Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

TTIP/CETA
TTIP/CETA
21. maj 2014

ZPS in potrošniške organizacije, združene v Evropsko potrošniško organizacijo BEUC načeloma podpiramo prosto trgovino, če potrošnikom zagotavlja nižje cene, veča izbiro, poenostavlja postopke, ukinja carine in netrgovinske ovire. Ne glede na to stališče, in kljub trditvam o velikih potencialnih prednostih sporazuma TTIP (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership, Čezatlantsko trgovinsko in naložbeno partnerstvo), pa imamo potrošniške organizacije resne zadržke o podpori sporazumu, če bi šel na račun potrošnikov, zdravja, okolja, delavskih in varnostnih standardov v Evropi.

V praksi so trgovinske tarife med ZDA in EU že zdaj nizke in so pogajanja usmerjena predvsem v zmanjševanje regulatornih ovir.

Da bi TTIP dejansko zagotavljal prednosti potrošnikom, pa je potrebno zadostiti vsaj nekaterim pogojem.

Potencialne prednosti TTIP za evropske potrošnike so predvsem:

  • nižje cene in večja ponudba izdelkov ter storitev,
  • znižanje previsokih cen na področju »transatlantskih« telekomunikacij,
  • učinkovitejša sledljivost ter sistem obveščanja na področju izdelkov. 

Potencialna tveganja TTIP za potrošnike:

  • dostop do evropskega trga s hrano, ki ni bila proizvedena v skladu z evropskim varnostnimi standardi. Previdnostni pristop v EU, znanstvena dokazljivost v ZDA. Tu bi posebej izpostavili vprašanja gensko spremenjene hrane, uporabo hormonov v prireji mesa, čeprav Evropska komisija zagotavlja, da na teh vprašanjih ne bo popuščanja;
  • kemikalije, ki so v EU prepovedane, so pa v izdelkih in kozmetiki proizvedeni v ZDA, in bi lahko našle »pot« do evropskih potrošnikov;
  • Podcenjevanje vprašanj na področju varstva osebnih podatkov;
  • Uvedba arbitražnega mehanizma za izvensodno razreševanje sporov med državo in investitorji (The Investor State Dispute Settlement – ISDS) bi podjetjem iz tujine omogočal, da uveljavljajo kompenzacijo od države, če verjamejo, da aktivnosti države ali predpisi države zmanjšujejo vrednost njihovih investicij.

Dejstvo je, da TTIP ne bi smel vplivati na blaginjo in zaščito evropskega potrošnika, za kar si potrošniške organizacije tudi prizadevamo.

ZPS in BEUC zahtevata:

  • Popolno transparentnost pogajalskega procesa, z objavo besedil v ključnih fazah in posvetovanje z vsemi deležniki.
  • Ohranitev ravni varstva potrošnikov, okolja, delavskih in varnostnih standardov na obeh straneh Atlantika.
  • Izločitev ISDS is trgovinskega sporazuma.

Več informacij:

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA