Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Internet
Internet
19. oktober 2020

Učenje na daljavo v pomladnih mesecih je, glede na razmere, potekalo dobro – tako nam zagotavljajo šolniki. A mlajši učenci so zagotovo pogrešali druženje z vrstniki, socializacijo, ki je ne more zagotoviti nobena digitalna storitev. Upamo, da nas podobna avantura ne čaka tudi v tem šolskem letu, a smo za vsak primer pripravili nekaj nasvetov, kako izboljšati domače omrežje, da bosta morebitno ponovno delo in učenje na daljavo potekala nemoteno, vsaj kar zadeva tehnologijo.

Osnova učinkovitega učenja in dela od doma je videokonferenčna storitev. Že pred časom je država sklenila krovni dogovor z Microsoftom, po katerem imajo vsi učenci pravico do brezplačne uporabe izobraževalnega paketa programov in storitev Office 365, a se je obširna registracija uporabnikov (in izobraževalnih ustanov) začela šele letos spomladi. Večina šol bo zato v primeru učenja na daljavo verjetno uporabljala Microsoftovo storitev Teams kot del omenjenega paketa. Ker je vedno dobro imeti rezervni sistem, je Arnes odkupil licence za storitev Zoom. Obe sta se zelo dobro odrezali na našem preizkusu videokonferenčnih storitev. Teams se je celo uvrstil na prvo mesto, medtem ko je bil Zoom izredno lepo sprejet med uporabniki. Obe rešitvi delujeta na širokem naboru naprav – računalnikih, tablicah in pametnih telefonih. Gospodinjstva imajo najmanj eno od naštetih, zato je prvi pogoj za učenje ali delo od doma že izpolnjen. Drugi pogoj je hiter priključek v internet, tretji pa dobro delovanje domačega omrežja.

Kliknite na fotografijo za povečavo

ponudba fiksnega dostopa

Internetni priključek je pogosto ozko grlo
Na Zvezi potrošnikov Slovenije zagovarjamo stališče, da dostop v internet nima le komercialne vrednosti, saj vpliva tudi na razvoj države in blaginjo, zato bi dostop do hitrega interneta moralo imeti čim več državljanov. Odgovor na vprašanje, kolikšna hitrost prenosa podatkov je dovolj, je seveda močno odvisen od potreb posameznega gospodinjstva, a mnogi ste spomladi ugotovili, da težave največkrat povzroča počasnejše pretakanje podatkov v smeri od uporabnika in ne k uporabniku. To je hkrati tudi tista lastnost internetnega priključka, na katero smo ob naročilu premalo pozorni.

Asimetrija hitrosti je posledica omejitev starejših tehnologij in želje operaterjev, najbolj očitno v kabelskih omrežjih, po čim večji hitrosti v smeri proti uporabnikom. V običajnih razmerah različni hitrosti ne povzročata ozkih grl, se pa razmere močno spremenijo, ko vsi člani gospodinjstva želijo hkrati sodelovati vsak v svoji videokonferenčni povezavi. Toliko bolj, če je hitrost od uporabnika nerazumljiva majhna, na primer en do dva megabita na sekundo. Občutno premalo za normalno delo in učenje od doma štiričlanske družine, ki po naši oceni potrebuje najmanj deset megabitov v eni in drugi smeri.

ZPS nasvet
Najcenejši in najhitrejši internetni priključek je še vedno del združenih paketov (trojčki in četverčki). Na www.zps.si preverite preglednico, v kateri smo zbrali aktualno ponudbo štirih operaterjev — A1, T-2, Telekom Slovenije, Telemach. V preglednici navedene hitrosti so največje možne, zato vprašajte operaterje, kakšne bodo pri vas doma. Če s ponujeno hitrostjo niste zadovoljni, enako vprašanje zastavite drugim operaterjem. Če priklop v fiksno omrežje ni mogoč ali pa so zaradi oddaljenosti od centrale operaterja hitrosti premajhne, preverite še možnosti v mobilnih omrežjih in ponudbo operaterjev mobilnega interneta.

Mobilna omrežja so lahko v primernih razmerah dobra alternativa fiksnim, vendar imajo tudi pomanjkljivosti. Operaterji omejujejo mesečne količine prenosa podatkov, ki so na voljo brez doplačila ali z obljubljeno hitrostjo, videokonferenčne storitve pa so med večjimi »porabniki« podatkov. Premajhne količine lahko onemogočajo delo in učenje na daljavo prek mobilnega dostopa v internet.

Rezervna povezava v internet nikakor ni odveč
Če v fiksnem omrežju pride do motenj zaradi nepričakovanega hitrega povečanja podatkovnega prometa ali drugih razlogov, potrebujemo »plan B«. Dostop v internet vsekakor postaja storitev življenjskega pomena, a kljub temu si najbrž ne bomo omislili rezervnega fiksnega ali mobilnega priključka. V skrajni sili bo popolnoma zadoščal osebni ali družinski naročniški paket mobilne telefonije z vključenimi podatkovnimi količinami. Koliko podatkov imamo na voljo, je odvisno od naročniškega paketa, vendar že nekaj gigabitov lahko premosti kratkotrajno okvaro ali občasno preobremenjenost fiksnega priključka. V tem primeru na pametnem telefonu aktivirajte mobilno dostopno točko, da bodo lahko naprave prek njega vstopale v internet. Upoštevajte, da pametni telefon ni namenski brezžični usmerjevalnik, zato pri zagotavljanju brezžičnega omrežja ni enako učinkovit, večina ima tudi omejitev v številu sočasno nanj priključenih naprav. Dodatne težave lahko povzroči namizni računalnik, ki običajno nima vmesnika za brezžično omrežje, zato je pametno imeti pri roki ustrezen pretvornik Wi-Fi v obliki ključka USB.

ZPS nasvet
Če so računalniki lahko med delom ali učenjem nekaj časa tudi nepovezani, mobilno dostopno točko uporabite izključno za sodelovanje v videokonferenci in v tem času onemogočite dostop v internet drugim napravam.

Mobilni operaterji imajo v primeru prekoračitve mesečnih količin različne postopke. Eni samodejno aktivirajo dodatne količine, ki so seveda plačljive, drugi pa tako zmanjšajo podatkovne hitrosti, da priključek postane bolj kot ne neuporaben in ste primorani dokupiti podatkovne količine za nadaljnje delo.

Ponudniki mobilnega interneta
Dodatne težave lahko povzroči namizni računalnik, ki običajno nima vmesnika za brezžično omrežje, zato je pametno imeti pri roki ustrezen pretvornik Wi-Fi v obliki ključka USB. 

Kliknite na fotografijo za povečavo

 ponudnikimobilnegainterneta

Izboljšajte domače omrežje
Poleg priključka v internet je po navadi ozko grlo domače omrežje, predvsem njegov brezžični del. Kljub splošnemu prepričanju, da so kabli nepotrebni in stvar preteklosti, namizne in prenosne računalnike ter pametne televizorje, če je le mogoče, v omrežje priključite s kablom. Fiksno priključene naprave bodo delovale nemoteno in hitrost prenosa podatkov v domačem omrežju ne bo odvisna od tega, kje v stanovanju so, brezžični del bo manj zaseden in bo zato lahko telefonom in tablicam nudil večje in stabilnejše hitrosti.

ZPS nasvet
Če je hitrost prenosa podatkov prek brezžičnega omrežja na mestu, kjer želite delati, opazno majhna, lahko storite dvoje. Brezžična povezava deluje najbolje, če na poti radijskega signala ni ovir, zato poskušajte na primernejše mesto prestaviti napravo ali pa usmerjevalnik. Ta naj bo nekje visoko pod stropom in nikakor ne blizu tlom ali celo v omarici. Star usmerjevalnik zamenjajte z novim, tehnološke izboljšave bodo skoraj zagotovo izboljšale stanje. Če starost ni težava, se rešitev morda skriva v dokupu ojačevalnikov signala, ki jih postavite na prava mesta – nekje na sredini med brezžičnim usmerjevalnikom in napravami.

Težave z brezžičnim omrežjem lahko rešite z izgradnjo novega omrežja, po načelu tehnologije prepletenega omrežja. Sestavlja ga več naprav, največkrat enakovrednih dostopnih točk, ki se znajo med seboj pogovarjati, s tem pa vsaki napravi v omrežju v vsakem trenutku zagotavljajo najboljšo hitrost povezave. Tovrstno omrežje lahko tudi modularno nadgrajujete. Če opazite, da na določenem delu bivališča omrežje ni dovolj dobro, dokupite eno ali več dodatnih naprav, jih postavite na ustrezna mesta z dostopom do električne vtičnice – samodejno se bodo povezale in izboljšale delovanje domačega brezžičnega omrežja.

Ponudba naprav za vzpostavitev porazdeljenega omrežja
Kliknite na fotografijo za povečavo

porazdeljenoomrezje

Avtor: Marjan Kodelja

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več