Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Računalnik
Računalnik
24. januar 2013

Danes je tiskalnik že skoraj standardni del opreme slovenskega doma, kjer so v družini tudi šolarji. Nakup je resda enkratni strošek, vendar pa ne smete pozabiti, da tiskalnik brez kartuše ne bo mogel opravljati svoje funkcije. Kartuše pa boste morali med življenjsko dobo tiskalnika zagotovo kupiti večkrat, zato priporočamo, da že ob nakupu tiskalnika preverite njihove cene.

 kartue cena

Prav tako pa je smiselno pred nakupom kartuš preveriti in primerjati njihove cene, saj strošek zagotovo ne bo majhen, če boste tiskalnik redno uporabljali. V nekaterih spletnih prodajalnah so lahko cene zaradi popustov nižje. Tokrat smo preverili cene kartuš za večnamenske naprave štirih proizvajalcev: HP, Brother, Epson in Canon. Preverili smo cene kartuš za tiste modele, ki so se najbolje odrezali na zadnjem testu.

V tabeli boste našli cene originalnih kartuš s črno barvo, kot jih zahtevajo proizvajalci, seveda pa v praksi marsikdo kupi tudi "neoriginalne" ali pa se odloči, da bo z barvilom sam napolnil izpraznjeno kartušo. V januarski reviji VIP (VIP 1/2012) smo na testu kartuš preizkusili tudi združljive "neoriginalne" kartuše, pri čemer smo ugotovili, da ni nujno, da bodo uporabniki kakor koli prikrajšani pri kakovosti, saj je bila kakovost natisnjenega besedila in barvnih fotografij z nekaterimi cenejšimi črnili in barvili zelo podobna, kot če bi uporabili originalne. To pa ne velja za vse primere, zato ne velja posploševati, saj se lahko celo zgodi, da tiskalnik ne bo prepoznal "neoriginalne" kartuše.

Tiskalnik Kartuša Kapaciteta tiska Cena kartuše Cena  za tisk ene strani
HP Photosmart 7510 364XL black 550 strani 17,75 EUR 0,03 EUR
Brother MFC-J6510DW LC1280XL-BK cca. 2.400 strani 30,79 EUR 0,01 EUR
Epson PX830FWD T0791 black 540 strani 16,04 EUR 0,03 EUR
Canon PIXMA MG8250 525PGBK 340 strani 14,65 EUR 0,04 EUR
Cene veljajo v spletni trgovini www.mimovrste.com
* podatek proizvajalca / trgovca (pri 5% pokritosti po standardu ISO/IEC 19752 za laserske tiskalnike in ISO/IEC 24711 za brizgalne tiskalnike)

Nakup "neoriginalnih" kartuš se izplača predvsem tistim, ki veliko tiskajo za osebno uporabo.

Pri preverjanju cen bodite pozorni, koliko strani boste lahko natisnili z eno kartušo (ceno kartuše delite z navedenim številom strani). Kartuše so namreč različno "zmogljive", zato je bolj kot podatek o ceni pomembno, koliko nas stane natis ene strani.

Strošek nakupa kartuše je neizogiben, zato smo pripravili še nekaj kratkih nasvetov, kako prihraniti pri porabi črnila in tudi papirja.

1. Ne natisnite celotnega dokumenta, če potrebujete le nekaj strani.
2. Vedno, ko je to mogoče, uporabite možnost obojestranskega tiskanja.
3. Pri tiskanju izberite opcijo "Draft" oz. "Fast/Economical printing".
4. Ne uporabljajte barv, če to ni potrebno. Izberite nastavitev za črno-belo tiskanje.

Z razvojem in vedno boljšimi tiskalniki so se potrošniki vse pogosteje odločali tudi za tiskanje fotografij. To pa je danes, upoštevajoč cene kartuš in kakovostnega fotofrafskega papirja, s cenovnega vidika neracionalno, saj lahko fotografijo v formatu 10 x 15 naročite že za 7 centov, medtem ko jo boste sami natisnili za nekaj 10 centov.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA