Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Telefon
Telefon
29. september 2017

Od danes sta novi različici Applovih telefonov, iPhone 8 in iPhone 8 plus, na voljo tudi v Sloveniji, v laboratoriju smo že opravili hitri pregled in preverili glavne novosti.

Oblikovno sta novinca podobna lanskima modeloma, le da imata stekleno hrbtišče. Zaslona ostajata enakih dimenzij, kot tudi robova okoli njega, imata pa omogočeno tako imenovano funkcijo `pravega tona´ (ang. true tone), ki prilagodi prikaz slike glede na temperaturo okoliške svetlobe. Poleg tega telefona omogočata brezžično polnjenje (standard QI), zaradi česar imata zadaj bakreno navitje. Način, kako je to vgrajeno, pa že sproža ugibanja, da bo morebitna menjava razbitega hrbtišča dražja od razbitega zaslona. Apple seveda trdi, da je steklo dokaj vzdržljivo in se ne bo razbilo ob vsakem nedolžnem padcu. Kar smo potrdili tudi v našem laboratoriju, saj sta oba nova iPhona preživela preizkus, v katerem simuliramo padce na tla.

favicon Preverite: zadnji rezultati testiranja mobilnikov

Po zaslugi `močnejšega´ procesorja je bila izboljšav deležna tudi kamera/fotoaparat, pri čemer konfiguracija ostaja enaka. Manjši model ima en, večji (plus) pa dva objektiva. Oba sta sposobna snemati video v ločljivosti 4K in s 60 sličicami na sekundo. Video je po zaslugi procesorske moči oster in tekoč, v laboratoriju smo ugotovili, da ima med vsemi do zdaj preizkušenimi pametnimi telefoni tudi najboljši učinek počasnega gibanja (ang. slow motion).

Pri modelu 8 plus dva objektiva omogočata več ustvarjalne svobode v primerjavi z enooko `osmico´, morebiti največ po zaslugi leč z dvakratno povečavo. V primerjavi z lanskim modelom je izboljšan portretni način (ang. bokeh oziroma učinek zamegljenega ozadja), ki deluje tudi v slabših svetlobnih razmerah, na posneti fotografiji pa lahko naknadno spremenimo osvetlitev ozadja. Območje povečave obeh objektivov je precej veliko (10x) in ga je moč gladko spreminjati, kar pride do izraza pri snemanju videa. Negativna plat pa je, da je to povezano z veliko količino podatkov, ki se v telefonu shranjujejo v stisnjeni obliki, ob prenosu videa pa se izgubijo. Prva preverjanja v laboratoriju kažejo na to, da je pri snemanju videa model 8 plus v samem vrhu trenutne ponudbe.

Na fotografskem delu so uvedli spremembe v bliskavici, ki imajo tako pozitivne kot negativne posledice (daljši čas osvetlitve, manj šuma). V povezavi z novim procesorjem A11 Bionic oziroma zaradi njegove večje procesorske moči pa lahko ocenimo, da je tudi kakovost fotografij primerljiva s tozadevno najboljšimi telefoni na trgu.

Oba telefona sta zdaj izpostavljena še ostalim tehničnim testom, o rezultatih katerih bomo lahko poročali že prihodnji teden.

Fotografija: Apple

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA