Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Internet
Internet
02. avgust 2019

Leto dni po podpisu listine o varnosti izdelkov, s katero so se zavezala, da bodo pospešila umik nevarnih izdelkov, ki so jih prodajali na njihovih spletnih mestih, so podjetja AliExpress, Amazon, eBay in Rakuten France Komisiji predložila poročilo o izpolnjevanju obveznosti. Peto podjetje, C-Discount, je napovedalo, da se bo pridružilo listini.

Štiri spletne tržnice redno uporabljajo spletni sistem hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih EU Safety Gate za odstranitev nevarnih izdelkov s svojih spletnih strani, 87 % izdelkov, ki so jih prijavili nadzorni organi, pa so umaknile v dveh delovnih dneh. Vsi ponudniki, ki so se zavezali k sodelovanju, so tudi sprejeli ustrezne ukrepe, da se nevarni izdelki ne bi ponovno pojavili v njihovih spletnih tržnicah pri drugih trgovcih.

Kljub napredku pa je - kot so zapisali pri Evropski komisiji – še prostor za izboljšave. Poročilo še navaja, da lahko podjetja dodatno izboljšajo svojo dejavnost na področju varnosti izdelkov, z več preventivnimi akcijami, obveščanjem prodajalcev o tveganjih, s tesnejšim sodelovanjem z organi za nadzor trga in z vlaganjem v tehnologije za odkrivanje nevarnih izdelkov na spletu.

Evropska komisija si bo še naprej prizadevala, da bi prepričala tudi druge družbe, naj se pridružijo Listini, vključno z družbenimi omrežji, kot je Facebook.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA