Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Računalnik
Računalnik
06. julij 2022

Na slovenskem trgu ni pretirano bogate ponudbe tiskalnikov za domačo rabo. Kljub temu vam rezultati potrošniškega testa pomagajo, da se glede na potrebe odločite za najboljši model.

Iščete najboljši tiskalnik za domačo uporabo? Pričakujete napravo, na kateri boste občasno in po potrebi natisnili manjše število izpisov, ki bo obenem okolju prijazna in stroškovno učinkovita?

Brizgalni tiskalniki so cenejši in primernejši za tiskanje fotografij, a je običajno vsak posamezen izpis dražji, medtem ko dražji laserski nudijo nižje cene za izpis ob sočasnem hitrejšem tiskanju.

Odgovoriti si morate še na dve vprašanji:

  • Ali poleg tiskanja potrebujete funkcijo optičnega branja (skeniranja) dokumentov?
  • Boste zadovoljni s črno-belim tiskom ali mora biti ta obvezno v barvah?

Za potrošniške teste je značilno, da si naprav ne izposodimo od izdelovalcev, temveč jih kupimo v trgovinah, kot jih kupijo potrošniki. Na ta način se izognemo, da bi od izdelovalca prejeli boljšo napravo od tiste, ki je na trgu, kar bi seveda izničilo naša prizadevanja za podajanje strokovnega in neodvisnega mnenja.
Testiranja izvajamo že vrsto let, pri čemer je skozi naš laboratorij prešlo že veliko naprav, na podlagi česar lahko sklepamo tudi o tehnološkem in funkcijskem napredku na področju tiskalniških naprav.
V laboratorij poslane tiskalnike smo obravnavali na enak način. Pregledali smo, kaj je v kompletu, razumljivost navodil za uporabo, funkcije, ki jih naprava nudi, in opravili preizkuse po določenih in potrjenih postopkih. Takšen pristop je izbran s ciljem pridobiti neodvisno oceno, ki je lahko v pomoč potrošniku, ko se odloča za nakup tiskalnika ali večopravilne naprave.
Izračun skupne ocene:
Kakovost osnovnih funkcij: 57,5%
Preprostost uporabe: 22,5%
Zanesljivost: 10%
Ekološka ocena: 5%
Omrežne možnosti: 5%
Skupna ocena: 100%
Pri oceni kakovosti osnovnih funkcij naprave ima, razumljivo, največjo težo kakovost izpisa (80 odstotkov), ki ji sledita še oceni zmogljivosti skeniranja in kopiranja dokumentov.
Cene v ocenjevanje niso vključene zaradi jasnih razlogov: preveč se razlikujejo med trgovci in so odvisne tudi od akcijskih ponudb. Podobno je glede črnilnikov in tonerjev. Originalni so običajno dražji od izdelkov neodvisnih ponudnikov, ki jih ravno tako lahko uporabljate. Poleg tega HP že nekaj časa tudi pri nas nudi storitev, v okviru katere vam potrošni material za izbrane modele pošljejo, še preden poide.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več