Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Računalnik
Računalnik
18. december 2013

Občasno v medijih najdemo senzacionalistične novice o tem, kako umazane so nekatere površine, ki si jih delimo v javnih prostorih. Pa ste se kdaj vprašali, kako čist oz. umazan je zaslon vašega pametnega telefona oz. tablice, kaj vse se skriva na tipkovnici. Naši kolegi iz britanske potrošniške organizacije Which? so preverili, koliko bakterij se skriva na njih.

 tablice landing3

Prenosne naprave nam omogočajo, da smo dostopni vedno in povsod. Uporabljamo jih doma, na delovnem mestu, na javnih prevoznih sredstvih … Nekateri se ne ločijo od svojega pametnega telefona niti pri jedi. Torej, primete kljuko, ko zapuščate javno stranšče, držite se držala na tekočih stopnicah, na avtobusu, potem pa s prsti iščete svojo najljubšo aplikacijo na svoji pametni napravi. 

Kje je več bakterij – na vaši tablici ali na straniščni školjki?
Raziskava britanskih kolegov je pokazala, da na tablici. Presenečeni!? Obstaja dokaj preprosta razlaga, saj straniščno školjko redno čistimo, na tablico pa hote ali nehote pozabimo.

Veste, koliko bakterij so našli na brisu, ki so ga odvzeli na ekranu 30 pametnih telefonov, 30 tablic in 30 straniščnih školjk v izbranih pisarnah? Spodaj so zapisani rezultatov analiz najbolj umazanih.

Število bakterij Staphylococcus aureus na brisu

kaj zivi na zaslonih na dotik3

Rezultati analiz so pokazali, da je bila večina telefonov in tablic bolj umazana kot straniščna školjka. Morebiti boste zamahnili z roko, češ da tablico in telefon tako uporabljate samo vi in da so bakterije samo "vaše". Kot so nam povedali na Inštitutu ta varovanje zdravja, za zdravo populacijo sicer ni posebej pomembno, koliko bakterij je na določenem predmetu, vendar pod pogojem, da upoštevamo pravila rednega umivanja rok. Tako tudi preprečimo, da bakterijo prenesemo z rok na živila. Staphylococcus aureus je sicer široko prisoten v okolju (v zraku, prahu, vodi, na različnih površinah, tudi na kuhinjskih opremi, strojih …). Je pa to eden najodpornejših nesporogenih povzročiteljev bolezni pri človeku, ki lahko povzroči tudi zastrupitve z živili, torej kljub vsemu ne bo odveč nasvet, da je občasno čiščenje zaslonov kar priporočljivo.

Izognite se praskam in risam
Pred čiščenjem napravo izklopite, lahko jo tudi popolnoma ugasnete. Pri čiščenju pa ne uporabite prvega čistila, krpe, ki vam pride pod roke. Za čiščenje uporabite vlažno, mehko krpico oz. posebne robčke za čiščenje zaslonov pametnih telefonov oz.  tablic, ob tem ne pozabite na ohišje. Ne uporabljajte pripomočkov in agresivnih čistil, ki bi lahko trajno poškodovali zaslon (rise, praske). Pri Applu odsvetujejo tudi uporabo čistil na osnovi alkohola. Pri čiščenju tipkovnice imate glede čistil nekaj več izbire, a bodite pozorni, da vlaga, kapljice čistila ali vode ne prodrejo "do srca" naprave.

Vse to verjetno že veste, konec koncev je bilo o umivanju rok že veliko napisanega, saj govorimo o osnovni osebni higieni, ki je najučinkovitejši način, da se izognemo marsikateri nevšečnosti in okužbi. A zdi se, da na higieno predmetov, ki jih pogosto uporabljamo zunaj našega doma, kaj hitro pozabimo. Ko si boste naslednjič skrbno umivali roke, namenite nekaj minut tudi čiščenju telefona, tablice, računalniške tipkovnice.  Predvsem pa si temeljito umijte roke, ko oz. če si delite telefone, računalnike ipd. z drugimi (v knjižnici, v službi, na letališčih).

Nekateri ljudje imajo tudi na zdravi in nepoškodovani koži rok stalno nevarne bakterije. Te na koži ne povzročajo okužb, lahko pa povzročajo okužbe in zastrupitve s hrano, če z rok preidejo v živila.

Računalnik ima po podatkih Statističnega urada RS 76 odstotkov gospodinjstev, internet je v prvem četrtletju 2013 uporabljalo nekaj več kot 1.240.000 oseb ali 74 odstotkov vseh oseb v starosti med deset in 74 let. Večina teh oseb (95 %) je internet uporabljala enkrat na teden ali pogosteje, in sicer za uporabo spletne pošte in za branje spletnih novic, časopisov ali revij (57 %) oz. za iskanje različnih informacij. Narašča tudi uporaba prenosnih naprav, ki omogočajo povezanost z internetom kjer koli in kadar koli.

VIR: Statistični urad RS, podatki za 1. četrtletje 2013

Avtorica: Jasmina Bevc Bahar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA