Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Spletna stran
Spletna stran
04. april 2014

Zveza potrošnikov Slovenija je članska organizacija, ki na podlagi članstva ali naročniškega razmerja svojim članom ali naročnikom nudi določene ugodnosti in storitve. Ti pogoji urejajo sklenitev članstva oziroma naročniškega razmerja preko spleta na portalu www.zps.si in možnosti uporabe posameznih storitev, ki niso vezane na članstvo oziroma naročniško razmerje (nakup posamičnih vsebin), ter s tem povezane pravice in dolžnosti uporabnikov portala www.zps.si.

Registracija prek portala www.zps.si
Registracija, odvisno od izbranega paketa, pomeni včlanitev v Zvezo potrošnikov Slovenije ali sklenitev naročniškega razmerja z Zvezo potrošnikov Slovenije.

Posameznik, ki izbere enega izmed članskih paketov, postane podporni član društva – Zveze potrošnikov Slovenije in s tem sprejme pravice in dolžnosti člana, kot izhajajo iz Statuta Zveze potrošnikov Slovenije.

Posameznik ali pravna oseba, ki izbere paket 'Naročnina', sklene naročniško razmerje in ne postane član Zveze potrošnikov Slovenije.

Postopek registracije
Včlanitev poteka tako, da sledite postopku na povezavi, ki poteka v štirih korakih:

1.    Med navedenimi paketi izberete tistega, ki ga želite, in kliknete gumb 'NAROČI'
2.    Izpolnite osebne podatke: ime in priimek, naslov in naslov e-pošte, neobvezen podatek pa je telefonska številka (uporabimo jo zgolj v izjemnih primerih, za lažjo komunikacijo), preverite in potrdite pogoje in informacijo o varovanju osebnih podatkov. V tej fazi naročanja si sami določite tudi uporabniško ime in geslo, ki ga boste uporabljali pri prijavi za dostop do članskih vsebin.
3.    Izberete način plačila
4.    Po oddani prijavi boste v nekaj minutah na e-naslov, ki ste ga navedli ob prijavi, prejeli sporočilo, da je bila vaša prijava uspešna. Pomembno je, da je e-naslov, ki ste ga navedli ob prijavi veljaven, saj boste na njega dobili potrditveno e-sporočilo, v primeru plačila z Moneto pa tudi povezavo za aktivacijo nakupa. V tem e-sporočilu so tudi vsi pomembni podatki o naročenem paketu, ceni, pogojih odjave in kontaktih z ZPS.

Dodatne informacije v zvezi z včlanitvijo oziroma sklenitvijo naročniškega razmerja z ZPS vam nudimo na telefonski številki 01 474 06 00 ali na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Obseg in vrsta storitev

Vsebina članstva
Posameznik, ki izbere članstvo v Zvezi potrošnikov Slovenije v okviru paketa ZPS (paket vseh ugodnosti), postane podporni član ZPS. Prejema tiskano revijo ZPStest, ima spletni dostop do elektronske različice revije ZPStest, ima spletni dostop do vseh objavljenih testov in primerjalnikov ter arhiva rezultatov testiranja in člankov, ima možnost posveta o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov in zabavne elektronike, ima možnost pravnega svetovanja s področja pravic potrošnikov preko telefona ali elektronske pošte in prejema tedenske e-novice.

Posameznik, ki izbere članstvo v Zvezi potrošnikov Slovenije v okviru paketa Internet, postane podporni član ZPS in lahko koristi vse zgoraj navedene ugodnosti, ne prejema pa tiskane izdaje revije ZPStest.

Članski paketi so na voljo le fizičnim osebam – potrošnikom.

Podporni člani Zveze potrošnikov Slovenije sprejemajo pravice in dolžnosti podpornega člana kot izhajajo iz Statuta Zveze potrošnikov Slovenije.

Pravice, ki izhajajo iz članskih paketov, vsebina in cene so podrobneje opredeljene na spletnih straneh www.zps.si pod rubriko 'POSTANI ČLAN'.

Vsebina naročniškega razmerja
Podjetja in posamezniki, ki ne želijo biti člani Zveze potrošnikov Slovenije, lahko izberejo paket Naročnina. Paket Naročnina vsebuje prejem tiskane izdaje revije ZPStest, spletni dostop do elektronske različice revije ZPStest, spletni dostop do vseh objavljenih testov in primerjalnikov ter arhiva rezultatov testiranja in člankov in prejem tedenskih e-novic.

Paket Naročnina je na voljo fizičnim osebam – potrošnikom in pravnim osebam.

Pravice, ki izhajajo iz paketa Naročnina,, vsebina in cene so podrobneje opredeljene na spletnih straneh www.zps.si pod rubriko 'POSTANI ČLAN'.

Dostop do posamezne vsebine
Obiskovalci portala www.zps.si imajo možnost izbrati tudi zgolj posamezno plačljivo vsebino, ki si jo želijo ogledati. V tem primeru je postopek nakupa vsebine sledeč:
1.    Odprete članek, ki ga želite kupiti.
2.    2. Izberite možnosti "Kupi samo ta članek" in kliknete na gumb "nakup".
3.    Odprl se bo obrazec v katerem določite kombinacijo uporabniškega imena in gesla, ki vam bo služila za prijavo in dostop do tega članka. Izpolnite tudi ime, priimek in e-naslov. Pomembno je, da je e-naslov veljaven, saj boste na njega dobili povezavo za aktivacijo nakupa.
4.    Kliknite gumb naroči, odprlo se vam bo okno kjer boste vpisali telefonsko številko na katero boste dobili geslo za nakup vsebin.

Spreminjanje članskih in naročniških paketov in promocijske akcije
Zveza potrošnikov Slovenije si pridržuje pravico do uvajanja novih članskih in naročniških paketov, odstranitve obstoječih članskih in naročniških paketov (brez poseganja v pridobljene pravice obstoječega uporabnika) in izvajanje promocijskih akcij.  

Prenehanje članstva
Članstvo preneha z izstopom, izključitvijo ali zaradi neplačevanja članarine oz. naročnine.
Član je izključen iz ZPS, če zavestvo ravna proti interesom in ciljem ZPS. Sklep o izključitvi sprejme častno razsodišče. Če član več kot leto dni ne plača članarine oz. naročnine na revijo, se šteje, da je izstopil iz članstva in se ga črta.

Podporni član izstopi iz ZPS prostovoljno, če poda pisno izjavo o odpovedi naročnine na potrošniško revijo.

Izstop iz članstva mora biti podan v pisni obliki, poslan po pošti ali elektronski pošti. Izstop iz članstva lahko sporočite pred potekom vsakokratnega enoletnega obdobja na naslov ZPS, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana ali po elektronski pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Upoštevali bomo tista obvestila o odpovedi, ki jih bomo prejeli pred pričetkom novega plačilnega obdobja.

Prenehanje naročniškega razmerja
Naročniško razmerje se sklepa za obdobje najmanj 12 mesecev in se avtomatično podaljšuje za enako obdobje pod pogoji, ki veljajo v času podaljšanja, vse do preklica preklica.

Odpoved naročniškega razmerja mora biti podana v pisni obliki, poslana po pošti ali elektronski pošti. Odpoved naročniškega razmerja lahko sporočite pred potekom vsakokratnega enoletnega obdobja na naslov ZPS, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana ali preko elektronske pošte na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Upoštevali bomo tista obvestila o odpovedi, ki jih bomo prejeli pred pričetkom novega plačilnega obdobja.

Odstop od pogodbe
Za tovrstne pogodbe Zakon o varstvu potrošnikov (43. člen) ne določa pravice do odstopa od pogodbe v 14-dnevnem roku od sklenitve pogodbe.

Plačilo za vsebine
Dostop do vsebin je mogoč po tem, ko uporabnik kupi enega od paketov, ki so na voljo na spletnih straneh Zveze potrošnikov Slovenije. V primeru dostopa do posamezne plačljive vsebine je dostop omogočen, ko je izvedeno plačilo preko plačilnih sredstev, ki so na voljo.

Izdaja računa
Račun za izbrani paket članstva v Zvezi potrošnikov Slovenije, naročniško razmerje ali nakup posamezne vsebine uporabnik prejme s strani Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave (MIPOR), ki kot izdajatelj revije ZPStest in spletnih vsebin nastopa kot pogodbeni partner Zveze potrošnikov Slovenije.

Pogoji uporabe vsebin
Vse vsebine na portalu so last Zveze potrošnikov Slovenije in so kot take zaščitene skladno z veljavnimi določili zakonodaje o avtorskih pravicah in povezanih pravicah. Preberite podrobnejše pogoje in določila glede uporabe vsebin na portalu www.zps.si. Kršitelj civilno in kazensko odgovarja za kršitve veljavne zakonodaje in pogojev, vezanih na uporabo vsebin portala www.zps.si.

Plačilni pogoji
Uporabnik v  okviru naročila izbere:

  • vrsto naročniškega paketa
  • podatke za račun/prejem, vključno z osebnimi podatki
  • podatke za pošiljanje tiskanih izdaj publikacije, vključno z osebnimi podatki
  • način plačila.

Uporabnik lahko izbira med naslednjimi načini plačila:

  • plačilo z Moneto
  • plačilo z direktno bremenitvijo na 3 mesece ali 12 mesecev
  • plačilo s položnico
  • plačilo s plačilnimi oziroma kreditnimi karticami (Visa, EC/MC in Activa / Maestro).

Informacije o plačilih in predpisih za plačilne storitve, podrobnosti o plačilu in varnosti transakcije so na voljo na spletnih straneh ustrezne plačilne storitve. Ustrezna plačilna storitev je odgovorna za obdelavo in varovanje osebnih in drugih podatkov, ki jih uporabnik deli za namen plačila preko plačilne storitve.

Sprememba naročila
Uporabnik lahko spremeni naročilo vse do trenutka plačila naročniškega paketa. Naročilo je možno spremeniti s sporočilom na e-poštni naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Plačilo s kreditnimi karticami
V primeru plačila s plačilnimi ali kreditnimi karticami veljajo še naslednji pogoji:

  • Plačnik mora biti ista oseba ali organizacija, kot je lastnik plačilne ali kreditne kartice.
  • Po potrditvi naročila ni možna sprememba vsebine naročila oziroma končnega zneska naročila razen izjemoma z odobritvijo ZPS.

Odobritev transakcij s kreditnimi karticami se izvaja prek plačilne storitve v sodelovanju z banko, ki je izdala kreditno kartico. Podatki o imetniku kartice, ki so navedeni na obrazcu za odobritev transakcije (osebni podatki, številka kartice), se prenesejo neposredno ob plačilni storitvi. Zveza potrošnikov Slovenije ne zbira, ne hrani in ne obdeluje podrobnosti o kreditni kartici, ki je bila uporabljena za plačilo.

Varnost
ZPS uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov ter plačil. ZPS v ta namen uporablja RapidSSL SHA2 certifikat z 256-bitno enkripcijo.

Za varne avtorizacije in transakcije s kreditnimi karticami skrbita ZPS in sistem Telemach. Avtorizacije kreditnih kartic potekajo v realnem času s takojšnjim preverjanjem podatkov pri bankah. Podatke o karticah ne shranjujemo na strežniku ZPS.  

Reklamacije in pritožbe
Morebitne reklamacije in pritožbe sprejemamo v pisni obliki na naslov ZPS, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana ali preko elektronske pošte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Pritožbe o storitvah morajo vsebovati natančno navedbo pomanjkljivosti, ki je razlog za pritožbo in obdobje, ko je bila pomanjkljivost zaznana. Uporabnik mora navesti tudi kontaktne podatke, ki omogočajo stik z uporabnikom. Zveza potrošnikov Slovenije bo na pritožbo odgovorila v roku 14 dni.

Nečlani
Od potrošnikov, ki niso člani ne zbiramo nobenih osebnih podatkov, razen v primeru, da so se naročili na e-novice ZPS. V tem primeru hranimo e-naslov in ga uporabljamo izključno za pošiljanje e-novic ZPS.

Izvensodno reševanje sporov
MIPOR in ZPS obveščata potrošnike, ki niso njeni člani, da na podlagi Zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov ni izbrala nobenega izvajalca IRPS.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več