Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Računalnik
Računalnik
23. november 2020

Objavljamo rezultate za več kot 100 tabličnih računalnikov, v naših trgovinah smo našli 46 modelov. Velika izbira na drugi strani pomeni tudi veliko razliko v kakovosti, a zelo dobro tablico lahko kupite za dobrih 400 €, dobro pa za 180 €. Vsekakor predlagamo, da poiščete kakovostno tablico z diagonalo zaslona vsaj 22 centimetrov (9 palcev), kar je še posebej pomembno, ko jo kupujete za otroka. Procesor s štirimi jedri, prostora za shranjevanje podatkov pa naj bo najmanj 32 GB, še raje več. Dobro je tudi, da ima tablica režo za pomnilniško kartico, saj boste imeli tako vsaj možnost shraniti večjo količino podatkov, kot so filmi ali večja količina glasbe. Preverite zadnje rezultate testa!

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >


Potrošniške organizacije tablične računalnike testiramo tako rekoč brez prestanka. Najbolj zanimive modele pošljemo v laboratorij takoj, ko jih lahko kupimo v trgovini, pri večini pa modele za test izberemo na podlagi njihove prisotnosti na evropskem (in svetovnem) trgu. Tako kot vse izdelke, ki jih ocenjujemo v potrošniških testih, tudi tablične računalnike kupujemo anonimno, kot običajni potrošniki, šele takrat, ko so v trgovini. Na testu torej niso promocijski izdelki, samo testiranje pa izvajamo v akreditiranem laboratoriju. Po temeljitem preverjanju rezultate združujemo v naslednjem kategorije (v oklepaju so njihove obtežitve):

Splošna zmogljivost (10 %)
- zmogljivost glede na referenčne teste, zmogljivost pri prenosu datotek, zmogljivost brezžične povezave Wi-Fi

Kakovost zaslona (15 %)
- ocena zaslona, ločljivost, vidni kot, izmerjena najvišja svetlost, ocena odbojev

Priročnost (25 %)
- zaslon na dotik, gumbi in stikala, splošna uporaba, tipkovnica (če je v paketu), delo z medijskimi datotekami, aplikacije, namestitev

Vgrajene funkcije (25 %)
- v
ideo klici, predvajanje filmov, predvajanje glasbe, fotografiranje in snemanje filmov, bralnik e-knjig, brskanje po spletu, elektronska pošta

Baterija (15 %)
- čas do izpraznjene baterije, ocena segrevanja baterije med polnjenjem, ocena prehoda v način nižje porabe energije

Splošne značilnosti (10 %)
- kakovost izdelave, priključki in povezave, mobilne povezave, bralnik pomnilniških kartic, shranjevanje podatkov, prenosljivost

Varnost in rezervna kopija (0 %)
- izdelava rezervne kopije / ponastavitev, zaščita, uporaba več uporabniških imen

Omejitve (0 %)
- zastarel operacijski sistem, omejena velikost pomnilnika


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Nečlanom so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani. V primeru, da primerjalnik posodobimo z novimi testnimi rezultati, so vam na voljo tudi ti.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več