Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Telefon
Telefon
04. februar 2020

Premijski modeli pametnih telefonov zasedajo vrh lestvice naprav na testu, nudijo največ funkcij in najboljše zmogljivosti, a vse več uporabnikov pogleduje k napravam srednjega cenovnega razreda, saj so cene premijskih modelov lani švignile v nebo in krepko presegle mejo tisoč evrov.

Tik pred koncem leta je Samsung predstavil dva nova modela družin Galaxy S10 in Note10 z dodatkom `lite´ v imenu, za sredino februarja pa so napovedali predstavitev nove družine Galaxy S20 (S11). Galaxy S10 lite in Note 10 lite sta navzven in delno tudi v zmogljivostih podobna lanskim predhodnikom, vendar staneta manj. Samsung v višjem srednjem razredu do njune predstavitve namreč ni imel modelov, ki bi se lahko enakovredno kosali s telefoni izdelovalcev OnePlus, Huawei ali Xiaomi. Sicer pa je največje prerivanje čutiti v srednjem razredu, kjer smo lani opazili trend dodajanja novih tehnologij in zmogljivosti s ciljem prepričati uporabnika, da je zanj najboljša naprava, ki stane od 400 do 500 evrov. Samsung je zato v telefone družine Galaxy A vgradil zaslone Amoled, tipala prstnih odtisov pod zaslonom ali izboljšane fotografske zmogljivosti, Huawei pa je poleg boljših fotografskih tipal dodal še zmogljivosti umetne inteligence. To se seveda pozna na našem testu, kajti vse več pametnih telefonov, ki ne spadajo ravno med premijske modele, dobiva oceno, višjo od 60, ki pomeni "dobra naprava". Izjema je seveda Apple, ki tradicionalno ponuja naprave najvišjega cenovnega razreda, v višjem srednjem razredu je prisoten kvečjemu s starejšimi modeli. 

Samsung, Huawei in Apple pa niso edine znamke pametnih telefonov, ki bi jih morali upoštevati pri odločitvi o nakupu. V ozadju se vendarle preriva še veliko igralcev, večina jih prihaja iz Kitajske. V primerjalniku mobilnih telefonov je 299 modelov, 118 jih je naprodaj tudi v Sloveniji. Oglejte si bogate informacije o tehničnih lastnostih, izbrane mobilnike (do 5) pa preprosto primerjajte med seboj. Preverite, kam Apple, Huawei in Samsung sodijo v primerjavi z modeli, ki jih ponujajo HTC, Sony, LG, Motorola in ostale znamke. Za nekatere modele preizkušenih telefonov je na voljo tudi kratek komentar s pozitivnimi in negativnimi lastnostmi telefonov.

Vse modele mobilnikov smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Skupna testna ocena (100 %) je sestavljena iz preizkusov:
Zmogljivost mobilnika (20 %): izdelava varnostnih kopij v računalniku, občutljivost, povezave, procesor, večstranskost, prostor za shranjevanje podatkov, baterija, kakovost vgrajenih zvočnikov
Ergonomija (20 %): odzivnost zaslona na dotik, preprostost uporabe, prenosljivost, trdnost, zaslon
Telefoniranje (10 %): kakovost zvoka med klicanjem, priročnost klicanja
Sporočila (5 %): vnos besedila, načini besedilnega sporočanja
Fotografije in video (20 %): večstranskost, kakovost, priročnost, video
Glasba (10 %): večstranskost, kakovost zvoka, prenos glasbe, priročnost
Primernost za navigacijo (5 %): kakovost sprejema signalov GPS, prvo iskanje signala GPS, natančnost določanja položaja
Brskanje po spletu (10 %): izključevanje prenosa podatkov, WLAN, GPS, vklop letalskega načina, priročnost spletnega brskalnika, hitrost brskanja po spletu
Različica operacijskega sistema (0 %)
Zanesljivost SSD (0 %)


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA