Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Telefon
Telefon
11. maj 2020

Ker moramo pri stikih z ljudmi upoštevati fizično razdaljo in se vsakršno druženje močno odsvetuje, so aplikacije za videoklice na pametnih telefonih (in tablicah) najboljši in najbolj varen način vzdrževanja pristnih stikov z vsemi, s katerimi se ne moremo osebno srečati. Aplikacij je veliko, morda kakšno na svojem telefonu že imate, pa niti ne veste, drugače pa jo lahko hitro in preprosto namestite.

Vse po vrsti odlikuje preprosta uporaba, ki zahteva, da se v storitev prijavite, največkrat tako, da vpišete mobilno telefonsko številko. Morebitni sogovorniki jo verjetno že poznajo, zato vas bodo v aplikaciji lažje našli, kot če bi bili prijavljeni le z naslovom elektronske pošte, na primer. Za delovanje aplikacije potrebujete povezavo v svetovni splet, klepetali pa boste lahko z osebami, ki uporabljajo isto aplikacijo. Prednost tovrstnih aplikacij v primerjavi s klasičnimi telefonskimi klici je, da lahko osebo na drugi strani tudi vidimo in klepetamo z več osebami hkrati.

Koliko podatkov porabijo in kako varne so?
Absolutne varnosti seveda ni – tovrstni sporočilni sistemi so varni približno toliko kot mobilne storitve. Večina aplikacij vključuje vsaj delno šifriranje, zato vam na primer zaposleni v podjetju, ki jo nudi, ne morejo prisluškovati. Pomembno pa je, da se pogovarjate z ljudmi, ki jih poznate. Ne sprejemajte klicev neznancev, saj tudi v tovrstnih omrežjih na ranljive in manj vešče uporabnike prežijo različni nepridipravi. Med klepetom ne počnite ničesar, kar bi lahko obžalovali, saj lahko sogovornik videoklepet snema. Zadnje in morda najbolj pomembno pa je, da skrbno varujete geslo za vstop v storitev, saj lahko nekdo drug v primeru, da vam geslo ukrade ali ugane, ker ni bilo dovolj močno, ukrade vašo identiteto.

Najbolje je, da videoklepet opravite med tem, ko je telefon priključen v domače brezžično omrežje, saj poraba podatkov ni zanemarljiva. Večina storitev namreč zahteva najmanj 128 kb/s v obe smeri, priporočljiva hitrost prenosa podatkov je 300 kb/s. Morda ne veste, da mobilni operaterji v podatkovno količino, ki vam je mesečno na voljo, štejejo promet v obeh smereh in ne le v smeri do uporabnika. Porabite toliko, kot znaša seštevek obeh.

Če upoštevamo najmanjšo možno hitrost, dobimo naslednjo porabo: za 10 minut videoklepeta boste porabili 18,75 MB, za 30 minut 56,25 MB in za eno uro 112,5 MB podatkov. Morda se vam to zdi malo, a količine so skoraj trikrat večje, če storitev deluje s priporočljivo hitrostjo prenosa podatkov, poleg tega dnevno verjetno ne opravite le enega klica.

S hitrostjo prenosa podatkov so povezane tudi običajne težave videopovezav – zatikajoča se slika ali, še huje, prekinjajoč zvok, ki ne omogoča normalnega pogovora. V tem primeru poskusite poiskati mesto, kjer je signal domačega brezžičnega omrežja boljši. Pri večini storitev ne morete ročno nastavljati kakovosti slike in posledično porabe pasovne širine, saj to zaradi preproste uporabe aplikacije počnejo same. Če se težave ponavljajo, preverite, ali morda drugi člani družine hkrati ne gledajo na primer filmov ali serij v storitvah pretočnega videa. Prosite jih, naj gledanje za čas klica prekinejo.

aplikacije za videoklice na pametnih telefonih-zoomNajbolj celovit: Zoom Meeting
Deluje v okoljih: iOS, Android, Windows, Mac, spletni brskalnik.

Hvalimo: kakovostna slika in zvok; šifrirana komunikacija z močnim ključem; deluje v vseh okoljih.

Grajamo: brezplačna različica je omejena na 40 minut za tri ali več uporabnikov (do 100).

Zoom Meeting je zmogljivo orodje, primernejše za zahtevnejše naloge od običajnega videoklepeta, vendar ga boste potrebovali, če ga uporabljajo ljudje, s katerimi bi radi komunicirali. Namestitev aplikacije na pametni telefon je hitra in preprosta, podobno velja za uporabo, možna je tudi uporaba storitve v spletnem brskalniku. Sogovorniki vas v klepet povabijo ali vi povabite njih prek povezave, poslane po elektronski pošti.

aplikacije za videoklice na pametnih telefonih skypeNajbolj preprost: Skype
Deluje v okoljih: iOS, Android, Windows, Mac, Xbox, spletni brskalnik.

Hvalimo: do 50 sočasnih uporabnikov; podpora klicem v običajna telefonska omrežja (plačljiva); deluje v vseh okoljih; 
preprosta namestitev.

Grajamo: omejen nabor funkcij.

V Microsoftovo storitev Skype se prijavite z računom, ki ga imate v okolju Windows, ali pa ustvarite novega, kar je seveda brezplačno. Uporaba in namestitev aplikacije sta zelo preprosti, v njej imate dostop tudi do stikov telefona, da lahko preprosto vzpostavite klepet.

aplikacije za videoklice na pametnih telefonih messengerNajboljši v družbenih omrežjih: Facebook Messenger
Deluje v okoljih: iOS, Android, v okolju Windows in Mac prek brskalnika.

Hvalimo: vseprisoten; deluje na telefonih in spletnih brskalnikih; do 50 sočasnih uporabnikov.

Grajamo: komunikacija ni šifrirana.

Če uporabljate Facebook, lahko preprosto in hitro uporabite tudi funkcijo videoklepeta, saj so prek nje dosegljivi prav vsi na vašem seznamu prijateljev. Predvsem pa je neodvisna od naprave, vse dokler je na voljo spletni brskalnik.

aplikacije za videoklice na pametnih telefonih ios face timeNajboljši za iOS: FaceTime
Deluje v okoljih: iOS, Mac.

Hvalimo: 32 sočasnih uporabnikov; naložen na vse Applove naprave; telefonski klic je enako preprost kot prek mobilnega omrežja.

Grajamo: ne deluje v drugih okoljih.

Če imajo vsi vaši prijatelji in družinski člani vsaj eno primerno Applovo napravo, potem dileme, katero storitev uporabiti, ni. FaceTime je namreč globoko integriran v sistema iOS in MacOS, zato je preprost za uporabo in zmogljiv, vendar postane neuporaben, kadar sogovorniki niso ljubitelji Applovih izdelkov.

aplikacije za videoklice na pametnih telefonih viberNajboljši za Android: Viber (alternative Whatsapp, Signal, Google Duo)
Deluje v okoljih: iOS, Android, Windows, Mac, Linux.

Hvalimo: preprost za uporabo; brezplačen; precej razširjen v Sloveniji.

Grajamo: v klepetu lahko sočasno sodeluje le 5 uporabnikov.

Čeprav je Google Duo verjetno že nameščen na vašem pametnem telefonu, priporočamo Viber, ker je zelo razširjen med slovenskimi uporabniki (bolj kot alternative Whatsapp, Signal ali Duo). Vse omenjene aplikacije so v prvi vrsti storitve za besedilno sporočanje, omogočajo pa tudi videoklepete, a z omejenim številom sočasnih uporabnikov. Uporaba in namestitev Vibra sta preprosti, aplikacija pregleda vaš seznam stikov in osebe, katerih telefonske številke so že registrirane (že uporabljajo Viber), prikaže na seznamu oseb, s katerimi je mogoča takojšnja komunikacija.

Avtor: Marjan Kodelja

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA