Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Računalnik
Računalnik
04. december 2020

Vse večja konkurenca in izbira. Načrtovanje nakupa prenosnika je precej nehvaležno opravilo. Proizvajalci lahko skoraj v naslednjem trenutku predstavijo novo generacijo s še bolj zmogljivim procesorjem, z lepšim in `hitrejšim´ zaslonom, izboljšano tipkovnico ali odpravljeno kakšno drugo ključno pomanjkljivostjo. Najbolje je upoštevati pravilo, da računalnik zamenjamo, ko se pojavijo nove potrebe ali pa je stari na koncu svoje življenjske dobe. Običajno novo modelno leto prinese tudi boljšo vrednost za vloženi denar, seveda če proizvajalec ne dvigne cen. Povečanje osnovne velikosti diska SSD, zmogljivejši začetni procesor, hitrejši grafični čipi in morda še kakšna druga nadgradnja pomenijo, da ni več treba poseči po nekaj sto evrov dražji konfiguraciji kot pri prejšnjem modelu. Seveda so tudi primeri, ko proizvajalci v začetni izvedbi namerno naredijo kakšen kompromis preveč, denimo vgradijo premalo pomnilnika ali najmanjšo od dveh ali treh zmogljivosti baterije, zato je vseeno treba odšteti več, da je prenosnik tak, kot si ga želimo in kakršen mora biti za nemoteno delovanje.

V primerjalniku so na voljo rezultati za 115 različnih prenosnikov, v slovenskih trgovinah jih je na voljo 15.

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >

Vse prenosnike smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Uporaba: 25 odstotkov skupne ocene
Zmogljivost: 20 odstotkov skupne ocene
Avtonimija: 20 odstotkov skupne ocene
Zaslon in zvočniki: 15 odstotkov skupne ocene
Prenosljivost: 15 odstotkov skupne ocene
Dodatne funkcije in zmogljivosti: 5 odstotkov skupne ocene


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več