Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Telefon
Telefon
13. november 2017

O iPhonu X, oznaka je rimski znak za število deset in ne črka x, je bilo že veliko zapisanega. Apple z njim obeležuje deseto obletnico svojih telefonov in hkrati postavlja merila za njihovo naslednje desetletje. Prvič so uporabili zaslonsko tehnologijo OLED, ki so jo prej otepali kot hudič križa (mimogrede: za ameriško znamko zaslone izdeluje Samsung), predstavili so zaslon brez robov in novo značilnost – zgornjo zarezo, v kateri so sprednja kamera in tipala za prepoznavo obraza. Čeravno nekaterim morda ni všeč, lahko postane oblikovna značilnost naslednjih iPhonov. Kot je okrogel gumb za neposredni dostop do osnovnega zaslona zaznamoval dosedanje. Ima pa »desetka« še eno lastnost, ki ji ni najbolj v prid: visoko ceno, najmanj 1200 evrov.

Tako kot iPhone 8 in 8 plus ima tudi model X stekleno hrbtišče. Zaradi njega je naprava na dotik še bolj `premijska´ in v skladu s trendi, tehnološki razlog pa tiči v brezžičnem polnjenju. Če bi bilo hrbtišče kovinsko, to ne bi bilo mogoče. Vendar se Applova izbira v našem laboratorijskem testu trdnosti ni izkazala ravno najbolje. Med simulacijo padcev, takšnih, ki bi jih moderne naprave morale vzdržati, se je pri enem vzorcu razbilo hrbtišče, pri drugem pa zaslon.

favicon Preverite zadnje rezultate testa mobilnikov. Na voljo rezultati za več kot 280 telefonov.

Tudi na pogled je iPhone X drugačen od predhodnikov. Skoraj 15-centimetrski zaslon je ožji in višji (razmerje stranic je približno 2:1), pokriva večino sprednje strani in je v kotih elegantno zaobljen. Zaradi tega je Apple upokojil tipko domov, z njo pa tudi bralnik prstnih odtisov, katerega funkcijo identifikacije uporabnika je prevzela prepoznava obraza. Potrebna oprema se skriva v zaslonski zarezi na gornjem robu, vendar ta zahteva spremembo vedenja uporabnika. Namesto, da bi položil prst na sprednji gumb, ne glede na to, kje je telefon, mora tega pridržati na primerni razdalji od obraza, hkrati pa s prstom podrsati po zaslonu navzgor. Ker sistem med drugim vključuje infrardečo kamero lahko uporabnik nosi očala, zanesljivo pa deluje tudi v temi in pod umetno osvetlitvijo. So pa nekateri uporabniki zaznali manjše težave pod močno in neposredno sončno svetlobo. Razlog tiči v infrardečem valovanju naravne svetlobe, ki lahko `zmedejo´ sistem. Prepoznavo lahko prepreči tudi nizko potisnjena kapa s šiltom.

Strojno opremo si iPhone X deli z modelom 8 plus, kar pomeni, da imata oba podobno dvojno zadnjo kamero. Ena ima širši, druga ožji kot, obe sta stabilizirani, skupaj pa omogočata dvakratno optično povečavo. Omogočen je tudi portretni način, pri katerem je oseba na fotografiji ostra, ozadje pa zamegljeno. Zaradi hitrejšega procesorja (A11 Bionic) je dopuščeno tudi snemanje videa s hitrostjo 240 sličič na sekundo. Naši testi so kamero desetke uvrstili v vrh tistega, kar so trenutno sposobni pametni telefoni. Zaradi nove zaslonske tehnologije, ki so ji dodane prilagoditve prikaza (na primer true tone), pa so posnetki odlični tudi na zaslonu. Barve so natančne in hkrati živahne, dobro vidne tudi v močnejši svetlobi. Kot smo omenili, ima telefon vgrajeno tuljavo za brezžično polnjenje, vendar v kompletu ni ustrezne polnilne postaje. To je treba dokupiti. Je pa desetka odporna na vodo in zdrži pol ure na globini enega metra (IP67).

Applovi telefoni se v kapaciteti baterije ne morejo primerjati s tekmeci iz tabora Androida, vendar zaradi boljše usklajenosti delovanja strojne opreme, operacijskega sistema in aplikacij, to ne predstavlja težav. Tehnično gledamo ima desetka baterijo kapacitete 2716 mAh, naš test pa je pokazal, da baterija zdrži manj kot pri strojno skoraj enakovrednem modelu 8 plus. Sicer pa Apple trdi, da baterija zadošča za enajst in pol ure brskanja po spletu oziroma več kot šestnajst ur pogovorov.

iPhone x je gotovo odličen telefon, vendar zaradi visoke cene nima najboljšega razmerja med ceno in kakovostjo. Je pa tudi res, da je lastništvo iPhona za nekatere še vedno statusni simbol in kaj je lepše, kot imeti najboljšega. Nekateri so bili zato celo pripravljeni stati v vrsti na prvi prodajni dan!

Za:
+ dobra kakovost fotografije in videa,
+ dobra kakovost zvoka posnetega videa,
+ dobra kakovost zvoka (na slušalkah, ki jih kupec dobi ob nakupu),
+ preprosta uporaba (kljub novemu načinu odklepanja),
+ dober sprejemnik GPS in naložena aplikacija za navigacijo,
+ zelo dobra kakovost slike na zaslonu,
+ dobra kakovost fotografije ob slabših svetlobnih razmerah,
+ dober in odziven na dotik občutljiv zaslon.

Proti:
- sprejem radijskih signalov (signalov omrežja) oslabi, če z dlanjo zakrijemo spoden del hrbtišča,
- težke (in za popravilo drage) poškodbe pri testu trdnosti (pri enem vzorcu se je razbilo hrbtišče, pri drugem pa zaslon.

Tehnične značilnosti:

  • operacijski sistem iOS 11.1,
  • ločljivost zaslona 462 pik na palec,
  • 58,5 GB prostora za shranjevanje na voljo uporabniku (64 GB model),
  • 12-milijonsko tipalo, široko in ozkogledna objektiva imata optično stabilizacijo,
  • video snemanje v polni HD-razločljivosti, 
  • odpornost na vodo in prah (IP67),
  • vgrajen NFC (za storitev mobilnega plačevanja Apple Pay),
  • možnost brezžičnega polnjenja.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA