Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Telefon
Telefon
02. oktober 2019

Apple je novo generacijo telefonov predstavil na začetku septembra, v našem laboratoriju pa so že prestali stroge preizkuse. Pričakovano so se dobro odrezali, največji izmed njih, Iphone 11 Pro Max pa je postal najboljši pametni telefon, odkar preizkušamo tovrstne naprave. 

Applovi Iphoni veljajo za najboljše pametne telefone na trgu, pa čeprav so zadnje čase po nekaterih lastnostih začeli zaostajati za napravami s sistemom Android. Nobenega dvoma pa ni, da gre za kakovostne in zmogljive naprave z ekosistemom, ki prinaša eno boljših (če ne celo najboljših) uporabniških izkušenj. Morda so res predragi, vendar dokler so kupci voljni plačati, kolikor zahtevajo, česa takšnega ne moremo argumentirano trditi.

favicon Preverite: podrobni rezultati testa novih iPhonov, a tudi vseh drugih aktualnih modelov pametnih telefonov 

Letošnji modeli so si med seboj na videz dokaj podobni, skupno jim je kar nekaj stvari. Imajo enak procesor, v osnovni različici pa 64 GB pomnilnika, kar je za današnje razmere, ko hranite vse videe in fotografije na telefonu, za večino premalo. Prav tako imajo enaki kameri z 12-milijonskim tipalom, ena ima običajen druga pa širok vidni kot. Kamere in obdelava fotografij oziroma video posnetkov sta področji, v katerih se poleg večje baterije letošnji modeli najbolj razlikujejo od lanskih. 

`Ljudski´ model je iPhone 11
iPhone 11 je naslednik lanskega modela XR, zaradi nekoliko nižje cene pa je med iPhoni po našem mnenju trenutno optimalna nakupna odločitev. Dve kameri predvsem pa nočni način fotografiranja, ki se, mimogrede, pri Iphonih vključi samodejno, ko telefon zazna slabše svetlobne razmere, zajemata kakovostne fotografije, kar je dokazal tudi naš test. Kamera s širokim kotom pride prav med fotografiranjem in snemanjem v omejenem prostoru, ko se fizično ne morete oddaljiti od prizora, da bi ta bil cel v kadru. Nima pa tretje kamere z optično povečavo, zato uporaba digitalne povečave zniža kakovost fotografije, pa tudi učinek zamegljenega ozadja ni tako dober, kot je pri dražjih modelih. Kljub temu pa je kakovost fotografij iPhona 11 na zelo visoki ravni.

V primerjavi z lanskim modelom ima iPhone 11 tudi zmogljivejšo baterijo, 6,1-palčni zaslon (15,5 cm) pa je tehnologije LCD. Apple zna tudi iz nje iztisniti veliko, vseeno pa ne more doseči kakovosti zaslona OLED, ki je vgrajen v modela Pro. V kompletu je napajalnik z močjo samo 5 W, zato je čas polnjenja zelo dolg in znaša več kot 3 ure. Opazili smo še na eno podrobnost. Robovi izstopajočih objektivov kamer so zaščiteni s safirnim steklom in zelo ostri, tako da z njimi lahko opraskate drugo napravo, če imate na primer obe v žepu in se med hojo drgneta ena ob drugo. Ohišje iPhona 11 je stekleno, tako kot tudi pri dražjih modelih, je pa ta telefon brez vidnih poškodb preživel naš test vzdržljivosti, tudi padcev na tla.

Modela Pro v osnovi enaka
iPhone 11 Pro ima 5,8-palčni (14,7-centimetrski) zelo svetel zaslon OLED, zato je fizično manjši od modela Iphone 11, zadaj pa je dodana še kamera z dvakratno optično povečavo. Zato se je ta model v preizkusu fotografiranja s povečavo ter učinka zamegljenega ozadja izkazal bolje. Na voljo je nočni način fotografiranja, kakovost fotografij in video posnetkov pa je na zelo visoki ravni. Oba modela Pro imata dodan napajalnik z močjo 18 W, zato je čas polnjenja občutno krajši, udobje uporabe naprave pa boljše. Robovi objektivov so prav ostri in lahko opraskajo druge naprave, ni pa model 11 Pro preživel testa vzdržljivosti. Obema telefonoma na testu je počil zaslon po 50 simulacijah padca, sta pa potem še vedno delovala. Modela Pro sta odporna proti vodi do globine štiri metre, tudi v praksi sta potopitev preživela, v primerjavi z lanskima predhodnikoma (XS in XS Max) pa imata tudi občutno daljšo avtonomijo baterije.

iPhone 11 Pro Max je enak kot iPhone 11 Pro, le da ima večji, 6,5-palčni (16,5-centimetrski) zaslon OLED. Normalna svetilnost je okoli 300 nitov, v izjemnih primerih pa je zaslon lahko za kratek čas še svetlejši, zato je dobro berljiv tudi pod neposredno sončno svetlobo. Zaradi svetilnosti in višjega kontrasta modela Pro prinašata boljšo izkušnjo med gledanjem filmov in serij. Model 11 Pro Max je preživel padce med vzdržljivostnim testom, zato je najbolje ocenjen od vseh treh Iphonov.

Poleg kakovostne strojne opreme ter njej prilagojenega sistema je za skupno oceno pomemben tudi ekosistem aplikacij in storitev. Z letošnjo serijo Iphonov prihaja nov operacijski sistem iOS 13, pa tudi dve novi storitvi. Apple Arcade je storitev namenjena ljubiteljem mobilnih iger, saj bodo namesto plačevanja za posamezne igre ali stvari v igrah, plačevali mesečno naročnino. Druga novost je storitev Apple TV+, oziroma storitev pretočnega videa narejena po vzoru Netflixa in podobnih storitev. Poleg obširnega seznama tujih vsebin, se je Apple lotil tudi snemanja svojih. Zaradi vsega tega je Apple polepšal svoj vrtiček, ga naredil še bolj zanimivega za ljudi, a obenem okoli njega postavil višje zidove. Cene novih iPhonov so namreč še vedno v višavah, še posebej na stari celini!

Avtor: Marjan Kodelja

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA