Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Internet
Internet
10. junij 2020

V zadnjih mesecih je uporaba tovrstnih storitev močno poskočila, kar je najbolj izkoristil Zoom. V primerjavi z drugimi v brezplačni različici nudi največ in je hkrati dovolj preprost za uporabo. Poleg podjetij, ki nimajo Microsoftovega paketa Office 365, del katerega je storitev Teams, ga pogosto uporabljajo tudi izobraževalne in šolske ustanove ter posamezniki. Prek njega so potekali športni in plesni treningi ter še marsikaj drugega. Z naraščanjem priljubljenosti je bil Zoom ves čas pod drobnogledom – razkrilo se je veliko varnostnih vrzeli, več kot pri drugih storitvah, med drugim je bilo mogoče brez povabila vdreti v videokonferenco. Kot smo ugotovili na testu, so jih večino odpravili.

Dvanajst naprednejših storitev podrobno preizkusili v laboratoriju. Ker imajo bogatejši nabor funkcionalnosti in večje zmogljivosti, so pogostejša izbira v poslovnem okolju, bolj verjetno je tudi, da jih bomo uporabljali na osebnem računalniku kot na pametnem telefonu.

Bitrix24
Cisco Webex
Discord
Google Hangouts
Jitsi
LogMein GoToMeeting
Microsoft Skype
Microsoft Teams
Slack
Snapview Mikogo
TeamViewer Blizz
Zoom


Proizvajalci oz. trgovci za izbor aplikacij niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Kakovost komunikacije (50 odstotkov skupne ocene)
Trije usposobljeni ocenjevalci so preverjali kakovost slike in zvoka pri optimalni hitrosti prenosa podatkov videokonference dveh in petih sodelujočih. Veliko poudarka so dali jasnosti in razumljivosti komunikacije tudi v primeru počasnejše povezave in krajših prekinitev. Ocenili so še sposobnost storitev, da ločijo govor udeleženca od hrupa iz njegove okolice in njegovega dušenja. Vse omenjeno namreč opredeljuje kakovost videokonferenčne povezave.

Preprostost uporabe (30 odstotkov skupne ocene)
Ocenjevali smo storitev podpore, ki je uporabniku na voljo, in navodila za uporabo. Preverjali smo njihovo popolnost, razumljivost in preprosto dosegljivost. Zanimal nas je tudi postopek namestitve programa ali aplikacije, odprtje uporabniškega računa, informacije, ki so uporabniku na voljo med uporabo storitve, preprostost menijske strukture. Storitve videokonferenc so namreč namenjene uporabnikom z različnimi ravnmi tehničnega znanja, zato je preprosta uporaba pomembna lastnost.

Varnost (20 odstotkov skupne ocene)
Varnost storitev smo ocenili na podlagi načinov prijave v storitev, vključno z načini uporabe za neregistrirane uporabnike in varnostnih mehanizmov, ki storitev varujejo pred spletnimi napadi.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več