Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Telefon
Telefon
21. april 2010

Na trgu je vse več podjetij, ki ponujajo različne plačljive vsebine za mobilni aparat (melodije, slike, ozadja, obvestila…) in so registriran v eni izmed držav EU.

Vsebino lahko naročite s poslanim SMS sporočilom, s sodelovanjem v nagradnih igrah, z reševanjem testov, kvizov in podobno.  Sodelovanje oz. naročilo je povezano z včlanitvijo v enega od t.i. SMS klubov, kar pomeni, da se naročnik strinja, da bo v bodoče prejemal določeno število plačljivih SMS sporočil.

Ponudniki tovrstnih storitev imajo na svojih spletnih straneh objavljene podatke o ponudniku storitve in pogoje sodelovanja, problem pa je v tem, da jih uporabniki največkrat ne preberejo, temveč zgolj potrdijo, da se z njimi strinjajo. Z včlanitvijo v določen SMS klub, v okviru katerega potrošnik prejema plačljiva SMS sporočila, se namreč med potrošnikom in podjetjem ustvari pogodbeno razmerje.

Opozarjamo tudi na primerno varovanje osebnih podatkov kot so telefonska številka ali naslov. Kot opozarjajo na Tržnem inšpektoratu je zahteva po posredovanju telefonske številke lahko znak, da ne bo ostalo zgolj pri brezplačni storitvi. Zahteva po vpisu telefonske številke je lahko v tem pogledu zelo podobna zahtevi po vnosu številke bančne oz. kreditne kartice, saj lahko vsaka izmed teh predstavlja plačilno sredstvo.

Kadar ste prepričani, da se na tovrstno storitev niste prijavili, je najbolje, da kot dokazilo o upravičenosti zaračunanega zneska od ponudnika storitev zahteva dokazila o prijavi oz. odjavi.

 

Preberite tudi: Delovanje sms-klubov, članek iz revije za potrošnike VIP

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA