Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Internet
Internet
18. januar 2016

Nemško Deželno sodišče v Berlinu je v tožbi, ki jo je vložila nemška potrošniška organizacija VZBV, odločilo, da starši podedujejo dostop do Facebook računa umrlega otroka. Facebook račun je del dediščine, enako kot osebna pisma ali dnevniki. Splošni pogoji Facebook-a določajo, da se račun v primeru obvestila o smrti, o čemer lahko podjetje obvestijo tudi prijatelji, zaklene, dostop pa je tako onemogočen vsem, tudi staršem. Sodišče je odločilo, da je ta pogoj ničen.

Starša umrle 15-letnice, ki sta imela uporabniško ime in geslo za dostop do hčerinega uporabniškega računa, sta ugotovila, da do računa ne moreta dostopati. Po pojasnilu podjetja jih je o smrti obvestil eden izmed hčerinih prijateljev, katerega imena zaradi varstva osebnih podatkov niso želeli izdati. Podjetje je postopalo v skladu s splošnimi pogoji in hčerin uporabniški račun zaklenilo. Ker se s takšno prakso Facebook-a nista strinjala, sta starša pravico do dostopa uveljavljala po sodni poti.

Sodišče je staršema pritdilo in pojasnilo, da med spletnimi računi in fizičnimi dnevniki, osebnimi pismi in podobnim ni nikakršne razlike. Zato je odločilo, da mora Facebook staršema omogočiti dostop do hčerinega uporabniškega računa. Prav tako ni pomembno, ali je hči staršema dala podatke za dostop do računa oz. kasneje spremenila geslo, ne da bi ju obvestila, saj sta kot skrbnika v primeru hčerine smrti upravičena do varstva njene zasebnosti, torej tudi do upravljanja z njenim računom.

Sodba še ni pravnomočna, saj ima Facebook možnost pritožbe. Predstavniki podjetja pravijo, da si prizadevajo najti tehnično rešitev, ki bo v pomoč družini, a brez poseganja v pravico do zasebnosti tretjih oseb.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA