Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Internet
Internet
31. julij 2019

Bo v bodoče manj težav  in več preglednosti pri spletnih nakupih?

Danes začnejo veljati nova pravila za vzpostavitev pravičnega, preglednega, inovativnega in zaupanja vrednega okolja za podjetja in trgovce, ki pri poslovanju uporabljajo spletne platforme (npr. spletne strani za primerjavo cen izdelkov in storitev), vključno s spletnimi tržnicami, spletnimi mesti za rezervacije, trgovinami z aplikacijami in iskalniki.

Uredba o spodbujanju pravičnosti in preglednosti za poslovne uporabnike spletnih posredniških storitev (t. i. uredba "Platforms-to-business") bo zagotovila, da bodo podjetja, ki prodajajo blago in storitve po vsej Evropi, teh je zdaj že milijon, bolje obveščena o spletnih praksah in da se bodo lahko zanesla na jasna pravila in učinkovite mehanizme reševanja sporov. Enotni sklop pravil na ravni EU določa obveznosti za spletne platforme in iskalnike na enotnem trgu, zaradi česar podjetja lažje razumejo svoje pravice, zlasti glede razvrščanja rezultatov iskanja, dostopa do podatkov in reševanja sporov.

Kot ocenjujejo pri Evropski komisiji, bodo zaradi novih pravil na boljšem tudi potrošniki.

V sklopu aktivnosti na področju hitro rastočega gospodarstva spletnih platform je tudi nov observatorij EU za gospodarstvo spletnih platform, ki bo med drugim spremljal izvajanje novih pravil. Spletni ponudniki imajo še nekaj manj kot leto dni časa (do 12. julija 2020), da svoje poslovanje prilagodijo zahtevam nove Uredbe.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA