Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Internet
Internet
28. marec 2018

1. aprila letos stopi v veljavo nova regulativa Evropske komisije, ki državljanom EU zagotavlja dostop do (plačljivih) digitalnih vsebin iz katere koli države Evropske unije. V ta okvir sodijo vsebine, kot so naročnine na televizijske programe, storitve dostopa do filmov, serij, športnih prenosov, glasbe, elektronskih knjig, iger in podobno. Kaj natančno ta regulativa prinaša potrošnikom in, ali dejansko odpravlja čisto vse ovire, razlagamo v obliki vprašanj in odgovorov.

Kaj točno zagotavlja nova regulativa?
Potrošniki, ki so naročeni na digitalne vsebine v svoji državi, bodo lahko do vseh vsebin pod enakimi pogoji dostopali tudi v kateri koli drugi državi, članici Evropske unije. Ponudnikom omenjenih vsebin pri tem ne bo treba sklepati pogodb z lastniki pravic za vsako novo državo, dovolj bo, da bodo imeli pravice za prenos v domači državi.

Katere so tipične storitve, ki so del nove regulative?
1. Digitalne platforme za ogled televizijskih programov (Tvin, Eon, T2Go, A1 Now ...): vsi televizijski programi, ki jih lahko spremljate v Sloveniji, bodo od 1. aprila brez omejitev dostopni tudi v EU.
2. Naročeni programi – filmski, športni ... (Netflix, Voyo ...): v vseh državah EU boste lahko dostopali do enake vsebine, kot je na voljo v Sloveniji. Morda bodo posamezni ponudniki omogočali tudi ogled vsebin, ki so na voljo v obiskani državi, a to bo zgolj njihova dobra volja.
3. Pretočne glasbene storitve (Deezer, Apple Music ...): glasbo, ki jo lahko poslušate v Sloveniji, boste lahko pretakali tudi v ostalih državah EU. Tudi tukaj velja, da se bodo ponudniki lahko odločili za dodano lokalno vsebino, a to ni zahteva regulative.
4. Vsebina ostalih elektronskih storitev (e-knjige, igre ...): v vseh državah EU boste na enak način dostopali vsaj do vsebine, ki je na voljo v Sloveniji.

Ali regulativa velja tudi za brezplačno dostopne digitalne vsebine (denimo nacionalnih televizij)?
Ponudniki brezplačno dostopnih vsebin niso zavezani slediti regulativi, se pa lahko sami odločijo in to ponudijo svojim gledalcem. Pri tem morajo poskrbeti za ustrezno identifikacijo, kar pomeni, da bodo najverjetneje vzpostavili sistem prijave.

Kako bodo ponudniki preverjali, ali je uporabnik res upravičen do storitev v njihovi državi?
Pri vseh naročnikih bodo ob sklenitvi ali podaljšanju pogodbe preverili stalno prebivališče, pri čemer bodo lahko uporabili največ dva od v regulaciji naštetih načinov (denimo obstoj telekomunikacijskega priključka na naslovu, preverjanje IP-naslova, podatki s plačilne kartice in podobno).

Ali bom lahko od 1. aprila naprej gledal vsebino ponudnikov iz drugih držav (denimo španske nadaljevanke, britanske športne kanale ...)?
Žal ne. Regulativa namreč ne pokriva dostopa do digitalnih vsebin v drugih državah, ampak ureja samo primere, ko je potrošnik naročen nanje v svoji državi. Tako še vedno velja, da so za Slovence nedostopne določene storitve, ki so popularne v številnih državah EU (denimo Spotify za glasbo). Tovrstno problematiko bo vsaj deloma pokril predlog nove zakonodaje na področju avtorskih pravic, o katerem trenutno tečejo pogajanja.

Ali bodo ponudniki vsebin lahko zaračunavali dostop v ostalih državah EU?
Ne, digitalna vsebina mora biti naročniku tudi v ostalih državah dostopna pod enakimi pogoji kot doma. Poleg samega obsega vsebin v ta okvir sodijo tudi stroški dostopa. Dodatnih stroškov za dostop v vsej EU ponudniki ne bodo smeli zaračunavati.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA