Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Internet
Internet
13. januar 2020

Začela je veljati nova direktiva, ki bo kot del Novega dogovora za potrošnike izboljšala varstvo potrošnikov v Evropski uniji. Cilj nove zakonodaje je, da se ob upoštevanju digitalnega razvoja zagotovi boljše izvajanje in posodobitev sedanjih pravil.

Vera Jourova, Evropska komisarka za vrednote in preglednost: "Nova pravila bodo izboljšala zaščito potrošnikov v digitalnem svetu, kar si seveda zaslužijo. Toda pravila sama po sebi še ne zagotavljajo večje zaščite, pomembna je njihova odločna uveljavitev. Države članice pozivam, da jih uveljavijo brez odlašanja."

Nova pravila bodo med drugim zagotovila večjo preglednost spletnih tržnic. Po novem bo bolj jasno, ali izdelke prodaja trgovec ali fizična oseba, prepovedane pa so lažne ocene in lažni komentarji izdelkov.

Nova direktiva prepoveduje navidezna znižanja cen, spletne strani za primerjavo cen pa bodo morale jasno označiti po kakšnih merilih so razvrščeni izdelki.

Z novimi pravili bo zagotovljena tudi odškodnina oškodovanim zaradi nepoštenih poslovnih praks, naložene pa bodo tudi kazni za primere množičnega oškodovanja, ki bi prizadelo potrošnike po vsej EU. Predvidene kazni niso nizke in lahko za nekatere kršitve znašajo tudi najmanj 4% celotnega letnega prometa ponudnika.

Države članice morajo do 28. maja 2022 direktivo prenesti v nacionalno zakonodajo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA