Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Računalnik
Računalnik
29. oktober 2019

Organizatorjem berlinskega sejma zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov IFA uspeva privabiti večino pomembnih znamk, te pa ponavadi prikažejo izdelke, ki najpozneje do konca leta najdejo pot do polic evropskih trgovcev. Presenečenj letos ni bilo, opazili smo le izpopolnjevanje, da ne zapišemo recikliranje, znanih tehnologij in iskanje poti do novih kupcev.

Prenosni računalniki: za mlade ustvarjalce
Izdelovalci so poleg prenosnikov za igričarje začeli resneje ponujati modele za mlade ustvarjalce. Razlike niso le v oblikovanju, kjer pri prvih prevladujejo črno-rdeča ohišja s tipkovnico, osvetljena v različnih barvah, pri drugih pa sodoben oblikovalski pristop, ampak tudi v notranjosti. Oboji imajo visoke procesorske in grafične zmogljivosti, pri čemer igričarji potrebujejo predvsem hiter zaslon, njegova ločljivost pa jim ne pomeni toliko kot ustvarjalcem, ki si želijo, da je zaslon umerjen za prikaz natančnih barv. Prednost prilagajanja lastnosti prenosnikov posameznim kategorijam uporabnikov je v tem, da kupec lahko pričakuje prenosnik, prilagojen njegovim potrebam.

Prednosti: zmogljivi in oblikovno privlačni prenosniki, prilagojeni uporabnikom, kakovostna izdelava.
Pomanjkljivosti: višja cena, slabša mobilnost.
Naj kupim? Nakup je smiseln v primeru, ko potrebujete zmogljiv prenosnik za ustvarjanje video- in fotografskih vsebin, lahko tudi namesto namiznega računalnika.

reciklaza novosti prenosniki reciklaza novosti tv
V ospredju so bili modeli prenosnikov za mlade ustvarjalce, ki potrebujejo zmogljiv prenosnik za ustvarjanje video- in fotografskih vsebin. Vsi izdelovalci televizorjev poudarjajo razločljivost zaslona 8K, a vsebin zanje ni prav veliko. Ena od zanimivih zamisli – televizor s prosojnim zaslonom.

Televizorji: 8K
V pomanjkanju drugih tehnoloških novosti vsi izdelovalci televizorjev poudarjajo razločljivost zaslona 8K, pa čeprav je vprašljivo, ali tolikšno ločljivost sploh potrebujemo – če nič drugega, zanjo ni prav veliko vsebin. Poleg tega nas želijo prepričati, da je večje boljše, večji televizorji so pač dražji. To sicer ni vedno res, večje je lahko tudi slabše, saj mora biti velikost zaslona prilagojena razdalji do gledalca. Če je ta predaleč in zaslon premajhen, je ravno tako slabo, kot če je preblizu, zaslon pa je prevelik. Ob pomanjkanju novosti smo sem ter tja vseeno zasledili nekaj zanimivih zamisli. Televizor s prosojnim zaslonom OLED, z zaslonom, ki se po uporabi kot rolo skrije v omarico, ali pa televizor z zaslonom na sprednji in hrbtni strani.

Prednosti: visoka ločljivost, kakovost zaslona, zmogljiv televizor.
Pomanjkljivosti: visoka cena, ni vsebin 8K.
Naj kupim? Televizorja 8K trenutno nima smisla kupovati, saj ne prinese nič dodatnega v primerjavi s televizorji 4K. Tudi drugače ni treba hiteti v trgovino po nov televizor, sploh če zdajšnji ni ravno v letih.

Pametni telefoni: srednji razred
Medtem ko v segmentu premijskih pametnih telefonov ni veliko novega, znani ponudniki so si segment razdelili že pred časom, se več dogaja v srednjem cenovnem razredu (okrog 300 evrov). Novi ponudniki, kot sta TCL ali Hisense, v to kategorijo prinašajo boljše zaslone, prav tako kakovostne kamere in podporo umetni inteligenci. Spet smo videli Samsungov prepogljiv telefon, ki pa nas ne prepriča. Preprosto je predebel za dobro uporabniško izkušnjo. Enako velja za LG-jev pristop z dodatnim zaslonom v ovitku telefona. Pri njem je opazna nedorečenost podpore za oba zaslona – tisti v ovitku je odvisen od telefona (ki ga polni), lahko pa telefon uporabljamo tudi brez ovitka, a v tem primeru seveda le z enim zaslonom.

Prednosti: optimalna cena, vse bolj zmogljivi, še zlasti zasloni in kamere, vse več funkcij.
Pomanjkljivosti: v zmogljivostih zaostajajo za najboljšimi, ne tako kakovostna izdelava.
Naj kupim? Tudi v tem primeru ni treba hiteti. Po nov telefon se odpravite, ko stari začne odpovedovati, takrat pa se ozrite tudi in predvsem po modelih srednjega cenovnega razreda.

Gospodinjski aparati: povezana pamet
Povezljivost je na prvem mestu tudi v segmentu gospodinjskih aparatov. Smiselna je na primer, če si pralni stroj in sušilnik izmenjata podatke, da lahko drugi nastavi program sušenja glede na perilo, ki ga je prvi opral. Ali pa, da kuhinjski robot, ki zna dejansko kuhati in je lahko tudi plod slovenskega znanja, pridobi podatke za pripravo želenega obroka. Morda pride komu prav, da podatke s tehtnice prebere na ogledalu. Zagotovo pa ni smiselno, da je povezan aparat za kavo, saj je malo verjetno, da bomo kavo kuhali na daljavo. Povezljivi gospodinjski aparati lahko imajo prednosti, ki pa so odvisne od njegove namembnosti in našega načina uporabe. Pomanjkljivost pa je vedno enaka – ogroženost za napade od zunaj.

Prednosti: upravljanje od daleč, sodelovanje med aparati, pridobivanje informacij s spleta.
Pomanjkljivosti: težje zagotavljanje varnosti, višja cena, nekatere možnosti nimajo uporabne vrednosti.
Naj kupim? Nakup je smiseln v primerih, ko povezava v internet in možnost dostopa do aparata od daleč reši konkretni primer, ki ga res zaznavamo ali se z njim dlje časa soočamo.

reciklaza novosti kuhinjski roboti reciklaza novosti pametno ogledalo
Kuhinjski roboti znajo danes dejansko tudi kuhati, če so povezani v splet, lahko pridobijo vse podatke za pripravo želenega obroka. Pametno ogledalo zna prikazati podatke, ki jih zabeleži osebna tehtnica. Tudi ta mora biti seveda povezana.

Osebni električni prevozniki: poenotenje
Električni skiroji so postali najbolj primerna oblika električnega vozila za osebni prevoz, zato je opaziti tudi vse večje poenotenje. Podobni so si na videz in tudi v zmogljivostih, kjer v ospredje stopa prilagojenost lokalnim zakonodajam. Segway je, na primer, predstavil skiro, usklajen z nemško zakonodajo, ki se od "mednarodnega" loči le v omejitvi najvišje hitrosti na 20 km/h. Omenjeno podjetje je kot zanimivost prikazalo tudi skiro, ki ima spredaj dve kolesi in lahko vozi sam oziroma ga od daleč krmilijo iz nadzornega središča. Tovrstna vozilca največ kupujejo ponudniki najema, zanje možnost omejene samovoznosti pomeni manj stroškov med premikanjem skirojev iz enega dela mesta v drugega. Izboljšana je tudi avtonomija baterije, vprašanje pa je, kako bodo rešili eno od večjih pomanjkljivosti storitve najema, vandalizem, ki je glavni krivec, da morajo skiroje za najem v povprečju odpisati že približno po enem mesecu.

Prednosti: udobna vožnja, okoljska primernost, električni pogon.
Pomanjkljivosti: manjša varnost, težave z zakonodajo, vprašljiva okoljska primernost pri izposoji.
Naj kupim? Električni skiro je smiselno kupiti, če se veliko vozite v mestih in na razdaljah do pet kilometrov.

reciklaza novosti elektricni skiroji
Električni skiroji so postali priljubljena oblika prevoza po mestu, na videz so si vse bolj podobni, pa tudi razlike v zmogljivostih so vse manjše.

Pametne ure: s tipalom srčnega ritma
Izdelovalci športnih in pametnih ur svoje izdelke vse bolj, poleg naprav za beleženje telesnih dejavnosti, opisujejo kot pripomočke za skrb za zdravje. Optična tipala za merjenje srčnega utripa so pridobila zmogljivost zaznave ravni kisika v krvi, zaradi katere je beleženje kakovosti spanja natančnejše, pa tudi tipala za merjenje srčnega ritma (EKG). Poleg tega je v ospredju še povečevanje avtonomije baterije, vse več ur je hibridnih, torej z mehanskimi kazalci. Zbrane podatke lahko prebirate v aplikaciji, posredujete jih lahko tudi svojemu zdravniku. Ko gre za EKG, še trdijo, da je tipala potrdila zdravstvena stroka, glede česar ostajamo skeptični, saj meritev EKG na zapestju oziroma prstu z največ tremi elektrodami ne more biti enako natančna kot z elektrodami na prsnem košu.

Prednosti: preprosta uporaba, hitra meritev, dolga avtonomija baterij pri nekaterih urah.
Pomanjkljivosti: vprašljiva natančnost meritev, krajša avtonomija baterij pametnih ur.
Naj kupim? Vsak pri sebi ve, ali zaradi skrbi za zdravje potrebuje "beležnik". Samo zato, ker je, ga nima smisla kupovati, kronični bolniki pa bi ga znali ceniti.

Pametna hiša: izboljšana omrežja Wi-Fi
Pregled dogajanja na sejmu IFA zaključujemo s pametno hišo. Tudi tu ni bilo opaziti nič novega, predvsem pa ne koristnega in res uporabnega, saj tehnologija ostaja na ravni izpred nekaj let. Na voljo je veliko sistemov, tipal in povezanih naprav, kupec pa se mora odločiti, kaj in kdaj kupiti, če sploh. Na koncu vedno ostaja vprašanje sodelovanja med napravami in tipali različnih proizvajalcev. Še najbolj nam je všeč rešitev težav z domačimi omrežji Wi-Fi, s katerimi se srečujejo lastniki hiš in večjih stanovanj. Vedno so v njih območja, kjer signala ni ali pa je prešibek za uporabno hitrost prenosa podatkov. Nov pristop porazdeljenega (mesh) omrežja lahko zelo pomaga, saj v prostor namestimo več naprav, ki se med sabo "pogovarjajo" tako, da imate vedno na voljo najboljšo možno povezavo, med njimi pa lahko tudi neopazno prehajate.

Prednosti: preprosta uporaba, hitra namestitev, boljše pokrivanje prostora, večje hitrosti prenosa podatkov.
Pomanjkljivosti: višja cena.
Naj kupim? Ker so sistemi porazdeljenega omrežja dražji od običajnih brezžičnih usmerjevalnikov, se nakup splača v primeru, ko imate težave z dosegljivostjo in hitrostjo domačega brezžičnega omrežja in bi jih radi učinkovito rešili.

Avtorja: Boštjan Okorn, Marjan Kodelja

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA