Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Internet
Internet
25. februar 2020

Potrošniške organizacije smo preverile varnost 250 izdelkov, ki smo jih kupili na spletnih tržnicah Amazon, AliExpress, eBay in Wish. Med 250 kupljenimi elektronskimi izdelki, igračami, kozmetiko in podobnimi izdelki, je bilo kar dve tretjini takšnih, ki ne ustrezajo varnostnim zahtevam za prodajo v Evropski uniji, potrošnikom pa prinašajo tveganje v obliki električnega udara, požara ali zadušitve.

Spletne tržnice se sicer odzivajo na informacije o nevarnih izdelkih in jih prenehajo ponujati, a prepogosto se dogaja, da iste izdelke kasneje spet vrnejo v prodajo. Pri tem je težavno dejstvo, da se spletne tržnice ne čutijo odgovorne za varnost izdelkov, ki jih ponujajo, in tudi zato dobaviteljev in njihovih izdelkov ne nadzorujejo dovolj, preden jih uvrstijo v ponudbo.

Potem, ko smo izdelke kupili, smo jih najprej pregledali in že pri tem smo lahko izločili nekaj nevarnih vzorcev, denimo igrače, s katerih so odpadali posamezni delčki, puloverje s kapucami in predolgimi vrvicami … Pri številnih igračah smo zaznali močan vonj po plastiki, njihovo sestavo smo preverili v laboratoriju, podobno kot številne elektronske izdelke, nakit in kozmetiko.

Med najbolj kritičnimi izdelki omenimo detektorje dima in ogljikovega monoksida (CO), ki niso zaznali ničesar, igrače, v katerih je tudi do 200-krat višja raven kemikalij od dovoljene in prenosno baterijo (powerbank), ki se je med testom dobesedno stopila. V nekaterih primerih bi bili potrošniki med uporabo nevarnih izdelkov življenjsko ogroženi.

Ugotovitve preizkusa je povzela Monique Goyens, generalna direktorica Evropske potrošniške organizacije BEUC: "Potrošniške organizacije so odkrile, da spletno nakupovanje še zdaleč ni tako varno kot nakupovanje v običajnih trgovinah. Razlog je preprost, spletne tržnice ne zagotavljajo dovolj, da se na njihovih straneh ne bi pojavljali nevarni izdelki. Res je, da so po opozorilu reagirale, a to ne sme biti način delovanja, če želimo potrošnike zaščititi pred nakupom nevarnih izdelkov. Čas je, da Evropska unija doseže, da spletne tržnice postanejo odgovorne za nevarne izdelke, ki jih ponujajo na svojih straneh, in da odgovorni izboljšajo nadzor nad njimi. Na ta način bomo dosegli, da bodo spletne tržnice v prihodnje bolj previdne in same zagotovile, da potrošniki ne bodo izpostavljeni nevarnim izdelkom. To je najbolj učinkovit način, da jih pred takšnimi izdelki zaščitimo."

Nekaj primerov preizkušenih izdelkov:

 • USB-polnilniki, potovalni adapterji in prenosne baterije:
  Med 36 preizkušenimi izdelki (po 12 iz vsake kategorije) jih je kar 27 padlo na testu iz električne varnosti. Takšni izdelki so se pregrevali in bi lahko povzročili električni udar. Med nevarnimi vzorci so prevladovali cenejši neznanih znamk ali celo brez znamke.
 • Plastične igrače za dojenčke in majhne otroke:
  V 29 igračah smo preverili vsebnost ftalatov, ki jih proizvajalci uporabljajo, da bi igrača postala mehkejša in bolj voljna. Ker obstaja sum, da so ftalati hormonski motilci, jih ne smejo vsebovati igrače za otroke, mlajše od treh let, pri starejših pa so določene stroge omejitve. Kljub temu je kar 9 igrač vsebovalo ftalate nad omejitvami, nekatere celo z 200-krat višjo koncentracijo od najvišje dovoljene.
 • Otroška oblačila s predolgimi vrvicami:
  14 od 16 preverjenih kosov otroških oblačil, kot so, denimo tista s kapuco (hoodiji), ne ustreza varnostnim zahtevam Evropske unije, saj imajo predolge vrvice, ali pa so vrvice prisotne na delih, kjer jih ne bi smelo biti. Kot takšna predstavljajo tveganje za nezgodo, denimo zadušitev.
 • Detektorji dima in ogljikovega monoksida:
  Nobeden od 7 preizkušenih detektorjev ogljikovega monoksida (CO) ni zaznal smrtne koncentracije tega plina. Štirje so bili z nameček še pretihi. Tudi nobeden od 4 preizkušenih detektorjev dima ni zaznal dima gorečih drv, bombaža in plastike.
 • Preparati za beljenje zob:
  7 od 10 vzorcev je vsebovalo previsoko raven vodikovega peroksida za domačo uporabo (več kot 0,1 odstotka). Dovoljena meja je bila presežena od 14-krat do 70-krat, kar pomeni, da dveh vzorcev ne bi smeli prodajati niti profesionalnim zobozdravnikom (meja: 6 odstotkov). Previsoka koncentracija vodikovega peroksida povzroča draženje dlesni ali preobčutljivost zob.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA