Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Računalnik
Računalnik
06. maj 2013

Vsi so videti podobno, le velikosti so različne. Pa vendar je pri nakupu tabličnega računalnika dobro vedeti nekaj podrobnosti, s katerimi bo izbira precej bolj tehtna, manj pa bo tudi slabe volje med uporabo. Izpostavljamo nekaj najbolj pomembnih kriterijev za izbiro, pred nakupom pa vam priporočamo, da preverite tudi zadnje rezultate primerjalnega testa tabličnih računalnikov.

faviconPreverite: test tabličnih računalnikov

Velikost zaslona
Prvi iPad je uvedel še danes najbolj pogosto velikost zaslona z diagonalo približno 25 cm (10 palcev), pri čemer se Apple drži razmerja stranic zaslona 4:3, medtem ko večina drugih proizvajalcev prisega na širši zaslon (16:10 ali celo 16:9). Tako velikost zaslona naj izberejo tisti, ki bi radi na tablici počeli še kaj drugega, kot zgolj brskali po spletu, pošiljali e-pošto ali brali (knjige). Za te namene so morda še priročnejše tablice z diagonalo zaslona okrog 18 cm (7 palcev), saj so precej manjše in za skoraj polovico lažje. Smiselnost nakupa tako majhne tablice je vprašljiva, če že imate pametni telefon z dokaj velikim zaslonom (11 cm oz. 4,3 palca ali več). Tablični računalniki z operacijskim sistemom Windows imajo večinoma večje zaslone (z diagonalo 29 cm in več), zaradi česar so tudi naprave večje in njihova teža ni več zanemarljiva. Poleg tega imajo zaradi zmogljivejših procesorjev večinoma tudi ventilatorje, kar pomeni, da ustvarjajo nekaj hrupa in pihanja toplega zraka, tablice brez ventilatorjev pa se lahko pri obremenitvi precej grejejo.

Operacijski sistem (uporabniški vmesnik)
Najbolj prodajana tablica – iPad – uporablja operacijski sistem iOS, tako kot iPhone. Tudi operacijski sistem Android, ki ga razvija Google, izvorno izhaja iz pametnih telefonov. Applu je prenos z manjšega na večji zaslon uspel, Googlu pa (še) ne. Za iOS je namreč na voljo kopica aplikacij in vsebin (še posebej tujih revij in časopisov), ki so prilagojene ali sploh posebej razvite za tablice, poleg tega pa sam sistem deluje res hitro. Operacijski sistem Android pa za tekoče delovanje potrebuje precej hiter procesor, aplikacij pa je manj in tudi tiste, ki so, so mnogokrat slabše od enakih aplikacij na iOS-u. Opozoriti je treba še, da nekatere poceni tablice z Androidom nimajo dostopa do trgovine z aplikacijami Google Play. Operacijski sistem Windows 8 je Microsoftovo okolje prinesel tudi na tablične računalnike, ob prednosti, da gre za večini uporabnikov znano okolje pa velja izpostaviti glavno slabost, in sicer pomanjkanje aplikacij, prvenstveno namenjenih delu s tablico. Za poslovno rabo so modeli z Windows 8 bržkone najbolj zanimivi, ker omogočajo vzpostavitev bolj konkretne zaščite, hkrati pa je takšno tablico (ali tablični računalnik) bolj preprosto nadzorovano vključiti v siceršnjo računalniško infrastrukturo v podjetju.

Omrežja: mobilno ali zgolj Wi-Fi?
Pri večini modelov se lahko odločimo za izvedbo, ki omogoča priklop na mobilno omrežje (3G oz. UMTS/HSPA, v zadnjem času tudi 4G/LTE), ali pa tako, ki omogoča samo uporabo brezžičnega omrežja (Wi-Fi). Razlika v ceni je okrog sto evrov, priporočamo pa nakup tablice brez 3G, torej samo z možnostjo uporabe Wi-Fi. Teh omrežij je namreč danes že zelo veliko, skoraj zagotovo ga imate doma (sicer pa ga boste namestili potem, ko boste kupili tablico), pa v bližnjem baru, knjižnici, na letališčih in še marsikje. Če imate novejši pametni telefon, si lahko tudi z njim ustvarite dostopno točko in tablico tako povežete s spletom. S tem se izognete nepotrebni dodatni naročnini pri mobilnem operaterju. Navsezadnje imate že za uporabo mobilnega telefona skoraj zagotovo naročniški paket, ki vsebuje vsaj nekaj sto megabajtov prenosa podatkov. Če ga še nimate, pa si ga čim prej omislite, preden vas doletijo nepredvideni visoki stroški.

Tablica ali prenosni računalnik?
Pozor, tablični računalniki po svojih značilnostih niso novodobni prenosnik ali celo osebni računalniki, saj je princip dela bistveno drugačen. Kdor okleva med majhnim prenosnikom in tabličnim računalnikom, naj upošteva prednosti in slabosti enega in drugega.

Tablični računalniki:    
+ so lažji od prenosnikov, zato jih je lažje prenašati;
+ baterija pri najboljših zdrži dlje kot pri prenosnikih, tudi do 10 ur;
+ omogočajo preprostejši dostop do vsebine z različnimi aplikacijami;
+ v trenutku so pripravljeni za delo, saj ni treba čakati, da se naloži operacijski sistem;
- tablični računalniki so primerni za prebiranje vsebine, ne pa za vnašanje (večjih količin) podatkov;
- uporabnik mora pred kakršnim koli resnejšim delom namestiti ustrezno aplikacijo;
- izmenjava podatkov je omejena na brezžična omrežja (Wi-Fi, Bluetooth) ali v najboljšem primeru na pomnilniško kartico (iPad, denimo, nima ustrezne reže).

Lahki prenosniki
+ delo poteka v znanem okolju z znanimi aplikacijami, ki jih lahko najdemo marsikje, ne samo v posebej prilagojeni trgovini;
+ fizična tipkovnica, ki je sicer manjša od tiste pri običajnih prenosnikih in pri osebnih računalnikih, je preprostejša za uporabo kot pa navidezna;
+ izmenjava podatkov in datotek prek USB ključev je preprosta;
+preprosto je tudi upravljanje s podatki v različnih mapah;
- šibka baterija; najboljše zdržijo 5, največ 7 ur;
- omejena zmogljivost;
- so vsaj dvakrat težji kot tablični računalniki.

S prihodom Windows 8 se trg še dodatno polni s številnimi hibridnimi modeli, pri katerih iz notesnika tako ali drugače lahko nastane tablični računalnik. Pri odločitvi za nakup mora pretehtati predvsem način uporabe. Če želite imeti dodatno napravo za hiter in preprost način dostopa do vsebine, je klasična tablica gotovo boljša rešitev. Kdor pa bi rad zmogljivo prenosno napravo, v katero bo vsebino pogosto tudi vnašal, hkrati pa bi se želel, da kdaj pa kdaj z njo sedi pred televizorjem ali v postelji, naj izbere enega od hibridov, a upošteva, da bo v resnici dobil lahek prenosnik, ki lahko postane tudi tablica ter je zato težji, včasih bolj neroden ...

 

Avtor: Boštjan Okorn

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA