi dejstva, da na ta način uporabnik vsak mesec znova lahko preveri, koliko v paket vključenih količin dejansko porabi in posredno, ali se mu morda ne splača zamenjati paketa.

Pozor: naročnina za Moneto se sproži samodejno
Bistveno bolj kot manjše in manj pomembne pomanjkljivosti pri novem računu, nas je pri Zvezi potrošnikov Slovenije zmotilo zaračunavanje mesečnega pavšala za plačila z Moneto. Tudi pri Simobilu (od 15. septembra 2014) je tako kot pri Telekomu Slovenije (od 1. maja 2014) začetek zaračunavanja samodejen, torej ob prvem plačilu, nato pa se pavšal zaračuna vsak mesec. Strošek je pri obeh operaterjih enak, 0,49 evra, poleg tega pa se še vedno zaračunava tudi strošek transakcije. To pomeni, da se potrošniku zgolj zaračunava dodaten znesek, za katerega pa ne dobi popolnoma ničesar novega. Strošek transakcije je vključen šele v dražjo naročnino na Moneto, ki pri Telekomu in Simobilu stane 0,99 evra.

Zakaj zaračunavanje mesečnega pavšala za Moneto ni pošteno do potrošnikov?

  • Za prekinitev plačevanja naročnine mora potrošnik izključiti storitev, torej gre za sistem opt-out, ki ga potrošniške organizacije strogo zavračamo, še zlasti, ko gre za storitve, ki jih do zdaj ni bilo treba plačevati ali pa jih je operater predstavil in začel ponujati po sklenitvi naročniške pogodbe.
  • Pri Telekomu Slovenije je treba za izključitev Monete (in mesečnega pavšala) izpolniti in poslati poseben obrazec, samo z SMS-sporočilom tega ne morete storiti – pri Simobilu je dovolj poslati SMS s ključno besedo Moneta stop na številko 1919.
  • Kljub naročnini tako Telekom kot Simobil še vedno zaračunavata nekaj centov ob vsaki transakciji.
  • Ne obstaja možnost plačevanja z Moneto brez plačila mesečnega pavšala – ta bi prišla prav tistim, ki Moneto uporabljajo občasno ali zgolj v nujnih primerih (denimo za plačilo avtobusa, ko zmanjka dobropisa na Urbani).

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA