Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Telefon
Telefon
01. april 2020

Še pred nekaj leti so bile aplikacije počasne in nerodne za uporabo, zato se niso kosale z namenskimi navigacijskimi napravami. Kdo bi si mislil, da zadnjih danes skoraj nihče več ne uporablja, saj je večino uporabnikov zapeljala brezplačna storitev, ki jo na vseh pametnih telefonih ponuja Google.

Satelitsko vodenje je potovanja močno poenostavilo, zato le redki ne uporabljajo aplikacije za navigacijo, ko morajo priti z ene točke na drugo, pa poti ne poznajo. Potrošniške organizacije redno preizkušamo navigacijske naprave in aplikacije, saj se zavedamo, kako pomembne so postale. Ne zanima nas zgolj kakovost zemljevidov, temveč tudi časovna komponenta vodenja, saj ne želimo, da nas z glasom ali sliko naprava prepozno opozori, da moramo zaviti na drugo cesto, na primer. V tem so aplikacije še nedavno zaostajale za namenskimi napravami, saj procesorji pametnih telefonov preprosto niso bili dovolj zmogljivi. Tehnološki razvoj je naredil svoje in danes aplikacije za navigacijo spodobno delujejo tudi na telefonih nižjega cenovnega razreda.

Na voljo rezultati za 39 aplikacij, 33 jih je na voljo slovenskih uporabnikom.

Vse aplikacije smo si naložili kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Kako smo testirali
Kakovost vodenja: 45 odstotkov skupne ocene
Enostavnost uporabe: 35 odstotkov skupne ocene
Prikaz prometnih informacij: 10 odstotkov skupne ocene
Večnamenskot: 5 odstotkov skupne ocene
Sistemske posebnosti: 5 odstotkov skupne ocene


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA