Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Internet
Internet
23. januar 2015

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je ugotovila kršitev načela nevtralnosti interneta pri Telekomu Slovenije in Simobilu. Prvi naročnikom na storitev Deezer ponuja brezplačen dostop do glasbe v svojem mobilnem omrežju, Simobil pa ne zaračunava prenosa podatkov ob uporabi oblačne shrambe Hangar mapa. Operaterja morata nepravilnosti odpraviti v 60 dneh.

Uporabniki omenjenih aplikacij bodo morali v prihodnosti paziti na količine prenosa podatkov, ko ju bodo želeli uporabljati v mobilnih omrežjih. Ali so, torej, zato na slabšem? Morda se v danem trenutku zdi, da res, a dolgoročno je Akosova odločitev zelo pomembna za prihodnost interneta v Sloveniji. Potrošnikom bo namreč le na ta način omogočen enakopraven dostop do vseh aplikacij in ostale vsebine, ki je na voljo v internetu, ne glede na njen izvor.

Potrošniške in druge organizacije civilne družbe smo že pred nekaj meseci opozorile na neskladnost storitev, pri katerih potrošnik ne plača za prenos podatkov (zero rating services), z načelom nevtralnosti interneta, ki je v Sloveniji celo zapisano v Zakon o elektronskih komunikacijah. Želimo si, da bi operaterji namesto teh prijemov uporabljali inovativne načine zaračunavanja prenosa podatkov, z njimi pa bi lahko potrošniki izkoriščali prednosti številnih aplikacij, prenosa glasbe in celo videa, ne da bi se bali, da bodo presegli dokaj nizke omejitve zakupljenih količin ali pa da bi za prenos podatkov plačevali astronomske cene.

ZPS svetuje
Zveza potrošnikov Slovenije vsem, ki so uporabljali storitvi Deezer in Hangar mapa svetuje, da ju nastavijo na način, s katerim bodo podatke prenašali samo v omrežjih WLAN (Wi-Fi), saj se bodo s tem izognili (pre)hitremu kopnenju zakupljenih količin. Pri Deezerju (in drugih podobnih storitvah) je mogoče tudi usklajevanje podatkov na napravi in dostop do njih brez povezave v omrežje. Pametno je pri operaterju preveriti, ali imate vključeno možnost, da vas sistem obvesti ob doseganju določenega deleža zakupljenih količin (75 ali 80 %), saj bi z ukinitvijo brezplačnega prenosa podatkov sicer lahko bistveno povečali stroške uporabe mobilnega telefona.

Od operaterjev pričakujemo, da bodo po ugodni ceni ponudili pakete s povečano količino vključenih podatkov, hkrati pa bistveno znižali ceno za prenesene podatke izven te količine. Danes je, denimo, za opcijo z dodatnim 1 GB podatkov pri enem od operaterjev treba plačati 7 evrov, če pa bi to količino prenesli brez opcije, bi morali plačati kar 525 evrov!

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA