Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Računalnik
Računalnik
06. september 2019

Kateri tiskalnik kupiti, da bo služil svojemu namenu? Da bo na voljo, ko ga potrebujemo, da cena izpisa ne bo previsoka ter da mu dolga nedejavnost ne bo preveč škodila.

Trg tiskalnikov se je zadnja leta močno spremenil. Podjetja jih praviloma ne kupujejo, raje jih najamejo, kolikšna je najemnina, je odvisno od predvidenega mesečnega števila izpisov. Podjetje tako pozna strošek tiska na list natančno. Nekoč smo ceno izpisa omenjali tudi v povezavi z domačimi tiskalniki, vendar to ni več smiselno. Domače tiskalnike uporabljamo priložnostno, ko ni nobene druge možnosti in se hkrati mudi. Pri nekaj deset izpisih mesečno ali manj pa ni preveč pomembno, koliko stane vsak list posebej. Zaradi padca cen tiskalnikov pa tudi črnilnikov je tudi strošek nižji, kot je bil v preteklosti.

Manjše zanimanje za tiskalnike je vplivalo tudi na trg, kjer je v prosti prodaji relativno malo različnih modelov, novi pa k nam prihajajo počasneje ali pa sploh ne. Dodatno zmedo povzroča tudi različno poimenovanje istih ali zelo podobnih modelov na trgih različnih držav. V primerjalniku smo zato pri nekaterih tiskalnikih, ki jih nismo našli v trgovinah, dopisali oznake zelo podobnih ali celo enakih modelov (ki imajo na našem trgu drugačno oznako). Tudi če so med njimi razlike, smo se prepričali, da ne sodijo med lastnosti tiskalnikov, ki vplivajo na oceno ZPS testa.

Na voljo so rezultati za 137 tiskalnikov, 45 jih je na voljo v Sloveniji. Preverite!

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti.

Skupna testna ocena (100%) je sestavljena iz naslednjih preizkusov:

  • Delovanje naprave (75%): tiskanje, optično branje, kopiranje
  • Poraba energije (20%)
  • Povezovanje v omrežje (5%)
  • Poraba energije (0%)
  • Varovanje okolja (0%)

Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.

Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA