Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Računalnik
Računalnik
23. marec 2020

Na namiznem in prenosnem računalniku je varnostna zbirka še vedno nujen dodatek, kajti preprečila bo marsikateri glavobol, ki ga povzročijo okužbe z izsiljevalskim virusom ali kraja podatkov. Njena najpomembnejša naloga je varovanje računalniškega sistema pred škodljivimi kodami med uporabo naprave in na zahtevo s preverjanjem datotek na pomnilnikih. Sledi zaščita pred ribarjenjem podatkov, torej lažnimi stranmi, ki so narejene z namenom, da pretentajo naivnega uporabnika. Vsake toliko tudi slišimo o uspešnih krajah milijonov podatkov uporabnikov, kar kaže, da so osebni podatki še vedno zelo želeno blago. Ni odveč dodati, da se velika večina napadov na informacijske sisteme podjetij začne na premalo zaščitenem računalniku uporabnika, ki s klikom na povezavo sproži prenos škodljive kode. Varnostna zbirka uporabnika sicer ne more ščititi pred nespametnim ravnanjem, vlogo prve linije obrambe pa bo dobro opravila. Letos smo na testu preizkusili 29 brezplačnih in plačljivih programov. Kako dobro zaščitijo računalnik? Eden izmed brezplačnih programov si deli prvo mesto. Preverite!

Apple macOS
Apple macOS
Avast Free Antivirus
Avast Premium Security
Avast Security for Mac
AVG Antivirus for Mac
AVG Antivirus Free
AVG Internet Security
Avira Antivirus Pro
Avira Free Security Suite
Avira Free Security Suite For Mac
Bitdefender Antivirus for Mac
Bitdefender Antivirus Free Edition
Bitdefender Internet Security 2020
BullGuard Internet Security 2020
ESET Cyber Security Pro
ESET Internet Security 2020
F-Secure Safe Mac
F-Secure Safe Windows
Hitman HitmanPro.Alert
Hitman Pro + Microsoft Alert + Defender
Kaspersky Internet Security
Kaspersky Internet Security (Mac)
Malwarebytes Premium for Home
Microsoft Windows 10 - Defender
Norton 360 Deluxe
Panda Dome Advanced
Sophos Home
Sophos Home Premium
Trend Micro Internet Security

               

Tako kot vse izdelke, ki jih ocenjujemo v potrošniških testih, smo tudi protivirusne programe namestili, plačljive pa kupili kot običajni potrošniki. Po temeljitem preverjanju rezultate združujemo v naslednjem kategorije (v oklepaju so njihove obtežitve):

Zaščita (65 %)
Enostavnost uporabe (25 %)
Obremenitev računalnika(10 %)


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

 

Preverite v primerjalniku
favicon Protivirusna programska oprema za računalnike (29)
Vprašanja, pripombe, komentarji? Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Najbolje ocenjene zbirke so se dobro izkazale v varnostni funkciji, žal smo našli tudi nekaj takih, za katere je bolje, da jih ne uporabimo, saj so se slabo izkazale tako pri stalnem varovanju kot pri iskanju škodljivih kod na zahtevo. Pomembno je tudi, kako preprosta je zbirka za uporabo. Če je prezapletena, je bolj verjetno, da je ne bomo pravilno uporabljali in skrbeli za redno posodabljanje. Večina zbirk je pri tem merilu dobila dobro oceno, razen tistih na koncu seznama. Zbirke se razlikujejo tudi v tem, koliko računalniških virov porabljajo, kar pa ni več usodnega pomena, saj imamo večinoma bolj zmogljive računalnike, kot jih potrebujemo. Težava lahko nastane le, če novejšo zbirko uporabljamo na zelo starem računalniku.

Nekaj nasvetov za večjo varnost v digitalnem svetu
Ranljive so vse naprave in storitve, strojna in programska oprema, prenosni protokoli in tehnike šifriranja podatkov. Popolne zaščite žal ni, lahko pa se ji približamo – z nameščeno varnostno zbirko, kjer je mogoče, predvsem pa z upoštevanjem preprostih nasvetov in prilagoditvijo vedenja v resničnem in digitalnem svetu. Ta dva se namreč vse bolj spajata v en sam svet, kajti vse manj časa smo izklopljeni iz interneta in brez kakršne koli povezave. Hoteli ali ne, tako je in morali se bomo prilagoditi. Nekaj jasnih in preprostih napotkov bo treba upoštevati, pa bomo tudi v digitalnem svetu precej dobro varovani.

1 Namestite varnostne zbirke
Sistem Windows 10 ima protivirusno storitev Defender, zaradi katere je dobršen del uporabnikov prenehal uporabljati neodvisne zbirke. Nobenega dvoma ni, da je storitev iz leta v leto boljša, a mnogo bolj napredujejo neodvisne zbirke, zato je smiselno, da tudi te še vedno ščitijo računalnike. Ne smemo pa misliti, da smo zato popolnoma varni. Varnostna zbirka je osnovni gradnik varnostne strategije in prva obrambna linija, nikakor pa ne edina. Poleg računalnika je z varnostno aplikacijo smiselno zaščiti tudi pametne telefone s sistemom Android.

ZPS NAMIG: Nekatere varnostne zbirke ob plačilu letne naročnine varujejo tako računalnike kot pametne telefone. Velja pa preveriti, koliko prvih in drugih, saj so licenčne politike različne.

2 Nastavite samodejne posodobitve aplikacij
Povezujemo jih z novimi funkcijami, ki jih naprava dobi, a je to le stranski učinek, kajti osnovni in najbolj pomemben namen posodobitev je »krpanje« na novo odkritih varnostnih lukenj. Najbolje je, da se namestijo samodejno, ne da bi se morali vsakokrat sami spomniti in preveriti, ali so na voljo. Za posodobitev aplikacij na računalniku in telefonu običajno kar dobro poskrbimo, a ne pozabimo na pametne televizorje, pametne in športne ure, omrežne usmerjevalnike in brezžične dostopne točke.

ZPS NAMIG: Na napravah, kjer samodejne posodobitve niso mogoče, njihovo morebitno dosegljivost preverite vsaj enkrat na mesec.

3 Onemogočite nepooblaščen dostop
Dostop do naprave naj ima le oseba, ki ji je namenjena. Če računalnik uporablja več oseb, naj ima vsaka svoj račun. Podobno velja tudi za pametne telefone. Naprave naj nikar ne bodo ves čas odklenjene. Na voljo imamo raznovrstno zaščito – prstni odtis, prepoznava obraza, PIN, geslo, zato je odklepanje hitro in preprosto. Zaklenjene naj bodo tudi vse druge naprave v omrežju, saj je tako varneje, pri novih, kot so omrežni diski ali usmerjevalniki, pa čim prej zamenjamo privzeto geslo s svojim. Na ta način preprečimo, da bi kdor koli nepooblaščen po čemer koli "brkljal", pa naj bo to doma, na delovnem mestu ali kjer koli drugje.

ZPS NAMIG: Ko naprave ne potrebujete, pa čeprav le za minuto ali dve, jo zaklenite.

4 Poskrbite za arhiviranje podatkov
Nihče se noče ukvarjati z varnostnimi kopijami, radi pozabljamo na njihov pomen, čeprav lahko po okužbi napravo ponastavimo in delamo naprej, kot da se ni nič zgodilo. Za izdelavo varnostnih kopij funkcija Windows ni najboljša, še posebej, če kopije hrani na disku. Če se zaradi virusa uničijo datoteke, se bo verjetno uničila tudi varnostna kopija ali datoteka za obnovitev sistema. Ni nam treba hraniti kopije sistema in vseh datotek, varno naj bodo shranjene vsaj pomembne. Enako velja tudi za varno kopijo podatkov na pametnem telefonu. Nekatere aplikacije imajo vgrajeno funkcijo arhiviranja podatkov v oblačno shrambo, a jo moramo vključiti.

ZPS NAMIG: Najbolj elegantna rešitev je varnostna kopija, ki jo shranimo v oblačni shrambi. Tri najbolj prepoznavne so Applova, Googlova ali Microsoftova, v zadnji imajo naročniki pisarniškega paketa Office 365 neomejeno prostora. Res pomembne datoteke shranite na pomnilnik (USB-ključ ali zunanji disk), ki ga imejte pod ključem.

5 Preverite varnostne nastavitve
Privzete varnostne nastavitve spletnih storitev niso vedno najboljše možne, saj ima ponudnik svoj pogled na uporabnikove podatke. Lahko pa v nastavitvah sami nastavimo višjo stopnjo varnosti. Večina tega nikdar ne stori, čeprav lahko vsaj nekoliko povečamo varnost, če uporabimo, kar je na voljo.

ZPS NAMIG: V Googlovem računu je smiselno odstraniti podatke o mestu nastanka fotografije ali vsake toliko izbrisati zgodovino iskanj.

6 Nastavite močno geslo
Pravila poznamo. Geslo mora biti dovolj dolgo in zapleteno, za vsako spletno storitev uporabimo drugačno geslo, ki ga občasno spremenimo – to so pogoji za osnovno varnost v digitalnem svetu. Geslo naj bo sestavljeno iz kombinacije črk, številk in posebnih znakov ter čim daljše. S tem zmanjšamo možnost, da ga uganejo. Z uporabo različnih gesel za različne storitve bomo preprečili večjo škodo, če nepridipravom uspe ukrasti geslo za eno izmed storitev, ki jih uporabljamo.

Za lažje upravljanje večjega števila gesel priporočamo uporabo upravljalnika gesel.

ZPS NAMIG: Če spletna storitev omogoča dvostopenjsko identifikacijo uporabnika, na primer uporabniško ime in geslo, nato pa še enkratno kodo, ki jo storitev pošlje na telefonsko številko, se zanjo vsekakor odločite.

7 Poiščite alternative
Ni le ena storitev ali sistem najboljši. Facebook je najbolj razširjen, a je cel kup alternativ zanj, ki so varnejše, nudijo več zasebnosti in manj »kradejo« podatke uporabnikov. Podobno velja tudi za Google, le da se je tega verjetno težje odvaditi. Tudi sistem Windows ni edina izbira, še vedno so na voljo različice Linuxa. Manj izbire imamo pri mobilnih sistemih, saj sta si iOS in Android lepo razdelila svet. Lahko pa namesto aplikacij, ki so tovarniško naložene (sporočilni sistem, zemljevidi itd.), uporabimo alternativne.

ZPS NAMIG: Včasih je dovolj, da zamenjamo brskalnik. Chroma smo se sicer navadili, a kar zadeva varnost in zasebnost, sta boljša Firefox ali Opera.

8 Varnost naj bo vedno na prvem mestu
Zdravila in živila temeljito preverijo, preden gredo na trgovske police, prav tako varnost električnih naprav. Nihče pa se ne »sekira« in tudi ne preverja, ali varnostni mehanizmi pametnih in povezanih naprav dosegajo pričakovano raven. Zato moramo za varnost skrbeti sami in vedno vse dobro premisliti ter prebrati pogoje uporabe. Pametnega zvočnika ne kupimo, preden ne razumemo pravil varovanja zasebnosti, poceni prostora v oblačni shrambi na kitajskih strežnikih pa ne najamemo brez načrta, kako bomo prišli do datotek, če zaradi tega ali onega razloga ne bodo na voljo. Ko smo doma, imamo nad brezžičnim omrežjem in napravami v njem nadzor, v javnem omrežju, čeprav gre za enako tehnologijo, nadzora nimamo, zato je v tem primeru smiselno vzpostaviti navidezno zasebno omrežje (VPN).

ZPS NAMIG: Ko se želite znebiti odslužene naprave, vedno popolnoma zbrišite vse podatke in jo povrnite na tovarniške nastavitve.

9 Ne dajajte vseh podatkov
Živimo v ekonomiji velikih podatkov, ponudniki jih zbirajo z velikim veseljem, med njimi tudi tiste, ki za uporabo storitve niso nujni. Večina nas v celoti izpolni obrazec za prijavo, a bolj pametno je izpolniti le polja, ki so obvezna. Ali mora res vsaka storitev poznati vašo telefonsko številko? Dvakrat premislite, katere storitve potrebujete in koliko podatkov jim boste prostovoljno zaupali.

ZPS NAMIG: Na računalnikih in pametnih telefonih se splača uporabljati aplikacije, ki preprečijo nepotrebno zbiranje podatkov. Nikar tudi ne dovolite, da brskalnik samodejno izpolni prijavni obrazec, kajti gotovo bo izdal preveč.

10 Komunikacija naj bo šifrirana
Splošno je znano, da bi morale biti izmenjana sporočila in datoteke na spletnih strežnikih šifrirane, a je zelo težko najti spletno storitev, ki ponuja šifriranje od vira do ponora (End-to-End). Odvisni smo od samostojnih rešitev, ki morajo biti nameščene tudi na drugi strani, s katero redno komuniciramo. To je ena od varnostnih točk, ki jo večina izpusti.

ZPS NAMIG: Pomembne datoteke obvezno šifrirajte (na voljo so aplikacije in programi), preden jih shranite v javne oblačne shrambe.

Avtor: Marjan Kodelja

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA