Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Internet
Internet
23. julij 2020

Pretekli meseci so nas prikovali pred televizijske zaslone, ki so marsikomu nadomestili redne obiske kinematografov. Ob televizijskih programih so se v zadnjih letih namnožile storitve pretočnih videovsebin, pri čemer Slovenci, žal, delimo usodo manjših trgov. Ponudba je pri nas precej omejena, tako pri številu ponudnikov kot pri seznamu naslovov filmov, serij in drugih vsebin. Glede na to, da prave konkurence nima, je najbolj priljubljen globalno prisoten Netflix, med lokalnimi pa Voyo.

Vsebine posameznih ponudnikov se prekrivajo le v manjši meri, saj je vsak osredotočen predvsem na tiste naslove, za katere meni, da jih tekmeci ne morejo ponuditi. To so predvsem lastne serije, filmi in druge televizijske vsebine. Razlike se povečajo, ko v enačbo vključimo še druge značilnosti, kot so kakovost vsebin za izbrano mesečno naročnino, število dovoljenih sočasnih ogledov in celo število naprav, na katerih je mogoč ogled.

Preverite: 

favicon Test televizorjev

favicon Test tabličnih računalnikov

Raznovrstnih storitev je preveč, da bi bili ves čas naročeni na vse. Ker je odpoved naročnine preprosta, hitra in brez dodatnih stroškov, za to niti ni potrebe. Ko se pri enem od ponudnikov pojavi zanimiva vsebina, se preprosto naročite in odjavite, ko si jo v celoti ogledate. Naročnik ste lahko samo en mesec, če vam to ustreza, prav tako ni nobene omejitve, kolikokrat se lahko prijavite in spet odjavite.

In kaj bi po našem mnenju morala ponujati idealna storitev? Na prvem mestu preprost uporabniški vmesnik z možnostjo prilagajanja vsebine in shranjevanja naslovov, seveda v slovenščini. Bogata vsebina bi morala vsebovati zabavne oddaje, serije, izobraževalne vsebine, dokumentarce in kakovostno igrano filmsko produkcijo, med katero ne bi smeli manjkati neodvisni, evropski in slovenski naslovi. Vsebina bi morala biti dostopna tudi v nepovezanem načinu (s predhodnim prenosom), pomembno je, da nam storitev omogoča ogled na različnih napravah in prehod med njimi – na novi napravi lahko nadaljujemo ogled, kjer smo na stari končali. Idealno je, če je omejeno zgolj število sočasnih ogledov, ne pa tudi naprav, na katerih smo prijavljeni. No, idealne storitve, vsaj v Sloveniji, ni, kakšna od njih izpolni številne želje, a zgreši pri drugih.

ponudnikiPretocnihVsebin

Videoteke

Kje še najdete zanimive vsebine na zahtevo?
Poleg omenjenih smo v preglednico uvrstili še nekaj sorodnih storitev, ki so na voljo slovenskim uporabnikom. Kanopy je sicer storitev pretočnih videovsebin z razmeroma bogatim seznamom naslovov, vendar je na voljo le članom knjižnic, pa še ti si lahko ogledajo le štiri vsebine na mesec, zato je ne moremo šteti med storitve, ki so na voljo vsem.

vse vecji tekmec televizijskim zaslonom apple tvApple TV+
Apple je podpisal nekaj odmevnih pogodb z ameriškimi filmskimi zvezdami in režiserji, saj namerava svojo storitev graditi na kakovostnih lastnih vsebinah in ne toliko na ponudbi drugih. Storitev so šele zagnali, zato je trenutno na voljo malo vsebin.

Vse, česar se Apple loti, naredi na svoj način in pretočna storitev ni nikakršna izjema. Marsikoga bo zmotilo, da ni aplikacije za naprave s sistemom Android, zato lahko storitev uporabljate le v mobilnem spletnem brskalniku. Prav tako je na trgu še zelo malo pametnih televizorjev z ustrezno aplikacijo. Ko bo na voljo dovolj vsebin, bo Applova storitev konkurenčna drugim, za zdaj žal še ni, saj nudi premalo.

Hvalimo: ugodnejša cena v primerjavi s tekmeci, eno leto brezplačne uporabe v primeru nakupa Applove naprave, napovedanih je nekaj zelo zanimivih vsebin.

Grajamo: kratek seznam vsebin, ki so trenutno na voljo, enaka ponudba filmov in serij tudi v storitvi iTunes, aplikacija je na voljo le za Applove naprave.

vse vecji tekmec televizijskim zaslonom amazonAmazon Prime Video
Še ena od globalnih storitev ponudnika z veliko finančno močjo. Ker pa je za Amazon videoponudba postranskega pomena, bolj gradi na lastnih vsebinah, predvsem tistih, za katere menijo, da so med gledalci najbolj priljubljene.

Marsikdo se je na storitev naročil izključno zaradi znane avtomobilistične oddaje The Grand Tour. Čeprav je tudi druge vsebine razmeroma veliko, je podobno kot pri Netflixu za slovenskega uporabnika dostop do nje precej omejen. Moti tudi, da ni ne podnapisov ne sinhronizacije, kar je še posebej velika težava pri otrokom namenjenih vsebinah, ki jih Prime Video ponuja celo več kot druge storitve.

Hvalimo: precej široka ponudba kakovostnih lastnih vsebin, nekaj zanimivih naslovov, še najbolj The Grand Tour (naslednik BBC-jeve oddaje Top Gear), na seznamu so tudi vsebine v razločljivosti 4K.

Grajamo: ponudba filmov na slovenskem trgu ni prav pestra, med njimi je veliko starih naslovov, manj prijazen uporabniški vmesnik, ni slovenskih podnapisov in sinhronizacije.

vse vecji tekmec televizijskim zaslonom hboHBO Go
Storitev ima za sabo enega od najmočnejših televizijskih programov s kakovostnimi in med gledalci izredno dobro sprejetimi filmi in televizijskimi serijami. Slovenski gledalci pri njej nismo prav nič zapostavljeni, na voljo so nam podnapisi in tudi sinhronizirane vsebine za najmlajše.

Uporaba je bila dolgo pogojena z naročnino na televizijski program HBO, od leta 2017 je na voljo tudi samostojno kot vsaka druga storitev pretočnih videovsebin. Priljubljenosti ne gradi na številu vsebin, temveč na njihovi kakovosti. Število naprav je omejeno na pet, kar pomeni, da morate dobro pomisliti, na kateri napravi jo boste registrirali, saj boste drugače morali eno od njih odjaviti.

Hvalimo: veliko zanimivih in kakovostih vsebin lastne produkcije, storitev je vključena tudi v ponudbo telekomunikacijskih operaterjev, preprosta uporaba aplikacije.

Grajamo: seznam vsebin je krajši, zato je naročnina videti nesorazmerno visoka, omejitve glede sočasnega gledanja na več napravah, nekatere vsebine po določenem času umaknejo s seznama.

vse vecji tekmec televizijskim zaslonom netflixNetflix
Prva storitev pretočnih videovsebin, ki je postala globalna in kot takšna na voljo tudi slovenskim uporabnikom. Predvsem angloameriških vsebin je tudi pri nas na pretek, njihova kakovost se spreminja, nekaterih naslovov, v katerih uživajo Britanci ali Američani, pri nas ne boste našli – velja pa tudi nasprotno (denimo za kultno serijo Prijatelji). Prav tako v Sloveniji Netflix še nima resnejše konkurence, medtem ko se je lani v ZDA soočil z močnima tekmecema, storitvama Disney+ in CBS AllAcess, ki ga v vsebinskem smislu in v moči lahko ogrozita tudi globalno, saj sta njuna lastnika največji filmski studio na svetu in ena močnejših televizijskih hiš. Dokler tekmeca ne prideta k nam, Netflix tudi brez slovenskega vmesnika in sinhroniziranih oziroma podnaslovljenih vsebin ostaja nesporen "kralj" pri slovenskih uporabnikih storitev pretočnih videovsebin.

Netflix je dostopen prek spletnega brskalnika, mobilnih aplikacij in aplikacij za pametne televizorje. Nekateri imajo celo njemu prilagojene nastavitve slike. Povsod so poskrbeli za enako uporabniško izkušnjo, tako je popolnoma vseeno, na kateri napravi vsebino gledate, omogočeno je tudi prehajanje med njimi. Ogled na drugi napravi nadaljujete tam, kjer ste na prvi končali. Poleg tega aplikacija zelo dobro zazna največjo hitrost prenosa podatkov, zato je kakovost vsebin vedno najboljša glede na omejitve povezave v internet.

Začetna naročnina je sicer v primerjavi s tekmeci nekoliko višja, ta strošek pa lahko prilagodite, če si vas več deli najdražji naročniški paket, ki poleg največje kakovosti videa dovoljuje tudi do štiri sočasne uporabnike.

Hvalimo: veliko filmov in serij, čeprav je slovenski seznam veliko krajši od globalnega, izredno preprosta uporaba, stabilnost storitve in delovanje na večini naprav, aplikacijo (in celo gumb na daljinskem upravljalniku) za Netflix najdete že na skoraj vsakem (pametnem) televizorju.

Grajamo: uporabniški vmesnik ni preveden v slovenščino, ni v slovenščino sinhroniziranih vsebin, prav tako niso na voljo podnapisi, vsebina je pretežno angloameriška, premalo je evropskih naslovov, slovenskih skoraj ni, najbolj kakovostne vsebine so na voljo le v najdražjem mesečnem paketu.

vse vecji tekmec televizijskim zaslonom pickboxPickBox Now
Za razliko od Voya je PickBox lokalna storitev, ki cilja na trge nekdanje skupne države, sedež podjetja je v Zagrebu. Pred kratkim je bila deležna tudi večje posodobitve uporabniškega vmesnika, tako da je ta bolj pregleden in uporabniku bolj prijazen.

Storitev je zanimiva zaradi bogate ponudbe vsebin za otroke, na seznamu je tudi kar nekaj aktualnih in zanimivih tujih serij. Ponuja pa manj novih in predvsem zanimivih filmov. Uporabnik ima na voljo tri naročniške pakete, ki se razlikujejo zgolj v vezavi in ugodnostih, ki jih uporabnik dobi, če vnaprej plača za pol leta ali celo za eno leto. V tem primeru lahko vsebino sočasno namesto dveh gledajo trije uporabniki.

Hvalimo: za lokalno storitev razmeroma bogat nabor vsebin, na voljo tudi v ponudbi telekomunikacijskih operaterjev, vsebine so sinhronizirane ali pa so na voljo slovenski podnapisi.

Grajamo: malce zmedena ponudba treh paketov, brezplačen preizkus storitve je na voljo le v ponudbi operaterjev, ne omogoča ogleda brez povezave.

vse vecji tekmec televizijskim zaslonom voyoVoyo
Voyo je edina slovenska komercialna storitev pretočnih videovsebin z izčrpnim seznamom tuje, predvsem pa domače televizijske produkcije (tv-oddaj), ki nastaja pod okriljem produkcije podjetja ProPlus. Še posebej je (bila) priljubljena v časih resničnostnih oddaj, a v njej boste našli tudi nekaj drugih zanimivih naslovov filmov in serij, med njimi jih je veliko predvsem s področja nekdanje skupne države.

Zaradi majhnosti in omejitev slovenskega trga storitev pretočnih videovsebin, ki cilja le na slovenskega gledalca, zelo težko preživi. Voyo zato ni klasična tovrstna storitev, temveč nadgradnja oziroma še en »program« naše največje komercialne televizijske hiše, kjer so vsebine na voljo na zahtevo. Dostopna je na računalnikih, na mobilnih napravah obeh prevladujočih mobilnih sistemov, na skoraj vseh pametnih televizorjih in tudi prek televizijskih storitev telekomunikacijskih operaterjev.

Hvalimo: precej dolg seznam oddaj domače in licenčne produkcije, veliko otrokom namenjenih sinhroniziranih vsebin, možnost ogleda na različnih napravah, ponujajo jo tudi operaterji.

Grajamo: manj tujih filmov in serij, arhiv domače produkcije ni zelo bogat, ne omogoča ogleda brez povezave.

Podobno velja za videoteke, ki jih nudijo operaterji komunikacijskih storitev. Seznami vsebin niso zelo dolgi, večinoma v njih ni najnovejših naslovov. Izjema so filmi za otroke, še posebej sinhronizirani. Telemach v paketih EON ponuja brezplačen dostop do vsebin, število je odvisno od izbranega paketa, sicer pa jih plačujemo po posameznem ogledu. Uporaba videotek drugih operaterjev se prav tako plačuje po ogledu, z izjemo manjšega deleža vsebin, ki so na voljo brezplačno.

Pregled storitev pretočnih videovsebin zaključujemo z brezplačno storitvijo RTV 4D, gre za arhiv oddaj, serij in filmov v produkciji slovenske nacionalne televizije, omejen čas (običajno en teden od predvajanja) so na voljo tudi nekatere tuje vsebine. Ta storitev bo zadovoljila vse, ki bi radi na zahtevo spremljali program RTV Slovenija, žal pa v njej ne boste našli vsebin iz njihovega bogatega arhiva, saj na eni strani niso nujno prilagojene sodobnim medijem, na drugi strani pa bi bilo treba rešiti vprašanje avtorskih pravic.

Storitve pretočnih videovsebin so na prvi pogled videti kot sveti gral ljubiteljev filma, serij in otroških oddaj. A zelo hitro boste odkrili, da si marsičesa preprosto ne morete ogledati. Razočarani bodo predvsem ljubitelji starih filmskih klasik, kajti poudarek je na novejših vsebinah v obliki serij in televizijskih filmov, v manjši meri še na srednje starih filmskih uspešnicah. Veliko težje je najti neameriške serije in filme, da o slovenskih sploh ne govorimo. Za zadnje bi morale poskrbeti vsaj lokalne storitve, od globalnih ponudnikov pa bi pričakovali večji izbor evropske produkcije, španskih, francoskih, nemških in še kakšnih vsebin. Ponovno se je izkazalo, kako močna je medijska industrija v ZDA in kako ji Evropska unija pri tem ne more parirati. V posameznih državah sicer obstajajo lokalni ponudniki vsebin, med katerimi so tudi večje nacionalne televizije (denimo BBC, ARD/ZDF in podobne), a pogosto so takšne vsebine zaklenjene za domače uporabnike. Žal ni na voljo nobene vseevropske storitve, zato smo na splošno bolj kot ne odvisni od ameriških, kar smo v zadnjih mesecih najbrž vsi dobro spoznali.

BSF za ljubitelje slovenskih filmov
Kdor je med izolacijo pogrešal slovenske filme, si z večino storitev pretočnih videovsebin ni mogel prav dosti pomagati. Tudi zato je bila še kako dobrodošla poteza snovalcev spletne strani Baza slovenskih filmov (bsf.si), ki so za določen čas omogočili brezplačen ogled številnih slovenskih filmskih uspešnic zadnjih let. Konec maja se je zgodba počasi zaključila, spletna stran pa se je vrnila v običajen format, v katerem predstavlja zanimivosti iz sveta slovenskega filma, na ogled je samo še nekaj naslovov večinoma krajših dokumentarnih ali animiranih filmov.

Avtor: Marjan Kodelja

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA