Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Telefon
Telefon
01. oktober 2014

Novi iPhone 6 je od 1. oktobra mogoče kupiti tudi v Sloveniji. Že osnovni model je večji od dosedanjega, iPhone 6 Plus pa sodi že med tablifone, torej mešance med pametnimi telefoni in tablicami. Zahvaljujoč sodelovanju s potrošniškimi organizacijami iz držav, kjer so ju začeli prodajati že sredi septembra, vam lahko izdamo, kako sta se odrezala na prvem testu.

Še dve leti nazaj so se pri Applu pridušali, da je velikost iPhona optimalna, zato je sedanja sprememba paradigme izzvala precej različnih odzivov, hkrati pa dokazuje, da se tudi to podjetje zna prilagoditi uporabnikom – ti so pač iz sveta Androidnih telefonov navajeni vse večjih zaslonov. Oba nova iPhona imata zaobljene robova, debela sta le 7 mm, a zaradi tega pri obeh leča fotoaparata štrli za kakšen milimeter iz ohišja.

Velik, večji ...
Osnovni model je s 13,8 krat 6,7 centimetri sicer vidno večji kot iPhone 5, a je prijeten za držanje v roki in bolj priročen kot Samsungov Galaxy S5, ki predstavlja največjo konkurenco. Po velikosti je pričakovano primerljiv z modelom HTC One, s katerim si delita tudi 12-centimetrsko (4,7-palčno) diagonalo zaslona. Večji iPhone 6 Plus je zares ogromen, diagonala zaslona meri 14 centimetrov, v primerjavi z najbolj slavnim tablifonom Samsung Galaxy Note pa je njegovo ohišje s 15,8 cm še za 7 mm daljše. Na prvi pogled je zato videti kot nekoliko pomanjšana tablica in očitno ga Apple tudi obravnava tako, saj so se pri njem prvič odločili, da se začetni zaslon lahko prikaže tudi v vodoravnem formatu, kar je bilo doslej rezervirano za iPade.

Na prvi pogled je tako iPhone 6 še posebej pa Plus bolj pripraven za brskanje po spletnih straneh, ki na dosedanjih iPhonih zaradi sorazmerno majhnega zaslona ni prinašalo kdove koliko užitka. K temu veliko pripomore tudi kakovost slike na zaslonu, ki je izjemno ostra, kontrastna in dobro vidna tudi s strani ali v močnejši svetlobi. To boste zagotovo lahko izrabili tudi med ogledom fotografij in video posnetkov.

Kakovostne fotografije in video
Na svoj račun boste prišli tudi tisti, ki boste želeli fotografije in video posneti sami. Oba nova Applova modela pri dobrih svetlobnih pogojih omogočata snemanje ostrih fotografij z uravnoteženim prikazom barv. Pri slabši svetlobi se bolje odreže iPhone 6 Plus, ki ima vgrajen optični umirjevalnik slike. Z njim bodo tudi v temnejših prostorih lahko uspele fotografije nepremikajočih se objektov z občutno manj šuma kot pri iPhone 6, ki umirjevalnika nima. Video posnetke obe Applovi novosti snemata na dovolj visoki ravni, zvok je sicer zgolj mono, a manj popačen kot v številnih drugih telefonih. Vsekakor sta fotoaparat in kamera med trenutno najboljšimi na trgu [pametnih telefonov].

Baterija vgrajena, bolje deluje v sodobnejših omrežjih
Apple se (pričakovano) tudi pri novih iPhonih ni odrekel v ohišje vgrajeni bateriji, kar pomeni, da je uporabnik pač ne more preprosto zamenjati. Pričakovano ima iPhone 6 Plus opazno zmogljivejšo baterijo kot manjši iPhone 6, zato še zlasti v stanju pripravljenosti in med telefoniranjem zdrži dlje kot pri manjšem bratu. Med brskanjem po spletu te prednosti zaradi večjega zaslona skorajda ni več – v omrežjih LTE oba modela zmoreta približno štiri ure in pol življenja brez polnilnika. Pri tem smo z meritvami v laboratoriju ugotovili, da sta obe novosti očitno bolj optimizirani za sodobna omrežja. Do zdaj so namreč pametni telefoni porabili manj energije za telefoniranje v omrežjih GSM kot v omrežjih UMTS, oziroma manj za brskanje po internetu v omrežjih UMTS kot v omrežjih LTE. Pri obeh novih iPhonih je ravno obratno ...

Kakovost izdelave? Trenutno kaže dobro!
Predvsem novi iPhone 6 Plus je medtem že poskrbel za nekaj razburjenja pri Applu, a hkrati toliko več veselja pri konkurenci: na internetu so se pojavile fotografije in video posnetki deformiranih telefonov, ki očitno niso zdržali shranjevanja v zadnjem hlačnem žepu in podobnih mestih. Ameriška potrošniška organizacija Consumer Reports je takoj po objavi teh posnetkov oba iPhona izpostavila dodatnemu testu upogljivosti. Ugotovili so, da manjši iPhone 6 prenese obremenitev, večjo od 30 kg, večji iPhone 6 Plus pa celo več kot 40 kg, preden se trajno deformirata.

Že res, da se upogneta lažje kot iPhone 5 ali, denimo, Samsung Galaxy Note 3, pa vendar po mnenju strokovnjakov iz Consumer Reportsa ni nobenih dokazov, da bi lahko šlo za napako v konstrukciji. Poleg tega sta oba modela brez težav prestala test trdnosti in dežni test, zaslon je razveseljivo neobčutljiv na praske, to pa ne velja za aluminijasto ohišje, ki ga je sorazmerno preprosto opraskati.

Pod črto
Applu je z novima modeloma uspelo najti priključek s konkurenco. Pri "običajnem" iPhone 6 je povečanje tudi zahvaljujoč zaobljenim robovom dovolj nevpadljivo, večji iPhone 6 Plus pa je že stvar okusa oziroma potreb. Oba telefona odlikuje zelo dober zaslon in fotoaparat, iPhone 6 Plus poleg tega še daljši čas trajanja baterije v stanju pripravljenosti in med telefoniranjem.

Ali smo Slovenci res tako bogati, da vse plačujemo najdražje?
Novi iPhone 6 je najprej naprodaj pri Simobilu in Tušmobilu, ostali operaterji ga še ne prodajajo, prav tako ga še ni mogoče kupiti v redni ponudbi Applovih partnerjev. Ob primerjanju cene z ostalimi državami smo popolnoma osupnili. Cena v Applovih trgovinah v državah z evrom je namreč od 699 evrov naprej, medtem ko ga pri Simobilu ponujajo za 768 do 936 evrov, pri čemer se je v vsakem primeru treba vezati za dve leti. Zgodba je na prvi pogled drugačna pri Tušmobilu, saj boste tam za iPhone lahko plačali le 99 evrov, a se nato zavezali k plačevanju dragega naročniškega paketa za naslednji dve leti. Vse skupaj vas bo strošek nakupa in naročniškega paketa stal vsaj 1600 evrov pri Simobilu oziroma najmanj 1150 evrov pri Tušmobilu.

V danem trenutku se lahko samo vprašamo v kakšni državi živimo in kdo služi na račun naših potrošnikov. Nakup iPhona v Applovi trgovini v tujini je zato trenutno edini logičen nasvet, ki ga lahko damo vsem, ki bi res radi takoj imeli to novost.

Na začetek prodaje pri konkurenci se je na Twitterju že odzval Telekom Slovenije. Pri njih bodo iPhone 6 ponudili "kmalu", so se pa pohvalili, da naj bi bil na voljo za 24 obrokov po 24,12 evra (skupaj 578,88 evra). Zanimivo bo spremljati, ali bo začetek prodaje pri Telekomu kakor koli vplival na ceno pri Simobilu in Tušmobilu.

Tehnični podatki

Znamka in model Apple iPhone 6 Apple iPhone 6 Plus
Dimenzije 13,8 x 6,7 x 0,8 cm 15,8 x 7,8 x 0,8 cm
Teža 129 g 174 g
Zaslon Diagonala 11,9 cm 13,9 cm
  Dimenzije 5,8 x 10,4 cm 6,8 x 12,1 cm
  Razločljivost 750 x 1334 pikslov 1080 x 1920 pikslov
Operacijski sistem iOS 8 iOS 8
Mobilna omrežja GSM 900/1800, 850/1900, UMTS, LTE GSM 900/1800, 850/1900, UMTS, LTE
Podatkovne povezave GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA, HSPA+, LTE, WLan, Bluetooth, NFC GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA, HSPA+, LTE, WLan, Bluetooth, NFC
Vgrajeni pomnilnik 16, 64 ali 128 GB, ni razširljiv 16, 64 ali 128 GB, ni razširljiv
Razločljivost fotoaparata   8 megapikslov 8 megapikslov, optični umirjevalnik slike
LED-bliskavica  LED-bliskavica
Vzdržljivost baterije Telefoniranje 10,5 ure (GSM), 14 ur (UMTS) 18 ur (GSM), 21 ur (UMTS)
  Brskanje po spletu 4 ure (UMTS), 4,5 ur (LTE) 4,5 ur (UMTS), 4,5 ur (LTE)
  Uporaba GPS 3 ure (UMTS), 3,5 ur (LTE) 4 ure (UMTS), 4 ure (LTE)
Čas polnjenja baterije 2,5 ure 3,5 ure
Vrednost SAR (podatek proizvajalca) 0,98 W/kg 0,99 W/kg

Fotografija: Apple

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA