Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Internet
Internet
27. maj 2020

Največje spletne platforme so se pozitivno odzvale na poziv Evropske komisije k obravnavi spletnih goljufij in zavajajočih ponudb, ki so nastale kot posledica pandemije novega koronavirusa. Umaknile ali blokirale so na milijone zavajajočih oglasov ali izdelkov. Google je na primer (globalno) blokiral ali odstranil več kot 80 milijonov oglasov, povezanih s koronavirusom, eBay je blokiral ali odstranil več kot 17 milijonov oglaševanih izdelkov na svetovnih spletnih tržnicah, ki kršijo pravila EU o varstvu potrošnikov, Amazon pa je opazil, da se je število tedenskih novih oglaševanih izdelkov v povezavi s koronavirusom zmanjšalo za 77 % v primerjavi z marcem.

Poleg tega je Evropska Komisija usklajevala tudi pregled spletišč, da bi ugotovili, v katerih primerih se potrošniki v EU soočajo z vsebinami, ki vsebujejo lažne trditve ali lažne izdelke. Preglede so izvajali organi za varstvo potrošnikov v 27 državah, združeni v mrežo za sodelovanje na področju varstva potrošnikov. Posebna pozornost je bila namenjena pregledu ponudb zaščitnih mask, gelov za razkuževanje, kompletov za testiranje ter živil, prehranskih dopolnil in neživilskih proizvodov, ki naj bi domnevno pomagali pri bolezenskih stanjih, povezanih s koronavirusom. V okviru mreže so pregledali 268 spletnih strani, za 206 izmed teh pa obstaja sum, da kršijo evropsko zakonodajo.

  • Na 88 spletnih straneh je objavljena zavajajoča ponudb ali oglasov, da izdelek preprečuje ali zdravi okužbo s koronavirusom;
  • 30 spletnih strani je navajalo lažne podatke o omejenih zalogah;
  • na 24-ih spletnih straneh so bile cene izdelkov neopravičljivo visoke;
  • v 39-ih primerih cena ni bila jasno označena;
  • veliko pregledanih spletnih trgovcev ni upoštevalo predpisov o jasni identifikaciji: ni informacije o geografskem naslovu trgovca (62 spletni strani), kontaktnih podatkih (58 spletnih strani) in imenu trgovca (58 spletnih strani).

Kljub vsem aktivnostim in prizadevanjem še vedno ostaja pomembno sporočilo v izjavi evropskega komisarja Didier Reynders-a: "Velike spletne platforme so pozitivno odgovorile na pobudo Komisije o preprečevanju spletnih prevar in pokazale pripravljenost za odstranjevanje zavajajočih vsebin. A nekateri prevarantski spletni trgovci vedno znova odkrivajo načine za izkoriščanje ranljivosti in strahu potrošnikov, npr. tako, da prepoznajo in zaobidejo algoritme za preverjanje vsebine, ter objavijo nove spletne strani. Potrošniki se morajo zavedati, da ni čudežnega zdravila."

Izkazalo se je, da npr. nepošteni trgovci za prikaz čudežnih učinkov uporabijo slike ali namerno napačno črkujejo ključne besede, da jih programi za preverjanje zavajajoče vsebine ne bi odkrili.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA