Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Internet
Internet
22. april 2020

Evropski statistični urad Eurostat ugotavlja, da se spletno nakupovanje v Evropski uniji še naprej povečuje. Raziskava za leto 2019 je razkrila, da je tako nakupovalo 60 % državljanov EU v starosti med 16 in 74. To je rahlo več kot leto poprej (56 %), v primerjavi z letom 2009 (32 %) pa se je spletno nakupovanje skoraj podvojilo.

Pri spletnih nakupih prednjačijo skandinavske države, največ jih je tako nakupovalo na Danskem (84 %) in Švedskem (82 %). Sledijo Nizozemska (81 %), Nemčija (79 %) in Finska (73 %). Na drugi strani spektra pa so Bolgarija z 22 % spletnih kupcev, Romunija (23 %) in Italija (38 %). V Sloveniji je spletno nakupovalo 54 % državljanov.

Delež Slovenskih potrošnikov, ki kupuje po spletu, je za malenkost nižji od evropskega povprečja.

favicon Preberite tudi: Nakupovanje prek spleta: pravica do odstopa od pogodbe v praksi

Največ so spletno nakupovali uporabniki, stari med 25 in 34 let (79 % znotraj te skupine), najmanj pa osebe med 65 in 74 leti (28 %). Med uporabniki rahlo več spletno nakupujejo moški, in sicer spletno nakupuje 61 % moških ter 59 % žensk.

Kot so sporočili iz Evropske Komisije, pričakujejo, da se bo spletno poslovanje med sedanjo pandemijo, ki jo zaznamujejo zaprtje nakupovalnih ulic in osamitev potrošnikov, še povečalo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA